Görme engelli gencin yaşam sevinci
Van'da yaşayan yüzde 90 görme engelli Ali Bilen azmiyle örnek teşkil ediyor. 23 yaşındaki Bilen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümüne dereci ile bitirerek, hayatta engel tanımadığını ortaya koydu.
HABER ARİF ASLAN / VAN
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Van’da yaklaşık olarak 20 bin engelli yurttaş yaşıyor. Toplumda yokmuş gibi davranılan ancak her gün yanı başımızda türlü sorun ve sıkıntılarla boğuşan bu yurttaşlar imkân bulduklarında ise büyük başarılara imza atıyor.
Van da yaşayan yüzde 90 görme engelli Ali Bilen bunlardan sadece bir örnek. Azmi ve yaşam sevinci ile göz dolduran 23 yaşındaki Bilen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümüne birinci sıradan girerek, hayatta engel tanımadığını ortaya koydu.
Doğuştan görme engelli olan Bilen, yaşamın bütün zorluklarına rağmen hayata dört el ile sarılarak, yaşamdan hiç kopmadan ideallerinin peşinden koşuyor.
Kendi çabası ile müzik notalarını öğrendiğini söyleyen Bilen, şu anda pandemiden dolayı zamanının büyük kısmını evinde müzik ile uğraşarak geçiriyor. Hayatı çok sevdiğini söyleyen Bilen, zamanını iyi değerlendirip kendisini geliştirmek için çaba sarf ettiğini vurgulayarak, “Elimden geldiğince zamanımı dolu dolu geçirmeye çalışıyorum. Kitap okuyorum, saz çalıyorum. Arada bazen de gitar çalıyorum” dedi.
Ancak, bütün çabasına rağmen yaşamında birçok sorunla karşılaştığını ifade eden Bilen, özellikle Pandemi döneminde eğitim konusunda çok sıkıntı yaşadığını belirtti. Okulların kapalı olmasından dolayı üniversite eğitimini evde sürdürmeye çalışan Bilen, uzaktan eğitim metodunun engellileri gözetmeden hazırlandığını ifade etti.
Bilen bu konuda şunları dile getirdi: “Pandemi döneminde eğitim konusunda sıkıntılar yaşadım. Ne yazık ki uzaktan eğitim metodu biz engellilere göre düzenlenmemiş. Kabartma harfleri ile yazılan kitap bulamıyorum. Bu kitaplar çok pahalı. Yaşadığım kent olan Van’da kabartma harfleri ile kitap basan tek bir yayın evi bile yok. Bu konuda yetkililerin adım atması lazım.”
Engellilerin yaşama katılması için gerekli düzenlemelerin yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Bilen, “Örneğin görme engelliler için kılavuz yollar yapılmış. Ancak bu yolların üzerinde tabelalar yada elektrik direkleri bulunuyor. Bunun yanında çoğu zamanda esnaflar bu yolların üzerine eşya bırakıyor. Sürücüler yolların önüne arabalarını park ediyor. Buda bizim için aşılmaz bir sorun oluyor. Bu sorunları her gün yaşıyoruz. Engelliler bu ve benzeri toplumsal ve fiziki engellerden dolayı evlerine hapsolmuş dışarı çıkamıyor. Ancak hep söylediğimiz gibi, doğanın en büyük sorun kaynağı insandır. Eğer insanlar duyarlı olursa her şey yoluna girer” şeklinde konuştu.