Başkan Akboğa'dan 'Harç pulu' tepkisi

Başkan Akboğa'dan 'Harç pulu' tepkisi

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, harç pulunun 2024 yılı içerisinde 1.500 ₺ ye kadar çıkarılacağının gündeme gelmesine tepki gösterdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu konuda henüz net bir açıklama veya yürürlüğe giren bir uygulama olmasa da harç pulunun 2024 yılı içerisinde 1.500 ₺ ye kadar çıkarılacağının gündeme gelmesi Hakkâri esnaf ve sanatkarlar odası başkanı İsmail Akboğa,nın  tepkisini çekti.

Son zamanlarda basında ve sosyal medyada çokça yer alan yurt dışına çıkış harç pulları ile ilgili haberlerin ardından ben de Ülkemizin en stratejik öneme sahip gümrük kapılarımızdan Esendere ve üzümlü Sınır Kapılarımız  üzerinden yıllardır bir çok platformda dile getirdiğimiz  ama maalesef henüz olumlu bir sonuç alamadığımız  mevcut sorunları üzerine sitemimi dile getirmek isterim. Elbette bu vergilerin ülke ekonomimize olan katkısının farkındayız fakat harç pullarındaki yıllık orantılı artışın dahi can sıkıntısını yaşamakta olan, küçük bavul ticareti ve günübirlik alışverişi ile geçimini sağlayan Hakkari  halkının bu fahiş fiyat karşısında tek geçim kaynaklarının da maalesef önüne büyük bir set çekilmiş olacaktır.artı iran ve ırakla akrabalık bağlarımız güçlüdür.

Bu uygulama akrabalık bağlarımızıda koparacaktır

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık dışında tek alternatifi İran/Irak üzerinde günübirlik bavul ticareti yapmak olan Hakkari halkının böyle radikal bir fiyat artışı karşında evine dahi ekmek götüremeyecek bir noktaya gelişinin altını çizmek ve önemini vurgulamak istiyoruz. Zaten sınırda yaptığı ticaret ile elde edebileceği günlük maksimum gelirleri maalesef 1.500₺ nin bile altında. Özellikle Hakkari/ırak Hakkari/iran  sınır hattında turistik ve kültürel faaliyetlerin de konuşulmaya ve çalışmaların yapılmaya başlandığı bu süreçte bu fahiş harçtan  olumsuz etkileneceğinden ve bununla beraber etkileşimin yüksek oranda azalacağını öngörmek zor değil. Hakkari  halkının özellikle bu noktada bir kamuoyu oluşturup çözüm önerileri sunmaları ve görüş bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bir çok esnafımızın ve gencimizin bu maliyetler karşısında yaşayacağı probleme çözüm bulmak imkansız bir hal alacaktır. Sadece Hakkari özelinde değil Ülkemizin geneli için problem olabilecek bu uygulamanın ne yazık ki beklenilen faydayı sağlayacağını düşünmüyorum. Umarım kararın uygulanmasından vazgeçilir” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.