İHD ve kayıp yakınları, Metin Kıratlı için adalet istedi

İHD ve kayıp yakınları, Metin Kıratlı için adalet istedi

İHD Hakkari Şubesi, ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 140'ıncı haftasında 10 yaşında öldürülen Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu.

İHD Hakkari Şubesi ve Kayıp Yakınları Yüksekova'da  Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde ‘Kayıplar Bulunsun, failler yargılansın’ talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 140'ıncı haftasında 10 yaşında öldürülen Metin Kıratlı'nın faillerini sordu.

Açıklamada ilk söz alan İHD Hakkari Şube Başkanı Sibel Çapraz, kaybedilenler için adalet istedi.

Daha Sonra Metin Kıratlı olay örgüsünü okumak için İHD Hakkari Şube Üyesi Ozan Akbaş söz aldı.

Akbaş olay örgüsünü şu sözlerle anlattı:

140. Haftamızda Metin Kıratlı nın katledilmesi olayı için bir aradayız. Çocuklara yönelik şiddetin artması toplumun temel dinamiği olan ‘insanca yaşam’ geleneğine büyük bir saldırı olarak nitelendirilir. Çocukların kendilerini geliştirmesi, toplum için faydalı bireyler olarak yetişmesi için gerekli tüm çabanın sarfedilmesi gerekirken bu gün burada katledilen çocukları konuşmak, tartışmak ve suçluların cezalandırılmasını istemek biz insan hakları savunucuları için zul olarak benimsenmekte. Kamuoyunun da yakından takip ettiği Narin Güran’ın katledilmesi, bedeninin yok edilmeye çalışılması ve delilleri kaybetme telaşı günümüzde çocuk katillerinin rahatlığını da göz önüne seriyor. Gözaltında katledilen, bombalama olayları yok edilen, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamdan koparılan, çalıştığı yerde insani koşulları dışında emek harcarken kazaya kurban giden, bunun gibi bir çok olay sonucu bedeni toprak olan çocuklarımız için her koşulda ses çıkarmaya devam edeceğiz. Metin kıratlı henüz 10 yaşındaydı. Maddi imkansızlıklar henüz 10 yaşında ki Metin’i ailesine ait hayvanlarına göz kulak olmak için çalışmaya zorladı. Metin Kıratlı ; 18 Nisan 1992 tarihinde Yeşildere Mahallesi’nde evinin hemen karşısındaki merada koyun otlatırken, Yüksekova Komando Taburu içerisinde bulunan askeri nöbet kulübesinden açılan ateş sonucu katledildi. Metin yakın mesafeden hedef gözetilerek ve ortada hiçbir sebep yokken güpegündüz Yüksekova Dağ Komando taburundan açılan ateş ile katledildi. Otopsi raporu ve bilirkişi raporları kurşunun Askeri birlikten geldiğine işaret etmesine rağmen etkin bir soruşturma yürütülmedi. Yapılan tüm başvurular kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile sümenaltı edildi. Aile yapmış olduğu açıklama ve başvurular üzerine isimsiz telefonlar ve mektuplarla tehditler aldı. Fazla kurcalamayın yoksa sonunuz metin gibi olur tehditlerine rağmen tüm adli mecralara başvuru yapan aile bireyleri adaletsizlik duvarı ile karşı karşıya geldi. Metin’in annesi tüm bu hukuksuz uygulamalar karşısında hastalanarak yaşamını yitirdi. Böylesi bir olayda faillerin korunması bir Cezasızlık politikası olarak coğrafyamızda meydana gelen tüm olayların asıl müsebbibidir. Metin Kıratlı henüz 9 yaşına kurşunların hedefi oldu ve failleri korundu. Metin ve tüm kayıplarımız için meydanlarda, mahkeme salonlarında ve en önemlisi kamuoyunun vicdanlarına seslenmeye devam edeceğiz Kaç yıl geçerse geçsin Son kaybımızın akıbeti ortaya çıkarılana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

Ff-168

Açıklamada Metin Kıratlı'nın babası İdris Kıratlı'da söz alarak oğlunun okulda vurulduğunu ve söz sözlerinin 'baba askerler çocukları vurmaz neden beni vurdu' dediğini aktardı.

Kitle daha sonra 1 dakikalık oturma eyleminden sonra dağıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.