Sanal dünyadan 1 milyon dolar kazanan genç tasarımcı, Metaverse evreninde galeri açtı
Tasarımcı 9 bin 300 dolar değerinde kripto para karşılığında sanal arsa aldı
Sanat eserlerini NFT'ye dönüştürerek şubatta satmaya başlayan tasarımcı Amrit Pal Singh, yüklü miktarda para kazanarak sanata yatırım yaptı.
NFT satışları sayesinde 9 ayda 1 milyon dolar kazanan Hintli tasarımcı, bir Metaverse platformundan arsa aldı ve üzerine galeri dikti.
CNBC Make It'e konuşan Singh, "Metaverse'de dijital arazi sahibi olma potansiyelini görmüştüm" ifadelerini kullandı.
Singh, söz konusu arsayı 9 bin 300 dolar değerinde kripto para karşılığında, Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen Metaverse platformu Cryptovoxels'tan aldı.
Tasarımcı, bu arazi üstünde adını NFT koleksiyonundan alan Toy Face Cafe isimli 10x18 metrekarelik galeriyi inşa etti.
Binanın zemin katında Singh'ın kendi sanat eserleri, diğer katlarda ise başka dijital sanatçılardan topladığı eserler sergileniyor.
Galeride eserlerini sergileyen sanatçılar arasında LIRONA, Tory Bryant, Ankit Kapoor, Navneet Bawa, Prasad Bhat, Anwesh Kumar Sahoo ve Rachna Ravi gibi isimler bulunuyor. Bu sanatçılardan bazıları halihazırda yüz binlerce dolar kazandı.
Singh, en sevdiği parçanın Gabriella Barouch adlı bir tasarımcıdan aldığı eser olduğunu söylüyor. "Oyuncak yüzlerimden birini Leaf adlı güzel sanat eseriyle takas ettim" diyen Singh, sözlerini şöyle sürdürüyor:
Bir arsaya sahip olmanın yanı sıra, onu sanatımı ve büyüyen koleksiyonumu sergilemek için kullanmanın harika olacağını düşündüm.
Tasarımcı NFT'ler konusunda iyimser olmasına rağmen, insanların sadece kaybetmeyi göze alabileceği kadar harcaması gerektiğini vurguluyor.
NFT'lere 125 bin dolar harcayan tasarımcı, "zaman zaman iyi ticaret yapabildiğini" ekliyor:
Ancak, sanat eserlerini zararına veya çok erken sattığım oldu. Bazı projeler epey riskli.
NFT nedir?
Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.
NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.
Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor. (Independent Türkçe, CNBC Make It) Derleyen: Çağla Üren