NASA: Bir göktaşı ilk kez Dünya'nın bu kadar yakınından geçti

NASA: Bir göktaşı ilk kez Dünya'nın bu kadar yakınından geçti

Bir göktaşı, Dünya'yı daha önce görülmemiş bir yakınlıkta geçti.

Uzay ajansı, 2020 QG diye bilinen ufak gök cisminin Hint Okyanusu'nun güneyini sadece 2 bin 945 metre yüksekten geçtiğini açıkladı.

Göktaşı bu esnada, en küçük göktaşlarından en büyük süpernovalara varan bir dizi gök cismini araştıran robotik kamera Zwicky Geçici Tesis (ZTF) tarafından fark edildi.

2020 QG bilhassa küçük bir göktaşı. Bilim insanları, 3 ila 6 metre genişliğinde yani aşağı yukarı büyük bir araba boyutlarında olduğunu ifade ediyor.

Küçük boyutları, cismin Dünya açısından büyük bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor. Geçip gitmek yerine üzerimize doğru gelseydi, her yıl çok sayıda küçük göktaşının yaptığı üzere bir alev topuna dönüşecek ve Dünya atmosferi üzerinde parçalanacaktı.

NASA Jet İtki Laboratuvarı Yakın Dünya Nesneleri Araştırma Merkezi direktörü Paul Chodas, "Küçük bir göktaşının bu kadar yakına gelmesini görmek gerçekten harika. Çünkü Dünya'nın yerçekiminin, cismin yörüngesini çarpıcı biçimde büktüğünü görebiliyoruz" dedi.

Hesaplamalarımız bu göktaşının gezgenimizce savrulmuşken 45 derece kadar döndüğünü gösteriyor.

Bu tür göktaşlarının nadir olmadığı düşünülüyor. Benzer boyutlardaki nesneler, yılda bir ya da daha fazla kez Dünya'nın bu denli yakınından geçiyor. Öte yandan bu cisimlerin yakın geçiş sırasında tespiti zorlu bir iş. Ama yeni teknolojiler böylesi küçük nesnelerin daha kolay tespit edilmesini sağlıyor.

NASA'nın, söz konusu yakın Dünya göktaşlarını, içlerinden birinin Dünya'yı tehlikeye atacak kadar büyük ve yakın olması ihtimaline karşı takip etmesi gerekiyor. Bu nesnelerin önemli bir tehdit oluşturması ve uzaktan tespitinin daha kolay olması sebebiyle uzay ajansı, 140 metre ve üzeri yakın Dünya göktaşlarının yüzde 90'ını bulmakla görevlendirilmiş durumda.

Bu esnada böyle küçük bir asteroit, gökyüzünde bir teleskoptan kaçabilecek kadar hızlanabileceği bir yakınlıkta değildir ama yeterince parlak görünecek kadar da yaklaşmıştır."

Gök cismi, bu tür göktaşlarının izlenmesi ve incelenmesi amacıyla NASA tarafından finanse edilen program kapsamında, ZTF görüntülerinin incelenmesiyle keşfedildi. Göktaşları gökyüzünde hareket ederken ZTF görüntülerinde izler bırakıyor. Bir algoritma her gece 100 bin civarında görüntüde bu izleri arıyor ve umut vaat eden görüntüleri incelemesi için çalışanlara yönlendiriyor.

Caltech'te doktora sonrası astronomi araştırmacısı ve ZTF ekibi üyesi Dr. Bryce Bolin, "İzlerin çoğu uydulara ait ama gerçek göktaşlarını bulmak için en iyi görüntülere hızla göz atabiliyoruz" dedi.

Bu son keşif, ZTF'nin Dünya'ya çok yakın ve potansiyel çarpma yörüngesine sahip nesnelerin tespitinde kullanılabileceğini gerçekten gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.