İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve beraberindeki heyet, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Millet İttifakı liderlerinin görüşmesinde Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti.
Görüşmede güncel konular, güçlendirilmiş parlamenter sistem ele alındı.
Görüşme sonrası açıklama yapan, Kılıçdaroğlu, "Her alanda ciddi sorunlar var. Bu sorunlardan Türkiye’nin arınması lazım, Türkiye’nin kendisine yeni bir yol haritası çizmesi lazım" dedi.
10 ELÇİNİN TALEBİ: BUNLARIN ÖNÜNE HUKUKLA GEÇİLİR
İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Biz İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dair bir çalışma yapmıştık, yaz tatili gelmeden önce kamuoyuyla paylaşmıştım. Bu çalışmayı partimiz adına, diğer siyasi partilere takdim etmek üzere bir ziyaret sistemi oluşturduk. Bugün de Cumhuriyet Halk Partisi'ne hem bu çalışmamızı resmi olarak takdim ettik, hem de Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarıyla Türkiye'ye dair istişarelerde bulunduk. Türkiye'de uzun zamandır istişare kültürü yok oldu. İstişarenin önemine inanıyoruz" dedi.
A Haber muhabirinin Osman Kavala ile ilgili sorusunu da yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Osman Kavala sizin tanımınıza göre Soros'çu, peki Soros ile masaya kim oturdu? Ben ya da Kılıçdaroğlu değil. Dışişleri Bakanlığı'na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulmayız. Ama böyle taleplerin Türkiye'ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Brunson'u hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye'nin uzak durmasının, Türkiye'nin itibarının öne koyulmasını talep ederiz. Bütün bunların önüne geçecek tek yol hukukun işletilmesidir. Türkiye'deki hukuku ve yargıyı oluşturan kurumların işlemesidir" ifadelerini kullandı.
İki liderin sorulara yanıtları şöyle:
10 ELÇİLİĞİN KAVALA ÇAĞRISI
Akşener: Sizin tanımınıza göre Sorosçu. Soros ile masaya kim oturdu? Dışişleri Bakanlığı'na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulmayız. Ama böyle taleplerin gelmesini de doğru bulmayız. Rahip Brunson gibi eylemlerden Türkiye'nin uzak durmasını tavsiye ederiz.
Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyeti devleti AİHM kurallarına uyacağı sözünü verdi, Anayasa değişikliği gerçekleşti. Bir ülkenin itibarı imza attığı sözleşmenin arkasında durmaktır. Gereğini yapmıyor, arkasında durmuyorsanız itibar kaybeden Türkiye olur. AİHM kararı varsa o kararın da uygulanmasını isteriz. Türkiye demokratik bir hukuk devletiyse bu çerçevede hareket etmesi lazım. Türkiye'ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleye izin vermeyiz ama buna imkan verecek yönetime de izin vermeyiz.
ARINÇ'IN 'CHP OYLARINI ARTIRIYOR' AÇIKLAMASI
Kılıçdaroğlu: Sayın Arınç'ın CHP'nin oyları artacak diye bir ifadede bulunması güzel bir şey. Gerçeği Bülent Arınç da görüyor.
TÜSİAD'IN DEMOKRASİ VE YARGI BAĞIMSIZLIĞI AÇIKLAMASI
Kılıçdaroğlu: TÜSİAD yönetimi üzülmesin gerçek demokrasiyi, yargı bağımsızlığını getireceğiz.
Akşener: Laiklik bir hukuk kuralıdır. O ülkenin kuralları ilahi vahye göre mi insanlar için mi olacak bu hukuk normudur. Laikliği siyasetçiler, din adamları konuştu ama hukukçular konuşmadı. 21. yüzyılın değer setlerine uygun kanun ve hukuk sisteminin ortaya konulması lazım. Ekonominin patronu güvendir, güveni oluşturacak olan hukuk ve demokrasidir. Demokrasi ile laikliğin yan yana oluşunun bugünlerde daha iyi anlaşılır olmasını çok olumlu buluyorum. Hukukçuların konuşması gereken bir norm olduğunu düşünüyorum.
IRAK VE SURİYE İÇİN TEZKERE
Akşener: Biz TBMM'ye gelen bütün tezkerelerle ilgili önceden ekip kurarız. Bu konunun uzmanı arkadaşlar üzerinden ekip kurarız. Bir raporlar ortaya koyarlar. Bu milletvekili arkadaşlarla paylaşılır. Bu çalışmayı yaptırdık ve raporun sonucunda eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğiz.
Kılıçdaroğlu: Arkadaşlar ön görüşmeleri yaptı. MYK'da görüşüp kararımızı parlamentoda ifa edeceğiz.
PARLAMENTER SİSTEM VE İTTİFAK
Akşener: Sistem ile ilgili yaptığımız çalışmayı siyasi partilerin genel başkanlarına takdim ediyoruz. Görüşlerimizi karşılıklı paylaşıyoruz. Bu arada Sayın Sarıgül ile de bir görüşme yaptık. Temel Karamollaoğlu bizi ziyaret etmişti, onlarla istişarede bulunduk. DSP bizi ziyaret etmişti önümüzdeki süreçte bir görüşme imkanımız olacak. Bu istişareyi çok önemsiyoruz. 22 aydır Anadolu'yu geziyorum ve Türkiye'de iftiralar, hakaretler üzerinden ama dertler üzerinden olmayan siyasi atmosfer var. Rekabet edebiliriz ama bu rekabeti Türkiye ve vatandaşlar için işbirliği de yapabiliriz. Konuşmak kadar güzel bir şey yok. Birbirimizi anlamaya çalıştığımız bir sistem. Parlamenter sistem için ziyaret ettiğimiz genel başkanların itirazı yok. Metin aralık ayı gibi bize sunulacak.
Kılıçdaroğlu: 6 siyasi partinin üzerinde uzlaştığı metin aralık ayında ortaya çıkacaktır. Arkadaşlara başarılar diliyoruz.
HDP'YE BAKANLIK VERİLECEK Mİ?
Akşener: Ortada seçim yok, kurulmuş bir iktidar yok. Dedikodular, iftiralar, hakaretler üzerinden çok harika bir siyasi atmosfer vardı biz bunu yıkmaya kararlıyız. Bizim gündemimizde böyle bir durum yok.
Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı'nı bozacak bir arayışın Cumhur İttifakı'nda olduğunu biliyorum. Hangi yola başvururlarsa vursunlar bu milletin ferasetini biliyorum. Bizim tek güvencemiz milletimiz.
İMAMOĞLU'NUN YURT GEZİSİ VE ADAY OLUP OLMAYACAĞI
Kılıçdaroğlu: Bana gelen böyle bir talep yok, ayrıca giderken benden izin aldı.
HDP PARLAMENTER SİSTEM GÖRÜŞMELERİNE KATILACAK MI?
Akşener: İYİ Parti'ye dair HDP'nin eş başkanları ve yöneticileri tarafından görüşler aktarıldı. Değişen bir şey yok burada duruyoruz.