Corona virüsün yeni ortaya çıkan Omicron varyantı ile ilgili yeni bir araştırma yayımlandı.
Hong Kong Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Omicron varyantının Delta’ya göre havada 70 kat daha hızlı yayıldığı belirtildi.
Araştırmacılar, virüsün laboratuvarda bronş ve akciğer dokusunda ne kadar hızlı çoğaldığını incelerken, varyantın bronşta (soluk borusunu akciğerlere bağlayan tüpler) çok daha hızlı çoğalabildiğini keşfetti.
Çalışmada, Delta’ya göre hızlı yayılmasına karşılık Omicron’un akciğerlerde 10 kat daha yavaş çoğaldığını, bunun daha az şiddetli olduğunu açıkladığını bildirdi.
Bununla birlikte, araştırma, virüsün akciğer dokusunda verimli bir şekilde çoğalmak için mücadele ettiğini gösterirken, bunun insanların neden soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşadıklarını açıkladığı ancak çok az vaka ciddi hastalığa dönüştüğü aktarıldı.
Michael Chan Chi-wai, "İnsanlarda hastalığın ciddiyetinin sadece virüs replikasyonu tarafından değil, aynı zamanda enfeksiyona karşı konakçının bağışıklık tepkisi tarafından da belirlendiğini belirtmek önemlidir, bu doğuştan gelen bağışıklık sisteminin düzensizliğine yol açabilir" dedi.
Kall, "Çoğunlukla asemptomatik ve hafif enfeksiyonlar. Omicron'un daha hafif olması konusunda iyimserim” derken, "Endişelenmek için bir neden olduğunu düşünüyorum ancak bu durum aşıların ciddi hastalıklara karşı nasıl dayandığına bağlı. Bu konuda çok fazla somut kanıtımız yok" diye konuştu.
Güney Afrika'da 15 Kasım ile 7 Aralık arasında kaydedilen 78 binden fazla Omicron vakası üzerinde yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech aşısının iki dozdan sonra hala hastaneye kaldırılmaya karşı yüzde 70 koruma sağladığını da ortaya koymuştu.