Bartın, Bakan Tekin'e Hakkari'deki taşımalı eğitimi sordu

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Hakkari ve ilçelerinde taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar ile ilgili meclise soru önergesi verdi.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Hakkari ve ilçelerinde taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar ile ilgili meclise soru önergesi verdi. 2024 – 2025 Eğitim Öğretim sezonu ikinci haftasında devam ederken Hakkari ve ilçelerinde taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin yaşadığı mağduriyet gündemdeki yerini koruyor. Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemi ile meclise aoru önergesi verdi.

Türkiye’de kırsal bölgelerde eğitim erişimini artırmak amacıyla 1989-1990 eğitim-öğretim yılında taşımalı eğitim uygulamasına geçildiğini anımsatan Bartın, Hakkâri gibi zorlu coğrafyalarda, öğrencilerin eğitim hakkına erişimini büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında birinci haftanın geride kaldığını anımsatan Bartın, Hakkari ve ilçelerinde birçok köyde öğrencilerin henüz ders başı yapamadığını ileri sürdü.

Bartın Milli eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yönetti

* 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Hakkari’nin Şemdinli ve Derecik ilçelerine bağlı köylerde taşımalı eğitim sisteminden yararlanan öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaçı, taşımacılık hizmetlerindeki aksaklıklar nedeniyle okullarına ulaşamamıştır?

* Son 5 yıl içerisinde (2019-2024), Hakkâri genelinde taşımalı eğitim sisteminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle eğitimine düzenli olarak devam edemeyen öğrenci sayısı nedir? Özellikle kış aylarında meydana gelen olumsuz hava koşullarının bu duruma etkisi nasıl olmuştur?

* 2024 yılı itibarıyla, Hakkari’nin Şemdinli ve Derecik ilçelerinde taşımacılık hizmeti veren kaç esnaf, taşeron firmalarla yapılan düşük bedelli anlaşmalar ve ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle ekonomik olarak mağdur edilmiştir? Bu esnafların uğradığı toplam zarar ne kadardır?

* Taşımalı eğitim ihalelerinde en düşük teklifi veren firmaların tercih edilmesi sonucunda, son 5 yılda Hakkari’de kaç taşeron firma bu ihaleleri üstlenmiş ve taşımacılık hizmetlerinin kalitesinde ne gibi düşüşler yaşanmıştır? İhale süreçlerinin şeffaflaştırılması adına ne gibi tedbirler alınmaktadır?

* Anayasa'nın 42. maddesi gereğince devletin eğitim hakkını güvence altına alması gerekirken, taşımalı eğitim sistemindeki aksaklıklar sonucu Hakkari’nin kırsal bölgelerinde eğitimine erişemeyen öğrencilere ilişkin ne tür bir çözüm üretilmiştir? Bu öğrencilerin mağduriyetini gidermek için hangi somut adımlar atılmıştır?

* Hakkari’nin kırsal bölgelerinde kapatılan okulların yeniden açılması ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi yönünde herhangi bir planlama yapılmakta mıdır? Bu okulların yeniden açılması, taşımalı eğitime olan bağımlılığı azaltacak bir çözüm olarak düşünülmekte midir?

* 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında, Hakkari’nin Şemdinli ve Derecik bölgelerindeki öğrencilerin okullara ulaşamaması nedeniyle kaç günlük eğitim kaybı yaşanmıştır? Öğrencilerin bu kaybı telafi edebilmesi için hangi önlemler alınacaktır?

* Anayasa'nın 39;nın 10. maddesi uyarınca eğitimde fırsat eşitliği sağlanması gerekirken, Hakkâri gibi kırsal bölgelerde taşımalı eğitim sisteminin aksaklıkları nedeniyle öğrenciler arasında ortaya çıkan eşitsizliklerin giderilmesi için hangi adımlar atılmaktadır?

* Taşımacılık hizmeti sağlayan esnafın ödenmeyen alacakları ile ilgili bakanlık nezdinde bir takip mekanizması bulunmakta mıdır? Esnafın ekonomik mağduriyetini gidermek için taşeron firmalarla yapılan sözleşmelerde ne tür değişiklikler yapılması planlanmaktadır?

* 2024-2025 yılı ihale süreçlerinde, taşımalı eğitim hizmeti sunan firmaların belirlenmesinde hangi kalite standartları gözetilmektedir? Öğrenci güvenliğini sağlamak adına Hakkâri gibi zorlu coğrafi bölgelerde daha sıkı denetimler yapılması düşünülmekte midir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hakkari Haberleri Haberleri

Minibüs koyun sürüsüne daldı
Esnaf bu yola çözüm bekliyor
2’si çocuk 4 kişi yaralı
Bir sosyal alan daha kazandırılıyor
Fırın ve süt ürünleri denetlendi