Almanya’da, özellikle Berlin merkezli olarak yüksek kiralara karşı mücadele eden kiracı hareketi önemli bir kazanım elde etti. Genel seçim ile birlikte Berlin’de yapılan referandumda konut şirketlerinin kamulaştırılması oylandı ve kabul edildi. Kiracı hareketinin topladığı imzalar sonucu gidilen referandumda, başta konut tekeli Deutsche Wohnen olmak üzere şirketlerin elindeki 250 bine yakın konutun kamulaştırılması karar altına alındı. “Evet” kararının sadece Berlin için değil, Avrupa’da benzer sorunlar yaşayan pek çok büyük kent için radikal bir çözüm önerisi oluşturması bekleniyor.,
Avrupa’da son yıllarda ev fiyatları ve kiraların en hızlı arttığı kent olan Berlin’de, son 10 yılda kiralar ikiye katlandı. Gelir düzeyinin Almanya ortalamasına göre düşük olduğu ve büyük bir göçmen nüfusu da barındıran Berlin’de artan konut fiyatlarındaki artış büyük bir krize neden oluyor. Halen Berlin’de yaşayanların yüzde 80-85'ini kiracılar oluşturuyor. Büyük bir hızla artan kiralara karşı eyalet yönetimi “kira üst sınırı” belirledi, ancak bu karar Anayasa Mahkemesi’nden döndü.
Almanya genelinde dün yapılan seçimlerin Berlin için bir anlamı daha vardı. Kiracıların topladığı imzalarla gidilen referandumda, özel şirketlerin elindeki konutların kamulaştırılması oylandı. Yüzde 57 oranında “Evet” diyen Berlinliler, konut şirketlerinin elindeki evlerin kamulaştırılması için ilk adımı atmış oldu. Bu karar ile, sayıları 240 binden fazla olan konutun “zorla kamulaştırılması” öngörülüyor. Başta 110 bin konutun sahibi Deutsche Wohnen olmak üzere portföyünde 3 binden fazla konut bulunan konut şirketleri bu kamulaştırmanın hedefi olabilecek. Referandumun sonuçları doğrudan bağlayıcı olmasa da, yerel yönetim üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor.