Başbakan Binali Yıldırım Adli Veri Bankası projesi tanıtım töreninde konuştu. Yıldırım “FETÖ’yü temizlemek için OHAL devam edecek, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk” dedi.
Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:
İsim vermeyeceğim. En yakınımdaki insan dinleniyor. Bunu bir şekilde öğreniyorum. O dönemdeki İçişlerine Bakanına söylüyorum ki ya böyle bir dineleme var gidiyor ilgili birime diyor ki böyle bir şey yok. Adalet Bakanı’na söylüyorum böyle bir şey var, gidiyor diyor ki böyle bir şey yok. Olmaz diyorum gidin bir daha bakın. Bir daha bakıyorlar yok. UYAP’a bakıyorlar UYAP’ta yok. Polisin dosyalarına bakıyorlar orada yok. İki gün sonra bu dinleme kesiliyor. Sonra 2. hakimlikten yapılan bu dinleme 4. hakimlikte tekrar başlıyor tekrar arkadaşları yola çıkarıyoruz, gidip geliyorlar böyle bir şey yok. O dosya 17 Aralık’ta önümüze çıkan dosya. Ne UYAP’a koyuyor ne kollukta bir numara veriyor bir soruşturma numarası veriyor. Tamamen masa altı bir çalışma yani yasa dışı bir yasal işlem bu camiaya yakışır mı? Bu camianın itibarını aşağıya çeken onlarca olay yaşadık. Allaha şükür bunlar geride kaldı.
‘EKSİK KISMIN TAMAMLANMASIDIR’
2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye bir yargı icadıyla karşı karşıya kaldı. 367 milletvekili olmadan Meclis’te Cumhurbaşkanı seçimi yapılamayacağı gibi, yargı camiasının duayeni sayılan isimlerin ortaya attığı icatla yargı sistemi tıkandı. Biz Cumhurbaşkanlığı sistemine giden adımları, o gün yaşananlardan dolayı attık. Bugün anayasa değişikliği esasen 2007’de Cumhurbaşkanının seçilememesinden dolayı, gittiğimiz halk oylamasında, anayasa değişikliğinin eksik kısmının tamamlanmasıdır.
‘YARGIDA İKİ AŞAMA’
Adalet devletin temeli. Adalet olmayınca hiçbir şey olmaz. Ülkemizin en acil konusu adaletletin hak ettiği itibarını kazandırmaktır. Vatandaşın beklentisi, soruşturma ve kovuşturma iki aşama var. Vatandaş, yargı, soruşturmayı polise, kovuşturmayı da bilirkişiye havale etmiş. Bu haksızlık. Soruşturmanın neden polise havale ettiği kanaati var, biz bunu 17 Aralık’ta gördük. Bu yol yol değil.
Tanıtımını yaptığımız konu son 15 yılda yaptığımız önemli çalışmaların bir sonucudur. 2008 yılı sonunda e-devlet kapısını devreye alırken, Adalet Bakanlığı için de orada özel bir bölüm ayarladık. Adalet Bakanlığı mensupları adaletle ilgili verileri üretecek alt yapıyı kurdular, UYAP gelişti. Bunlar hep vatandaşın yargıya olan güvenini artıracak teknolojinin bize sağladığı imkanlar.
Bu alçak FETÖ örgütüyle ilgili temizlikte yargıdaki başarımız diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. Bu tesadüfi değil, siz en önce yüzleşen grupsunuz. 2010 referandumundan sonra FETÖ’cüler su yüzüne çıktı, kendilerini ifşa ettiler. 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok. Bunlarla yetinmeyin, alt yapılarda FETÖ’cüler vardır.
‘HAK ARAMA YOLUNU AÇTIK’
FETÖ’yü temizlemek için OHAL devam edecek, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Bu davaların AİHM’e gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu düzenleme OHAL süresince dahi hak arama yargı yolunun açılmasıdır. Bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak, her ne kadar ihanet yapmış olsalar da Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır. Yaptığımız budur. Burada verilen kararlar adli karar değil, idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak. Hak arama yolunun bir mesnedi haline gelecek ve ilgili bütün mahkemeler tarafından dikkate alınacak.