Gülistan Doku Davası: Biz katili değil, hakikati arıyoruz
Baş şüpheli erkeğin üvey babası Ergin Y. hakkında yakalama kararı verilirken, Gülistan Doku’nun ablası Aygül: “Biz bu aşamaya gelmek için çok mücadele ettik. Bakanlık sesimizi duysun” diyor.
Dersim’de 5 Ocak 2020'den bu yana kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun arkadaşı Z. A.'nın üvey babası Ergin Y. hakkında, Doku'ya ait bilgileri intihar ettiği yönünde algı oluşturmak amacıyla sosyal medya üzerinden paylaştığı gerekçesiyle açılan davanın 4'üncü duruşması bugün (14 Ekim 2021, Perşembe) görüldü.
Y., polislikten ihraç edilmişti.
NOT: Gülistan Doku, Dersim’de Munzur Üniversitesi’nde okuyordu. 5 Ocak 2020’de kaldığı öğrenci yurdundan ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Ailesi tam 649 gündür “Gülistan’a ne oldu?”, “Gülistan nerede?” diye soruyor. |
Tunceli Adliyesi’nde görülen davaya, Gülistan Doku’nun ailesi ve avukatları katıldı. Dört duruşmadır davaya katılmayan Engin Y. hakkında yakalama kararı verildi. Davanın bir sonraki duruşması 2 Aralık’ta.
Dava hakkında bianet’e konuşan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, Ergin Y.’nin dört duruşmadır gelmemesine tepki gösterdiklerini belirterek, “Artık gelsin biz, geliyoruz anlatıyoruz, o da gelsin diye ısrar ettik ve bu şekilde bir karar çıktı” dedi.
"Gülistan'ı karanlıkta bırakmayacağım"
Doku, Adalet Bakanlığı’na da “Adaleti sağlayın. 649 gündür Gülistan’ın bulunmaması adalet midir? Erkeklerin değil bizim yargılanmamız adalet midir?” diye seslendi, şöyle dedi:
“Ben kız kardeşimi arıyorum üstüne bir de ben yargılanıyorum bu nasıl ifade edilir bilemiyorum.
“Baş şüpheliyi aramıyorlar. Bu ortada. Gülistan 649 gündür karanlıkta ben kardeşimi o karanlıkta bırakmak istemiyorum. Bu yüzden de herke görevini yapsın istiyorum.
“Bu aile üzerinde ciddi şüpheler var ve bu şüphelerin aydınlatılması gerekiyor. Bu aile neden bir anda kenti terk etti gitti.Biz illa bir katil aramıyoruz. Şüpheler giderilsin. Gülistan’a ne oldu? Bu açığa çıksın istiyoruz.
“Sorumlular kimse, kim Gülistan’ın kaybına neden olduysa adalet önünde hesap versin istiyoruz. Bunu söylediğim için ben yargılanıyorum. Adalet Bakanı’na sesleniyorum. Kendisi eve gidince çocuklarının yüzüne bakabiliyor mu? Ancak adalet sağlanırsa bakabilir.”
Ne olmuştu?Dersim'de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu'na geri dönmedi. Telefon eden yurt arkadaşları Doku'ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu ve ailesine haber verildi. Aile kente gelerek 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku'nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku'nun saat 11.29'da, Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku'nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin edildi. Kadınlar ve Doku'nun ailesi Gülistan'ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi. 17 Haziran'da Z.A.'nun şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verildi. 29 Ağustos'ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana kayıp olmasına ilişkin bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Z.A.'nın tutuklanması için talepte bulundu. Z.A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi. 4 Ağustos'ta ise Doku'nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro'nun hazırladığı raporda, "Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir" ifadelerine ye verildi. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı. Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü'nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos'ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos'ta son verildi. |