Türkiye’de altıncı ayına giren Covid-19 salgınında vakalar gün geçtikçe artıyor. Özelikle son bir haftada vakalar bin 500’lerde seyrediyor. Vakaların artmasıyla hastanelerdeki doluluk oranı da yükseliyor.
Bazı kentlerde kapatılan devlet hasteneleri kısmi olarak hizmete açılırken, bazı kentlerde ise hastanelerdeki yatak sayısı arttırılıyor.
Salgında gelinen noktayı ve hastanelerin durumunu Hastanemi Açın Platformu (HAP) Sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan ile konuştuk.
Kapatılan tüm kamu hastanelerinin yeniden açılması gerektiğini ifade eden Dr. İlhan, HAP’ın kuruluşunu ve hastanelerde neler yapılması gerektiğini bianet'e anlattı:
“Ankara, Bursa, Adana, Manisa, Isparta, Kayseri, Yozgat, Elazığ gibi yaklaşık 10 ilde, kaç yatak kapasitesi ile şehir hastanesi açıldıysa o kadar yatak kapasiteli hastane kapatıldı.
“Tespitlerimize göre, yaklaşık 30 hastane ya kapatıldı ya da yatak sayıları azaltıldı. Biz de tehlikenin farkında olduğumuz için 2016’da Hastanemi Kapatma Platformu kurduk.
“Ankara’daki sendikalar, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri bir araya geldiği 118 bileşeni olan bir platform kurduk. Pandeminin Türkiye’de görülmesinin ardından nisan ayında Hastanelerimiz Açın Platformu’na dönüştük.
“Salgın hastalık son bir buçuk ayda hızlı bir şekilde artınca yoğun bakımlarda, servislerde yatak sorunu ortaya çıkmaya başladı. Bizler de kapatılan tüm hastanelerin yeniden açılmasını talep ettik.
“Ankara’da kapanan hastanelerden biri Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesiydi, bu hastane başka bir hastaneye bağlı olarak önce Çin’den gelen yurttaşların karantinası için kullanıldı, şimdi korona hastaları için kullanılıyor.
“Dış Kapı Çocuk Hastanesi de kapanmıştı, burası da Dış Kapı’daki başka bir hastaneye bağlı olarak Covid kliniği olarak hizmet veriyor. Biz kapanan bütün hastanelerin açılmasını talep ediyoruz. Açılmasını istediğimiz hastanelerin bir kısmının korona hastalarına, bir diğer kısmının ise; Covid dışı hastalara bakması gerektiğini söyledik.
“Özellikle üst düzey sağlık hizmeti veren Ankara Numune ve Türkiye Yüksek İhtisas Hastanelerinin açılmasını istedik. Bu iki hastanemiz neredeyse iki yıldır boş yatıyor. Sağlık hizmetine kazandırılmasını gerekiyor.
“Ağustos ayında Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, devlet hastanelerindeki yoğun bakım yataklarının tamamının korona hastalarına ayrılmasını diğer yatakların da yüzde 50’sinin korona hastalarına ayrılmasını istedi.
“Belli ki vaka sayıları çok arttı çünkü meslektaşlarımızdan, Ankara Numune ve Türkiye İhtisas Hastaneleri’nin de başka bir hastaneye bağlı olarak Covid kliniği olarak açılacağını öğrendik. Ama bütün bunlar salgın döneminde bir nevi pansuman niteliğinde yöntemler. Bu hastanelerin tam kapasiteyle tarihi kimlikleriyle yeniden açılması gerekiyor.
“Şu an Türkiye’de sağlıkta problem sadece korona hastalarında değil. Diğer hastalar sürekli sağlık hizmetini erteliyorlar. Ankara’da devlet hastanelerinde acil ameliyatlar dışında diğer ameliyatlar aylardır yapılmıyor. Sürekli belirsiz bir tarihe erteleniyor.
“Eğer paranız varsa özel hastanelerde ameliyat olabiliyorsunuz ama paranız yoksa sürekli sağlınızı öteliyorsunuz. Bunun acil bir durum olduğunu ve açılacak hastanelerin bir kısmının Covid dışı hastaların tedavisi ameliyatı için kullanabileceğini söylüyoruz. Şeker hastaları kanser hastaları ve kalp hastaları salgın hastalık nedeniyle hastaneye gitmiyorlar.
“Hekim arkadaşlarımızdan ilerlemiş vakalarla karşılaştıklarını öğreniyoruz. Hastalar gitmeye çekindiği için son anda gidiyor. Şeker hastalarının kontrolleri aksıyor, şeker düzeni bozuluyor mesela. Karaciğer, böbrek, nöroloji hastaları hepsi için bir risk var ve sorun yaşanıyor. Yani kapatılan hastanelere acilen ihtiyacımız var.
“Pandemi döneminde İstanbul’da Başakşehir Şehir Hastanesi kısmen açıldı, ağustos ayında da Konya Karatay Şehir Hastanesi açıldı, bu hastaneler açılırken muhtemelen pandemi nedeniyle başka hastane kapatılmadı. Yatak eksiltilmesine de gidilmedi demek ki bu şekilde yapılabiliyor. Bu yanlıştan bir an önce dönelim, hastaneleri bir an önce açalım.
"Meslektaşlarımızdan virüsün çok yoğun olduğu Ankara, Konya, Diyarbakır, Kayseri gibi kentlerde yoğun bakım yataklarının neredeyse tamamıyla dolu olduğunu öğreniyoruz. Yoğun bakıma ihtiyaç duyulan hastaları yatırmakta güçlük çektiklerini başka illere sevk etmek zorunda kaldıklarını öğreniyoruz.
"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Ankara gibi yerlerde yoğun bakımların doluluk oranına ilişkin açıklama yaptı. Yoğun bakımların doluluk oranının yüzde 60’larda olduğunu ifade etti.
"Sanırım Bakan, bu oranının içine o kentlerdeki özel hastanelerin yoğun bakım yataklarını da kattı. Ama özel hastanelerin yoğun bakım yataklarından Covid hastaları yararlanamıyor. Devlet hastanesinden faydalanamayan Covid dışı hastalar özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor, bu durum özel hastanelere kaynak ayırmak anlamına da geliyor. Hastalar paraları varsa özellere gitmek zorunda kalıyor.
"Ankara Gazi Üniversitesi Başhekimi yoğun bakım yataklarının yüzde yüz dolu olduğunu açıkladı. Pek çok ilde de dekanlar, başhekimler benzer açıklamalar yaptı.
"Bazı kentlerde yatak ihtiyacı çok fazla artmış durumda şehir hastanelerinde tek kişilik odalar çift kişiliğe çevrilmiş durumda. Yatak kapasitesi arttırılmaya çalışılıyor. Ortopedi, göz, kulak burun boğaz gibi servisler Covid hastalarına devrediliyor.
Kapalı olan hastaneler açılmalı, özel hastaneler yeniden ücretsiz Covid hastalarına hizmet vermeli. Testlerin başta sağlık personelleri olmak üzere ihtiyaç duyulan kişilere mutlaka ücretsiz yapılmalı." (Bianet)