AB'den Türkiye'ye teşekkür ziyareti
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, yapacağı Ankara ziyareti öncesi Belarus ile AB sınırlarında yaşanan göç krizinin çözümüne yönelik verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür etti. İki ülke sınırında krize neden olan Iraklı göçmenlerin b
Türkiye ziyareti öncesi konuşan Schinas, "Ankara'ya, çaresiz göçmenlerin kaçakçılık ağları tarafından istismar edilmesini durdurmak için son dönemde atılan adımlar için Türk makamlarına teşekkür etmek için geliyorum." ifadesini kullandı.
Türkiye'ye yapacağı ziyaretin bir diğer amacının da 'göç ve güvenlik konusundaki iş birliğini güçlendirmek' olduğuna işaret eden Schinas, "Göç yönetimi, AB ve Türkiye için ortak bir sorumluluk ve ortak bir önceliktir. Göç konusunda başarılı bir iş birliği yaptık. Artık devlet destekli insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere yeni tehditleri ele almamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
AB yetkilisi, 'devlet destekli insan kaçakçılığı' ifadesiyle Belarus yönetimini hedef aldı.
Ankara, "ikinci bir emre kadar" Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının "Türkiye'deki havaalanlarından Belarus'a bilet satın almalarını ve uçağa binmelerini" yasaklamıştı. Söz konusu karar Brüksel tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.
Belarus hükümeti, Batı yaptırımlarına karşılık çoğunluğu Orta Doğu ülkelerinden gelen binlerce göçmenin Polonya sınırına akışını organize etmekle suçlanıyor.
Yetkililer, 2 bini Polonya sınırında olmak üzere AB sınırlarında toplam 7 bin civarında göçmenin bulunduğunu belirtiyor.
Schinas, cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya gelecek.
Avrupa'ya geçme umuduyla haftalardır Belarus sınırında, dondurucu soğukta bekleyen yüzlerce göçmen, hava yoluyla Irak'a geri döndü.
Belaruslu yetkililer, gün içerisinde çoğunluğunu Iraklı Kürtlerin oluşturduğu 430 kişinin tekrar ülkelerine döndüğünü açıkladı.
Minsk yönetimi daha önce yaptığı açıklamada, sınırda bekleyen göçmenlerden ülkelerine dönmek isteyen olursa yardımcı olunacağı bildirmişti.
Ayrıca Belarus devlet medyası, Polonya sınırındaki derme çatma çadırlarda bekleyen göçmenlerden kimse kalmadığını duyurdu. Ancak söz konusu iddia, bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.
Son 3 aydır Belarus ile sınırdaş AB ülkeleri arasındaki gerilim had safhaya çıkmıştı.
Soğuk hava koşulları, yetersiz beslenme ve kötü koşullardan ötürü aralarında 1 yaşında bir bebeğin de bulunduğu en az 12 kişi, iki ülke sınırında hayatını kaybetti.
Göçmenlerin çoğu Polonya üzerinden Almanya'ya ulaşmak istese de Polonya'daki aşırı sağcı, göçmen karşıtı hükümet, bu göçmenlerin topraklarını kullanarak Batı Avrupa'ya geçmesine müsaade etmedi.
Belarus ile Polonya, Letonya ve Litvanya sınırında hala binlerce göçmen dondurucu soğukta bekliyor.