Metin Feyzioğlu'ndan referandum açıklaması: Sandıktan 'hayır' çıkacak
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin halkoylamasına sunulması halinde sandıktan "hayır" çıkacağını savundu.
Posta yazarı Hakan Çelenk'e konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, anayasa değişikliği teklifinin halkoylamasına sunulması halinde sandıktan "hayır" çıkacağını söyledi.
'Çok büyük kaygılar var, destek vermez'
"Hem ciddi bir sezgi ve hem veriyle, geri dönüşle söylüyorum" diyen Feyzioğlu, "Referandum partiler arası bir yarış olarak ele alınmazsa, merkez sağ, milliyetçi ve muhafazakar seçmenin çok büyük kaygıları var ve bu değişikliğe destek vermez. Milletimiz inanılmayacak kadar sağduyuludur. Milletimize güveniyorum" ifadesini kullandı.
'Bu yetki padişaha verilmişti'
Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı ile Meclis'in karşılıklı fesih yetkisiyle ilgili olarak "Meşrutiyet zamanında padişaha verilmişti bu yetki. Meşrutiyetin yaşamama sebebi de budur. Padişah feshetmiştir. Türkiye 150 yıllık demokrasi yolculuğunun 1’inci basamağına geri dönüyor. 150 yıllık tecrübeyi boşuna yaşamış oluyoruz" dedi.
'Mahkemeler siyasi parti şubesi gibi olur'
Anayasa değişikliğini halka anlatmanın görevleri olduğunu söyleyen Feyzioğlu, geçtiğimiz günlerde bu amaçla hazırladığı ve sosyal medya hesabından yayınladığı videoyu 20 milyon kişinin izlediğini belirtti. Hukukçu olarak duydukları kaygıyı, "Bir ülkede hakimler, bir siyasi parti genel başkanı tarafından atanırsa o mahkemelerde artık adalet dağıtılmaz. Mahkemeler de kapısında ‘Mahkeme’ yazan, ancak siyasi parti şubeleri gibi çalışan yapılara dönüşür" diye ifade eden Feyzioğlu, şunları dile getirdi: "Bizi kimin başkan olacağı değil, sistemin yanlışlığı ilgilendiriyor. Avukatları kaygılandıran da bu. Biz 100 bin avukatız. İçimizde her siyasi görüşten insan var. Konu siyasi parti yarışı değil. Doğacak torunlarımız 30 sene sonra nasıl yaşayacak, onu konuşuyoruz. Sivil toplum ve özellikle ana muhalefete düşen görev, konuyu asla parti eksenine sokmamaktır. Tayyip Erdoğan karşıtlığı formatına oturtmak yanlış."
'Bugünleri mumla aratacak yapılar gelir'
Referandumda evet çıkması durumunda Türkiye'yi büyük tehlike beklediği görüşünü bildiren Feyzioğlu, "Radikalizmin önünü bir açarsanız bugünleri dahi mumla aratacak yapılar gelir. Getirilmek istenen sistem, radikalleşmeye prim veriyor" dedi.
'İstikrar getirmez'
Getirilen değişikliklerin Türkiye'ye istikrar getirmeyeceğini söyleyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, şunları ifade etti: "Türkiye’de kriz zamanlarında cumhurbaşkanları halkı kucakladığında herkes sakinleşir. Yenikapı ruhu neydi? Erdoğan tarafsız cumhurbaşkanı görüntüsüyle herkesi kucakladı. Herkes sakinleşti. Eğer devlet başkanı aynı zamanda parti genel başkanı olursa sadece kendi tabanını kucaklayabilir. Bu başlı başına bir istikrarsızlık. Başlı başına parçalanma sebebi."
'Topraklar çatırdar'
Bir devlet başkanının sadece kendi tabanını kucaklamasının toplumu tartışmasız böleceğini belirten Metin Feyzioğlu, "Halk bölündüğünde bir sonraki aşama toprakların çatırdamasıdır. Türkiye bölücü terör örgütü PKK’nın, vahşi terör örgütü IŞİD’in, kemirgen gibi devlete işlemiş FETÖ ve arkasındaki küresel güçlerin saldırısı altındadır. Buna dayanabilmemizin tek bir yolu milli birlik. İkinci bir yol yok. Cumhurbaşkanı, sadece partisinin kemik tabanını temsil eder konuma düşürülürse birliği sağlayamaz" diye konuştu.
'Türkiye'yi altın tepside sunmak olur'
Anayasa değişikliğinin geçmesini, Türkiye’yi, "bölünmesini isteyenlere altın tepsi içinde hediye sunmak" olacağını öne süren Feyzioğlu, "Bu konuda Türk milletini uyarmayı görev bilirim" dedi.
Halka üç soru
Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği olarak halka şu üç soruyu sorup yanıtını düşünmesini isteyeceklerini de belirtti: "Bir kişiye, bu A olur B olur, hem cumhurbaşkanı hem iktidar partisi genel başkanı olma yetkisi verecek miyiz? Aynı parti genel başkanına 'Meclis’i feshediyorum ve parti genel başkanı sıfatıyla yeni milletvekillerini belirliyorum' deme yetkisi veriyor muyuz? Aynı parti genel başkanına, hakimleri işe alma hakimleri işten atma, yüksek mahkemeye atama yetkisi verecek miyiz?"