Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, aile hekimlerinin korona virüsünün tespiti için kullanabilecekleri bir ‘tanı kiti’ bulunmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın riskli ülkelerden gelenlere 14 günlük izin verilmesi yönündeki kararının virüsü yayabileceğini belirten Sezen, bu izinlerin sağlık ocaklarında değil gümrükte verilmesi gerektiğini ifade etti.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’e konuşan Sezen, yurt dışından gelen kişilerin idari izin için sağlık ocaklarına gelmelerinin risk oluşturduğunu söyledi ve “Elimizde bu hastalara tanı koyacak kitimiz yok. Kronik hastalar, gebeler, çocuklar, yaşlılar için büyük risk olur” dedi. Sağlık ocaklarında hamile, yaşlı ve çocukların işlem yaptırdığını, okul çağı çocuklara yönelik izlemlerin sürdüğünü aktaran Sezen, “Yurtdışından gelen ve potansiyel olarak da riskli görülen kişilerin aile sağlığı merkezlerine belge için gelmeleri buralarda bulunan herkese hastalığın bulaşması ve buradan da tüm ülkeye yayılma riskini artırıyor” diye konuştu.
Dr. Sezen, hastalığın kendilerine bulaşmasını önleyecek koruma malzemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine verilmediğini de belirtirken, “Şu anda mevsimsel gripler dönemindeyiz. Öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi belirtiler korona virüsüyle çok benzer. Elimizdeki imkanlarla sıradan griple ayırmamız ve tanısını koymamız imkansız. İzin belgesi için gelenler muayene için bekleyen bir bebeğin, gebe bir annenin ya da kronik hastanın yanında hapşıracak, öksürecek herkesi riske atacak” ifadelerini kullandı.
Umreden gelenler için de uyarılarda bulunan Dr. Sezen, “14 gün boyunca misafir kabul etmemeli, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalı, ev sürekli havalandırılmalı ve evde sürekli maske takmalı, tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli ve eller sürekli yıkanmalı” dedi.