Kedilerin yok oluşun eşiğine getirdiği 8 hayvan türü
Kediler yüzünden tehlike altına giren hayvanlar arasında kertenkeleler, papağanlar ve hatta pumalar yer alıyor
Dünya genelinde birçok tür iklim krizi ve doğal alanların tahribatı gibi insan kaynaklı unsurlar nedeniyle yok oluşun eşiğinde.
Bazı türlerin neslinin tehlike altına girmesi ise diğer hayvanların yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.
Örneğin ABD Balık ve Yaban Hayatı Kurumu, kedilerin dünya genelinde en az 33 türün yok olmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Bu türler için artık çok geç. Ancak yetkililerin kedilere karşı korumaya çalıştığı, yok oluşun eşiğinde 8 tür daha var. İşte o türler...
Boyu 20 santimetreye ulaşan minik papağan 1790'da keşfedildi (Wikimedia Commons)
Avustralya’ya özgü bu göz kamaştırıcı göçmen papağan, 2007'den beri koruma altında.
Kuşların sayısının artması için bilim insanları bazı grupları kafeslerde besliyor. Ancak bu kuşlar esaret altındayken bile güvende değil.
Örneğin 2013'te bir kedi, kuşların bulunduğu bir kafese gizlice girmiş ve ikisini öldürmüştü.
Veterinerler, kuşların kafa travmasından öldüğünü, muhtemelen kaçmak için kafalarını duvarlara çarptığını söylemişti.
Avustralya’ya özgü sevimli hayvanın nüfusu bugün binin altında. Hayvanın neslinin tehlikeye girmesi, habitatlarının kediler ve tilkiler tarafından yok edilmesinden kaynaklanıyor.
Yeni Zelanda’ya özgü bu kertenkele türü, yabani kedilerin tehdidi altındaki birçok sürüngen türünden biri. Latince adı Oligosoma otagense olan bu kertenkeleler istilacı kedi ve sıçanlara karşı savunmasız durumda. Zira bu sürüngenler avcı kedilerden kaçacak şekilde evrimleşmedi. 30 santimetre boyundaki bu canlılardan hayatta kalan sadece 2 bin birey var.
Yeni Zelanda’ya özgü bu kuş uçamayan, gececi bir papağan türü. Yıllardır sürdürülen takdire şayan koruma çabaları sayesinde şimdiye dek hayatta kalmayı başardı. Ancak kediler, bu papağanları avlamayı seviyor. Bu da papağanın nesline dair endişeleri artırıyor.
ABD’nin Florida eyaletinin güneyinde yaşayan bu kemirgenlerin bir kısmı 2002'den 2012'ye kadar esaret altında tutuldu. Çünkü bilim insanlarının sıçanın neslini kurtarması için onları gözetim altında tutması gerekiyordu.
Sonunda kemirgenlerin yeniden doğaya salınma vakti geldi. Ancak serbest bırakılan tüm orman sıçanları, yabani ve serbest dolaşan kedilerin kurbanı oldu ve 10 yıllık çaba boşa gitti.
Hawaii’ye özgü endemik kaz türünün doğadaki nüfusu, 1960'larda kediler ve firavun fareleri yüzünden 30’a düşmüştü. Kaz popülasyonu bugün toparlandı ama şimdi de yine kedi kaynaklı başka bir tehlikeyle karşı karşıya. Kedi paraziti diye bilinen T. gondii, kazların yanı sıra fokları da öldürüyor.
Tibet Platosu'na özgü bu kedi, bir ev kedisine çok benziyor ama vaşak benzeri kulakları, gür kuyruğu ve masmavi gözleri var. Ne yazık ki uzmanlar, bu dağ kedilerinin diğer yabani kedilerle çiftleşerek genetik çeşitliliğini kaybedeceğinden endişeli. Sonunda Çin dağ kedisinin genetiği unutulmaya yüz tutabilir.
Normal şartlarda bir ev kedisinin bir pumayı alt etmesine imkan yok. Ancak bu durumda savaş biyolojik. 2008'de bir araştırma ekibi, nesli tükenmekte olan Florida pumalarında lösemi virüsü salgını başladığını tespit etti. Kedilerde kanser tipinde ilerleyen ciddi bir hastalığa yol açan bu virüsün kaynağı ev kedilerine uzanıyordu. Salgında 5 panter öldü. Yaban hayatında yalnızca 200 Florida puması kaldığı düşünüldüğünde bu önemli bir rakam. (Independent Türkçe, Gizmodo, ABD Balık ve Yaban Hayatı Kurumu) Derleyen: Çağla Üren