Koronavirüs için geliştirilen aşı ilk kez denendi
ABD'de koronavirüs için geliştirilen aşı, 4 kişi üzerinde test edilmeye başlandı. Yetkililer, testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda prosedürün tamamlanması için 12 ile 18 ay arasında bir süre öngörüyor.
ABD’de koronavirüse karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesi Washington eyaletindeki Kaiser Permanente Araştırma Merkezi'nde gönüllü bir kişi üzerinde yapıldı.
Aşının ilk denendiği kişinin adı açıklanmazken, 43 yaşında iki çocuk annesi bir kişi olduğu ve testlerde yer alan kişilerin herhangi bir risk ile karşı karşıya olmadığı bilgisine yer verildi.
BBC'nin AP'ye dayandırdığı habere göre, uzmanlar, Moderna Inc. isimli biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği ve “mRNA-1273” kod adıyla bilinen aşı, deney kapsamında 3 kişiye daha yapılacak.
Başarılı olursa 12-18 aylık bir sürede kullanımda
Bilim insanları virüsün genetik kodlarının değiştirildiğini ve bu yüzden deneyde yer alan kişilerin koronavirüse bağlı bir sağlık sorunu yaşamayacağı bilgisinin altını çiziyor.
Önümüzdeki günlerde sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edecek olan aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ile 18 ay arasında bir süre öngörüyor.
ABD’de 85 ölüm: Öte yandan, ABD'de yeni tip koronavirüs (covid-19) kaynaklı vaka sayısı 4 bin 661’e yükselirken, can kaybı 85’i bulmuş durumda.