Hakkari’de KESK Üyeleri iş bıraktı
Eğitimden sağlığa kadar birçok iş kolundan kamu emekçileri tüm Türkiye’de olduğu gibi Hakkari’de yüzde 11.54’lük zamma karşı iş bıraktı.
KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda kamu emekçileri bugün iş bıraktı.
Sabah saatlerinde KESK Hakkari Şubeler Platformu’nun bulunduğu sendika binası önünde buluşan kamu emekçileri ‘Artık Yeter!’, ‘Geçinemiyoruz! Sefalet Zammını Kabul Etmiyoruz’ pankartı eşliğinde yürüyüş düzenledi.
Bulvar Caddesi Eski öğretmenevi önünde bir araya gelen KESK’li gurubun açıklamasına DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanları Hümeyra Armut ve Kadir Şahin ile CHP Hakkari İl Başkanı Suzan Çakırbeyli destek verdi.
Gurup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Hakkari Şube Başkanı Şükran Sönmez Güldal, işçiler, emekliler ile kamu emekçileri açlığa ve sefalet mahkum eden politikalara taleplerini dile getirmek bir araya geldiklerini söyledi.
Hükümetin kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11.54 olmasını eleştiren Güldal, “1 Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldı. 2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur” dedi.
Temel tüketim maddelerine ve kiralara yapılan yüksek oranlı zamlar, kamu emekçilerinin geçim koşullarını zorlaştırdığını anlatan Güldal, vergide adaletin sağlanması gerektiğini ifade etti ve “Adil bir vergi sistemi, çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Güldal kamu emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:
✓ Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı İSTİYORUZ!
✓ Eşit işe ; eşit ücret talep ediyoruz.
✓ Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79.000 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz.
✓ Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz
✓ Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz.
✓ İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.
✓ Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz.
✓ Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz.
✓ Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmışını talep ediyoruz.
✓ Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz.
✓ Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz!