DEM Parti'den Çözüm süreci açıklaması
Meclis'te parlamento muhabirleriyle bir araya gelen DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit de “Bir ‘merhaba’dan ya da pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmaz…
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de, “Bir müzakere başlayacaksa, DEM Parti sorumluluk almaya hazırdır ve o muhataplığa adaydır” diye konuştu.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te parlamento muhabirleriyle bir araya geldi.
MA’nın geçtiği habere göre anayasanın ilk dört maddesi üzerine yürütülen tartışmalar sorulan Temelli, "Anayasa tartışmaları maalesef doğru yerden başladığını düşünmüyoruz. İlk dört maddeyi ele almak yerine nasıl bir anayasa ile başlamak gerektiğini konuşmamız gerekirken, bunu maddelere boğmak nasıl bir anayasa tartışmasının önünü kapamak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
“Bizde bir bilgi yok”
Grup Başkanvekillerine “İmralı ve Kandil arasında telefon trafiği olduğu iddiası var. Siz bu sürecin neresindesiniz?" sorusu soruldu. Sezai Temelli, soruyu şöyle yanıtladı:
“Herhangi bir görüşme başladı mı, bu konuda bizde bir bilgi yok. İmralı muhataptır, bir süreç başlayacaksa İmralı oradadır. İkinci muhatap ise Meclis'tir. Biz de Meclis'in bir partisiyiz. Bu hat üzerinden bu sorumluluk üzerinden hareket ediyoruz. Bir müzakere başlayacaksa, DEM Parti sorumluluk almaya hazırdır ve o muhataplığa adaydır."
“DEM Parti otoriter rejimin tahkim edilmesine izin vermez”
"Yeni anayasanın Erdoğan’ın yeniden bir dönem daha seçilmesi için yapılmak istendiği yorumları var. Erdoğan'ın bir dönem daha seçilmesine nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna da DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, "DEM Parti otoriter bir rejimin tahkim edilmesine asla izin vermez. Bizim durduğumuz yer çok açık ve net. Partimizin çıkarları üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmadık. Biz demokrasiden yana tutum alırız. Erdoğan’ın gidip gitmemesi değil, bu tartışma. Bu tartışmaya indirmek tıkayıcı bir durum" yanıtını verdi.
Temelli ise aynı soruya, "Önceliğimiz sivil anayasa deyip, kişiye indirilirse kendisiyle çelişirler. 8 yıldır Selahattin Demirtaş tutsak. Bu davanın kumpas olduğu ortaya çıktı. Demirtaş’ın tutsak olduğu bir ülkede böyle bir anayasa yapabilir misiniz?" sözleriyle cevap verdi.
Gazete Duvar’ın aktardığına göre ise Koçyiğit şu eklemeleri yaptı:
“Bir ‘merhaba’dan ya da pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmaz. 40 yılı çatışmalı geçmiş 100 yıllık bir sorundan bahsediyoruz. İyi niyet mesajlarıyla bu iş olmaz. Bu işe soyunmak için cüret etmek, cesaret etmek, adım atmak gerekiyor. Türkiye’nin bir deneyimi var. Ne olması gerektiğini de nasıl olmaması gerektiğini de Türkiye çok iyi biliyor.”
“Emarelerini göremiyoruz”
Soruların gerçek muhatabı olmadıklarını kaydeden Koçyiğit, “Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız? Bizzat AK Parti temsilcilerine sormak gerekir. Çok büyük çıkarsamalar yapmanın; yeni bir dönem, yeni bir çözüm süreci başladığının emarelerini göremiyoruz” dedi.
“Ortada fol yok yumurta yok”
Koçyiğit ayrıca en büyük tehlikenin toplumun manipüle edilmesi, olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek olduğunu ifade etti ve “Bu konuda da iktidar çok mahir. Adım atılırsa baş göz üstüne. Biz zaten çözüm için, barış için mücadele ediyoruz. Kendimizi ‘çözüm partisi’ olarak ifade ediyoruz. Bunu kıymetli buluruz. Ama ortada fol yok yumurta yok, buradan çözüm süreci tartışması yürütülmesini de doğru bulmuyoruz” diye konuştu.