Firavunlar Tapınağı'ndaki ritüellerde kullanılmış antik eserler gün yüzüne çıkarıldı
Buluntuların içinde Horus’un gözünü resmeden, altından yapılmış bir figür de yer alıyordu
Mısır’daki Buto antik kentinde yer alan, bugünkü adıyla Firavunlar Tapınağı’nı araştıran arkeologlar, 2 bin 700 yıllık aletler ve heykeller buldu.
İskenderiye'nin yaklaşık 95 kilometre doğusundaki tapınakta bulunan heykellerin, gökyüzü tanrıçası Hathor başta olmak üzere, birçok tanrı adına düzenlenen ritüellerde kullanıldığı düşünülüyor.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın Kazı Dairesi Genel Müdürü Ayman Ashmawy, buluntular arasında fayanstan yapılmış tütsü brülörleri gördüklerini ve birinin tepesinde tanrı Horus'un resmedildiğini söyledi.
Figürde resmedilen Horus'un gözünün Ay'ı temsil ettiğine inanılırdı (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Buluntular arasında ayrıca, Horus’un gözünü resmeden, altından yapılmış bir figür de yer alıyordu. Horus'un gözünün tasvirleri, Antik Mısır’da çok popülerdi. Halk bu tasviri iyileşme ve korunma sembolü olarak görüyordu.
Keşifler arasında hamilelikle ve doğumla ilişkilendirilen Tanrıça Taweret’le birlikte bilgelik ve Ay Tanrısı Thoth'un küçük heykelleri de yer aldı.
Ashmawy ayrıca, buluntuların içinde günlük yaşamın resmedildiği eserler gördüklerini aktardı. Bunlar arasında bitkiler, kuşlar ve hayvanların tasvir edildiği figürler vardı.
Buna ek olarak, kazılarda hiyerogliflerin de gün yüzüne çıkarıldığı aktarıldı. Bazılarında firavunların isimleri geçtiği için arkeologlar eserlerin 26. hanedanlık döneminden (M.Ö. 688 - M.Ö. 525) kaldığı sonucuna vardı.
Bu dönemde Mısır; Asurlular ve Kuşitlerden bağımsızlığını kazanmış ve Pers İmparatorluğu tarafından fethedilmeden önce bir süreliğine gelişme olanağı bulmuştu.
Alanda bulunan birkaç kil çömleğin de tapınak ritüellerinde kullanılmış olabileceği düşünülüyor.
Buluntular arasında küçük altın parçaları da yer alıyor. Bunların da nesneleri süslemek için kullanıldığı tahmin ediliyor. (Independent Türkçe, Livescience) Derleyen: Çağla Üren