Urfa’nın merkez Eyyubiye ilçesi sınırlarındaki tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda çekiç sesleri artık eskisi duyulmaz oldu. Teknolojinin gelişmesi ve yaşanan ekonomik sorunlar çarşı esnafına kepenk kapattırırken, sayıları 80’i bulan bakır işlemeciliği ustasından şuan kalan ise sadece 3 usta.
Bakırcılar Çarşısı’nda yıllardır esnaflık yapan Halil Çalışır (58) ve Mehmet Çirkin yaşadıkları sorunları anlattı.
Esnaf olmaktan kaynaklı sorunlarını dile getiren Halil Çalışır, eskiden bulundukları çarşının çalışmaya bağlı gürültüden geçilmediğini söyledi. Dededen kalma mesleği yaşatan 3-4 kişiden biri olduğunu belirten Çalışır, 1970’li yıllarda alüminyum, krom gibi metallerin ev ve mutfak aletlerinde kullanılmasıyla bakırın değer kaybetmeye başladığını ifade etti. Çalışır, yaşanan bu değişimle birlikte kimi ustaların bu mesleği bırakıp farklı meslekler yapmaya başladıkları bilgisini de verdi. Önceleri 70-80 tane usta ile çarşıda çalıştıklarını dile getiren Çalışır, “Her birinin yanında 2-3 tane kalfa vardı. Şu an ise 3-4 tane bakırcı ustası tek kalmış. Onlar da süs eşyası yaparak geçimini sağlıyorlar. Bu saatten sonra yapacak bir işleri olmadığı için mecburen bu işi yapıyorlar” dedi.
Mesleğin yok olmaması noktasında herhangi bir destek alamadıklarını da dile getiren Çalışır, tepkisini “Ben bu yaşıma kadar bu işi yaptım, kimse gelip de sorunlarımızı dinlemedi. En ufak bir yardım, destek yok. Artık biz umudumuzu kestik, beklentimiz kalmadı. Kimsenin bu mesleği yapmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü bu mesleğin geleceği yok. Günden güne kötüye gidiyor, iyiye giden bir şey yok. Bir zamanlar burada sesten geçilmezdi. Kaç yıl sonra bu sesi de duymayacağız artık” sözleriyle dile getirdi.
12 yaşında itibaren Bakırcılık mesleğini icra eden bir diğer esnaf Mehmet Çirkin ise, eskiden mesleğin iyi kazandırdığını ancak şimdilerde bunun söz konusu olmadığını belirtti. Artık çırak yetiştiremediklerini söyleyen Çirkin, “Ben kazanamıyorum ki çırağa da para vereyim. Eskiden para ikinci plandaydı. Önemli olan bu sanatı öğrenebilmekti. Şu anda Bakırcılar Çarşısı’nda 3 tane ustamız tek var. Kimse artık bu mesleğe önem vermiyor. Niye önem vermiyor? Çünkü çok fazla emek harcayıp az para kazanıyoruz. Bu mesleği sırf vakit geçsin diye yapıyorum. Para kazanmak için bu işi yapsam aç kalırım. Şu an bu mesleğe, sanata kimse değer vermiyor. Ne zaman bu meslek yok olursa o zaman değer vermeye başlayacaklar ama o zaman da geç olacak” dedi.