Avustralya'da fare istilası: Onay verilmeyen zehir kullanılacak
Avustralya'da fare nüfusundaki artış yerleşim birimlerini ve tarım alanlarını tehdit ediyor. Yetkililer, zararlı çevresel etkileri yüzünden onay verilmeyen güçlü bir zehri kullanmaya hazırlanıyor.
Yıllar süren ve geçen yıl kıta tarihinin en büyük kır yangın felaketine yol açan kuraklıktan sonra gelen yağışlarla yüzü gülen Avustralyalı çiftçilerin sevinci ve umudu kısa sürdü. Yağışların getirdiği bereketten fareler de nasibini alınca ülke yangınları aratmayan yeni bir doğal afetle karşı karşıya kaldı.
SİDNEY'E ULAŞIRSA KONTROLDEN ÇIKABİLİR
Ülkenin doğu kesimindeki New South Wales ve Queensland eyaletlerinde geniş tarım alanları ve birçok yerleşim birimi, yağışlarla yiyecek kaynaklarının artmasına paralel olarak nüfus patlaması yaşayan milyonlarca farenin istilası altında kaldı. İstilanın etkisinde kalan yerleşim birimlerinde yaşayanlar evleri, okulları, hastaneleri ve diğer kamu binalarını işgalden korumak için umutsuzca çaba gösterirken, fare sürülerinden ve ölenlerin leşlerinin çürümesinden yayılan ağır kokunun da dayanılmaz boyutlara ulaştığı belirtildi. Meyve kasalarıyla birlikte kamyonlarla yolculuk eden binlerce farenin birkaç hafta içinde ülkenin en büyük kenti Sidney’e ulaşmasıyla durumun iyice kontrolden çıkmasından korkuluyor.,
'TARIM SEKTÖRÜNE BÜYÜK ZARAR VERDİLER'
İstiladan özellikle ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan tarım sektörünün büyük zarar gördüğü bildiriliyor. Avustralya Ziraat Odaları yetkililerinden Matthew Madden, farelerin verdiği zararın ekili alanlardaki ürünlerle sınırlı kalmadığını, tarım makinaları, ekipman ve altyapının da istilacıların keskin dişlerinden kurtulamadığını söyledi. Farelerin yılda 51 milyar dolarlık değer üreten tarım sektörüne verdiği zararın gerçek boyutlarının hasattan sonra anlaşılacağını ancak "yüzlerce milyon dolarla ifade edileceğini" belirten Madden, diğer ürünlerden önce yetişen ve hasadı yapılan sorgumda bazı tarlalarda yüzde yüze varan ürün kayıpları gözlendiğini bildirdi.
İstiladan yılgınlığa kapılan pek çok çiftçinin de yaklaşan sezonda kış ekiminden vazgeçmeyi düşündüğü, bu durumun gelecek yıl büyük rekolte kaybına yol açabileceği vurgulanıyor.
Farelerin sadece tarladaki ürünlere değil silolardaki depolanmış tahıllara da zarar verdiği, yemediklerini de dışkılarıyla kirleterek kullanılmaz hale getirdikleri belirtiliyor.
ÇEVREYE ZARARLI ZEHİR İÇİN İZİN VERİLDİ
İstiladan etkilenen eyaletlerin yetkili makamları son çare olarak Avustralya Zirai ve Hayvansal İlaç İdaresinin zararlı çevresel etkileri yüzünden kullanılmasına onay vermediği güçlü bir fare zehrini kullanmaya hazırlanıyor. New South Wales tarım bakanlığının Bromadiolone adındaki bu ilacın istiladan en kötü etkilenen 20 bölgede kullanılması için izin verdiği ifade edildi. (AjansBizim)