Eğitim Sen: İhraçlarla 1,5 milyonu aşkın öğrenci öğretmensiz kaldı
Eğitim Sen, karne öncesi eğitim raporu yayınladı. Rapora göre 33 binin üzerinde eğitimcinin ihraç edilmesi nedeniyle 1,5 milyonu aşkın öğrenci öğretmensiz kaldı.
Eğitim Sen, 9 Haziran Cuma günü verilecek karneler ile tamamlanacak 2016-2017 eğitim öğretim yılı raporunu yayınladı.
Rapora göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kanun hükmünde kararnameler ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde çalışan 33 bin 128 öğretmen, 5 bin 318 akademisyen ve 1194 idari personelin kamu görevinden ihraç edildi. İhraç edilen eğitimciler nedeniyle 1,5 milyonu aşkın öğrenci öğretmensiz kaldı, bu öğretmenlerin yarattığı boşluk da ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldı.
Darbe girişimi sonrasında yaşanan süreçte eğitim koşullarını değerlendiren raporda “Darbe ile mücadele adı altında başlatılan ihraç operasyonları kısa süre içinde yön değiştirerek geçmişten bugüne hükümeti uygulamalarına karşı çıkan, laik, bilimsel ve anadilinde eğitimi savunan ve örgütlü mücadele içinde yer alan eğitim ve bilim emekçilerine yönelmiştir” denildi.
‘OLUMSUZLUĞUN NEDENİ 4+4+4’
Sendikanın hazırladığı raporda eğitim öğretimde oluşan olumsuz tablonun nedeni olarak “4+4+4” sistemi gösterildi. Eğitim alanındaki gelişmelerle ilgili istatistiksel bilgilerin yer verildiği metinde “Eğitim Sen’in ve bilim insanlarının bütün eleştiri ve itirazlarına rağmen eğitimde 4+4+4 dayatması ile ülkemizde yaşanan ‘piyasa merkezli’ ve ‘inanç istismarı’na dayanan dönüşüm adımları eğitimde yaşanan nitelik kaybını açıkça ortaya koymuştur” ifadelerine yer verildi.
ÖZEL OKUL SAYISINDA PATLAMA
Raporda MEB’in açıkladığı örgün eğitim istatistiklerinden yola çıkarak devlete ait ilkokul ve ortaokul sayısının belirgin bir şekilde azaldığı, özel ilkokul, ortaokul ve lise sayısı ile bu okullara yönlendirilen öğrenci sayısının dikkat çekici bir şekilde artmaya başladığı belirtildi.
Bu yıl itibariyle Türkiye’de 10 bin 404 özel öğretim kurumu (okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise) bulunuyor. 4+4+4 öncesinde Türkiye’deki özel okulların sayısı 4 bin 664 idi.
İMAM HATİPLİ ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Raporda “Eğitim sistemini dini kurallar ve referanslara göre biçimlendirme süreci 4+4+4 sonrasında belirgin bir şekilde arttı” denilerek ülke genelinde artan imam hatip okulları sayısına yer verildi. Türkiye genelinde imam hatip ortaokulu ve liselerinde öğrenim gören öğrenci sayısı toplam 1 milyon 388 bin 751.
Raporun sonuç bölümünde eğitim sisteminde ortaya çıkan olumsuz tablonun sorumlusu olarak AK Parti hükümetinin politikaları gösterildi. Raporun sonuç bölümünde şöyle denildi:
“AKP iktidarı ve Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yaşanan çöküş ve nitelik bozulmasıyla belirginleşen mevcut karanlık tablonun öncelikli sorumlusudur. MEB, yıllardır yaptığı değişikliklerle eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirmiş, öğrenci ve velilerin kafasını karıştırmak dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirememiştir.”