Bartın Hakkari'deki öğretmen açığını sordu

Bartın Hakkari'deki öğretmen açığını sordu

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari’deki öğretmen açığı ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı yanıtlaması için meclise soru önergesi sundu.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi sundu.

Önergesinde, Hakkari başta olmak üzere bölgesel eşitsizliklerin ve öğretmen açığının eğitime etkilerine dikkat çeken Bartın, eğitim hakkının anayasal bir güvence olmasına rağmen bu hakkın özellikle Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde ihlal edildiğini vurguladı.

Bartın, 2024 yılı itibarıyla Hakkari’de 1300 öğretmen açığı bulunduğunu, ancak bu açığın sadece 650 atamayla giderilmeye çalışıldığını ifade etti. Ayrıca, Şubat ayındaki mazeret tayinleriyle birlikte 250-300 öğretmenin daha bölgeden ayrılacağının öngörüldüğünü belirten Bartın, bunun eğitimin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bartın, öğretmen açığının eğitim kalitesinde ciddi düşüşlere neden olduğunu ifade etti.

Sözleşmeli öğretmenlik sisteminin mesleki güvenceleri zayıflattığını, bu sistemin yerine kadrolu atamaların artırılması gerektiğini belirtti.

Eğitimde sürekliliğin sağlanması için öğretmenlerin bölgelere uzun vadeli yerleşimini teşvik edecek sosyoekonomik desteklerin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı yanıtlaması talebi ile şu soruları yöneltti;

* Hakkari’deki mevcut öğretmen açığının yalnızca yarısının karşılanması, eğitim kalitesinde gözle görülür bir düşüşe yol açmaktadır. Bakanlık, bu öğretmen eksikliğini gidermek için ne tür acil önlemler almayı planlamaktadır?

* Hakkari gibi bölgesel eşitsizliklerin daha belirgin olduğu illerde öğretmen sirkülasyonunun yüksek olmasının eğitim kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ne tür stratejik planlamalar yapılmaktadır?

* Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına, Millî Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kadrosunun bölgesel ihtiyaçlara göre nasıl daha adil ve sürdürülebilir bir şekilde dağıtılacağına dair bir planı var mıdır?

* Hakkari gibi eğitim altyapısının ve sosyal koşullarının zorlu olduğu illerde öğretmenlerin uzun vadeli olarak kalıcı hale gelmesi için ne tür sosyoekonomik destekler sağlanmaktadır? 

* Öğretmen açığının yalnızca öğretmen atamalarıyla çözülmesinin yeterli olamayacağı, eğitimde sürdürülebilirliğin ancak öğretmenlerin pedagojik gelişimiyle sağlanabileceği göz önünde bulundurulduğunda, Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin mesleki gelişimlerini nasıl desteklemektedir?

* Eğitimde sürekliliğin sağlanabilmesi için öğretmen atamalarında, öğretmenlerin uzun süreli kalabileceği yerleşim yerleri ve okullar öncelikli olarak nasıl belirlenmektedir? *

* Bakanlık, özellikle Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdeki eğitimdeki eşitsizliği gidermek için bölgesel politika geliştirme adına yerel yönetimlerle iş birliğininasıl artırmayı planlamaktadır? 

* 2024 KPSS sonuçlarına dayalı öğretmen atamaları sırasında, Hakkari gibi illerdeki öğretmen açığının daha etkili bir şekilde karşılanması için Millî Eğitim Bakanlığı'nın hangi özel atama stratejilerini hayata geçirmeyi düşündüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?

* Hakkari ilinde 2024 yılı itibariyle toplam öğretmen sayısı nedir ve bu sayıya göre mevcut öğretmen açığı tam olarak ne kadardır? Bakanlık, bu açığın ne zaman tamamen kapatılmasını öngörmektedir?

* Hakkari'deki öğretmen açığının giderilmesi için atanan 650 öğretmenin dışında, öğretmen sayısının artırılması amacıyla ne tür ek kaynaklar ve planlamalar yapılmaktadır?

* Ülkemizdeki öğretmen açığının 100 binden fazla olduğu tahmin edilirken, 2024 yılında yalnızca 20 bin öğretmen ataması yapılmasının gerekçesi nedir? Bu sayı, eğitimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak için yeterli görülmekte midir? 

* Sözleşmeli öğretmenlik sistemi, öğretmenlerin mesleki güvencelerini ve motivasyonlarını olumsuz etkilerken, bu sistemin yerine kadrolu atamaların artırılmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.