Kovid-19 salgınına karşı başlatılan aşılama çalışmaları hızla devam ederken, dün sabah 4. doz randevusunun açılmasına uzmanlardan dikkat çeken bir yorum geldi.
Milliyet’e konuşan Gazi Üniversitesi İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bulut, uygulamanın dün sabah başladığını ifade ederek, “Çift doz mRNA aşısı olmayan ve ticaretle uğraşanlar yurt dışında çıkışlarda sıkıntı yaşıyor. AB üyesi ülkeler çift doz mRNA aşısı olmayanlara vize vermiyor.
2 doz inaktif Çin menşeili aşının üzerine 2 doz mRNA uygulamasına ilişkin yeterli bilimsel veri ve çalışma yok. Ancak aşıların işlevi, içeriği ve çalışma prensiplerini bildiğimizden, 4. dozu olanlar da sağlık sorunu olmaz. Aşıların on binde bir yan etki riskine karşı dördüncü doz olan her vatandaş 35 dakika boyunca, aşı oldukları sağlık kurumundan ayrılmasın.
Vatandaşlar 4. dozun ağır yan etki yapmasından çekiniyor ancak aşını genel prensipleri açısından teorik olarak bir sıkıntı olmaz. Önemli olan 4.dozun ne kadar yarar gösterip göstermeyeceği, bu konuda saha verileri bulunmuyor. Sürecin şeffaf yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, 4.doz mRNA aşı sırası gelenlerin aşı yaptırmaktan çekinmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aslında 4. doz denilen 2. doz mRNA randevusu. Yurtdışına, özellikle da AB ülkelerine gitmek için çift doz mRNA şartı söz konusu.
Başer, “Şayet yurtdışına gidecekler varsa karantinaya girmemek için 4.doz aşılarını yaptırabilir. Aşını herhangi bir zararı söz konusu olmaz. Ancak yurtdışına gitme durumu olmayanlar için 2 doz inaktif artı tek doz mRNA aşısı da yeterli olacaktır” diye konuştu.
“AB ülkeleri istiyor diye gereksiz uygulama yapılırsa aşı reaksiyonuna bağlı oluşacak sorunlar nedeniyle, aşı karşıtlarının eline koz verilmiş olunur. Zaten 3. doz uygulaması aslında güçlendirici dozdur. Kısa sürede aşı yapıldığında daha iyi antikor elde etmezsiniz aksine yan etki riskiniz artar. Çalışmalar göstermiştir ki; 1. ve 2. doz arasındaki en iyi süre 9 haftadır.”
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da vatandaşlar hastane ve aile sağlığı merkezlerinde randevu saatlerine göre aşılarını oluyor. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aşı olan 16 yaşındaki Emirhan Kırık, AA muhabirine, aşı olduğu için mutlu olduğunu söyledi.
Tüm yaşıtlarını aşı olamaya davet eden Yıldız, "Okullar açılmadan aşı olduğum için mutluyum." diye konuştu. Ayrıca, yurt dışına çıkışlarda bazı ülkeler tarafından iki doz BioNTech aşısı istenmesi nedeniyle, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlanması ile bazı vatandaşlar da dördüncü doz aşılarını yaptırmaya başladı.
Uygulama alanına gelen vatandaşlara burada randevusuz aşı olabilme imkanı sunan ekipler, 281 bine ulaşan aşı sayısını artırmak için mücadele ediyor. Alışveriş merkezindeki aşı uygulama noktasını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, gazetecilere, aşı çalışmalarının ülke genelinde olduğu gibi Karabük'te de tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.
Sarı, Karabük'te vakti gelmesine rağmen ikinci doz aşısını yaptırmamış yaklaşık 10 bin kişi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bu salgın hastalığı bir an evvel milletçe atlatmak istiyoruz. Yoğun bakımdaki hastaların pek çoğu ya hiç aşısını olmamış olanlar ya da ikinci doz aşısını olmamış insanlar.