Daha çok ağrı kesici, grip ve soğuk algınlıklarında ateş düşürücü olarak kullanılan Aspirin ilacı, kanı sulandırması ve pıhtı oluşumunu engellemesi sebebiyle özellikle yaşı ilerlemiş kişiler tarafından da kalp krizi riskini önlemek amacıyla kullanılıyor.
ABD'de Koruyucu Sağlık Hizmetleri Kurumu (USPSTF) salı günü yaptığı bir panelde, 2016 yılında kronik hastalara yaptığı tavsiyelerden bazılarını değiştirdiğini açıkladı. USPSTF yetkilileri Aspirin'in özellikle ileri yaşlarda alındığında vücutta meydana getireceği zararların, faydalarından fazla olabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlar, Aspirin kullanmanın 60 yaş üzeri kişilerde beyin ve bağırsaklarda iç kanama risklerini büyük ölçüde artırdığını ve bu durumun hayati sonuçlara sebebiyet verebileceğini kaydetti. Doktorlar yaşın ilerledikçe bu riskin daha da arttığını belirtti.
"Doktora danışılmadan günlük Aspirin kullanılmamalı"
USPSTF kurulu üyelerinden Prof. Dr. John B. Wong, Aspirin'in günlük kullanımının kronik kalp rahatsızlığı olan bazı kişilerde kalp krizi riskini düşürebileceğini ancak yine Aspirin'in sebep olduğu iç kanama riskinin çok daha tehlikeli olduğunu söyledi. Dr. B. Wong, "40 ile 59 yaş arasındaki kişiler, eğer kronik kalp rahatsızlıkları yoksa, kalp krizi riskini öneleme adına her gün düşük dozda Aspirin kullanımı için doktorlarına danışmalı." diye konuştu.
USPSTF daha önceki açıklamasında 50 ile 59 yaş arası kişilerle ilgili olarak, "Hayatlarının gelecekteki 10 senelik bölümünde yüzde 10'un üzerinde kalp krizi riski taşıyan ve herhangi bir iç kanama geçirmemiş kişiler düşük dozda her gün Aspirin kullanabilir." tavsiyesinde bulunmuştu.
USPSTF'nin bu konu hakkındaki tavsiyesini kamu yoklamasına sunacağı ve kasım ayının ilk haftasında nihai kararını vereceği kaydedildi.
ABD'de yılda 600 bin kişi ilk kalp krizini geçiriyor
ABD'de yılda ortalama 600 bini aşkın kişi ilk kalp krizini yaşıyor. Senede ortalama ilk felç geçirenlerin sayısı da yine 600 binin üzerinde.
2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre ABD'de 40 yaşın üzerindeki kişilerin en az yüzde 23'ü, kalp krizi geçirmemek için Aspirin kullanıyor. Bu kişilerin en az yüzde 22.8'i Aspirin alırken herhangi bir doktora ya da uzmana danışmıyor.
Aspirin normal şartlarda hamiliğin son 3 ayında, iltihap önleyici ilaçlara duyarlı kişilerde, kanama eğilimi olanlarda ve ülser hastalarında kullanılması sakıncalı olduğu biliniyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ilaçlar listesinde bulunan Aspirin, Alman kimyager Felix Hoffmann tarafından 1897'de icat edildi.
İsmini "asetilsalisilik asit"ten (kısaca ASA) alan Aspirin, ağrı, ateş ve enflamasyonu azaltmak için kullanılan bir ilaç. Aspirin'de kullanılan temel içerik söğüt ağacından elde ediliyor.
Alman Bayer firmasının kimyagerlerinden Hoffmann, 10 Ağustos 1897 tarihinde salisilik asidi asetik asit ile sentezleyerek Aspirin'in temel içerik maddesi saf asetilsalisilik asidi üretmeyi başardıktan 11 gün sonra, aynı yolla diasetilmorfini sentezledi ve eroini buldu.
Öksürük ve veremin tedavisinde kullanılan eroin, I. Dünya Savaşı’nda ağır yaralı hastalara ağrı kesici olarak verildi. Ancak eroinin bağımlılık yapan çok ciddi bir uyuşturucu olduğu anlaşılınca, 1930’lu yılların başında ilaç olarak kullanımı durduruldu.