Genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisinek doğaya salınıyor

Genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisinek doğaya salınıyor

Yetkililerin kontrol altına almaya çalıştığı sivrisinek türü, zika, dang humması ve sarı humma gibi birçok ölümcül hastalığı taşıyor.

Projenin ardındaki yetkililer, genetik çalışmasının böcek ilaçlarına alternatif olacağını düşünüyor (Pixabay)

Genetiği değiştirilmiş 750 milyondan fazla sivrisinek 2021 ve 2022’de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan adalar grubu Florida Keys’e salınacak. Plan, yerel sakinlerin ve çevreci grupların itirazlarına rağmen Florida Keys Sivrisinek Kontrol Bölgesi'nden nihai onayı aldı.

Mayıs'ta onaylanan pilot proje, genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin, Aedes aegypti isimli sivrisinek cinsini kontrol altına almada böcek ilaçlarına uygun bir alternatif olup olmayacağını görmek için tasarlandı.

CNN'e göre yetkililerin kontrol altına almaya çalıştığı sivrisinek türü, zika, dang humması ve sarı humma gibi birçok ölümcül hastalığı taşıyor.

Genetiği değiştirilen OX5034 isimli sivrisinek, yumurtadan çıkıp hastalığı yayacak kadar büyümeden önce, yani larva aşamasındayken ölecek dişi yavrular üretecek. Çünkü yalnızca dişi sivrisinekler (yavrularını beslemek için) kan emiyor. Erkeklerse bitki özleriyle besleniyor. Bu da hastalık taşımadıkları anlamına geliyor.

Genetiği değiştirilmiş organizmayı geliştiren şirket Oxitec’in CEO'su Grey Frandsen, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu heyecan verici bir gelişme 10 yıldan uzn süredir birçok ülkede dang humması, Zika, sarı humma ve diğer vektör kaynaklı hastalıklardan korumak isteyen yüzlerce insan için çığır açan bir çalışma niteliğinde.

Öte yandan, Florida Keys Sivrisinek Kontrol Kurulu üyeleri, Florida sakinlerinden gelen ve genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin serbest bırakılmasına karşı çıkan 2 binden fazla yorum aldı.

Ayrıca Florida Keys Çevre Koalisyonu’nun Salı günü yapılan toplantısında Oxitec’in önemli çevresel risklere ve sağlık üzerindeki potansiyel etkilere yeterince değinmediği öne sürüldü.

Gıda Güvenliği Merkezi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre bazı uzmanlar da, genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin, hastalıkların yayılmasını hızlandırabilecek melez böcekler oluşturabileceğini düşünüyor. Buna göre ortaya çıkabilecek melez türler, böcek ilaçlarına da orijinal sivrisineklerden daha dirençli olabilir.

Friends of the Earth isimli Youtube kanalında Temmuz’da yayımlanan ve Yale Üniversitesi’nden Dr. Jeffrey Powell’ın katıldığı bir online panelde, genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin Florida Keys'teki hassas ekosistemler için de büyük tehdit oluşturabileceği ifade edilmişti.( Independent Türkçe, CNN, Gıda Güvenliği Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.