Bir yılda icra dosya sayısı yüzde 30 oranında arttı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Vatandaş boğazına kadar borca batmış durumda. İcra daireleri icra dosyasıyla dolup taşıyor. İstanbul nüfusu 16 milyon, 8,2 milyon icra dosyası var” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in Ulusal Yargı Ağı verilerine dayanarak çıkardığı Türkiye'nin icra haritasına göre, bir yılda dosya sayısı yüzde 30 oranında arttı. Haritaya göre, Türkiye'deki icra dairelerinde devam eden dosya sayısının 23 milyon 511 bine çıkarkan, bir yılda dosya sayısı yüzde 30 arttı.

Gürsel Tekin, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve bu ekonomik krizin yarattığı toplumsal bunalımın artık sosyal krize dönmüş durumda olduğunu belirtti. Alım gücü düşen yurttaş ve ekonomik sıkıntılar yüzünden iş yapamaz hale gelen esnafın icra yüküyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Tekin, yıl sonuna durumun daha kötüleşeceğini söyledi.

Tekin'in paylaştığı veriler ve değerlendirmeleri şöyle:

2022 yılbaşından beri icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 657 bin yeni dosya geldi. Her gün 18 bin dosya açılıyor. İcra iflas dosyalarının patlaması, muhtarlıkların tebligatlarla dolmasına neden oldu. Ekonomik anlamda sorun yaşayan halk, ‘Nasıl olsa ödeyemeyeceğim’ diyerek tebligatlarını almaya dahi gitmiyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve bu ekonomik krizin yarattığı toplumsal bunalım artık sosyal krize dönmüş durumda.

Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çeken vatandaş bu ihtiyaçlarını başta bankalar olmak üzere çeşitli finansal kurumlardan yüksek faizle çekilen kredi, kredi kartları ve borçlarla karşılamaya çalışıyor. Bu krediler de ödenemiyor. Nisan ayının başı itibariyle, takibe düşen kredilerle birlikte 1 trilyon 62 milyar liraya ulaştı.

İstanbul nüfusu 16 milyon, 8,2 milyon icra dosyası var. İzmir’de 4,3 milyon insan yaşıyor, 1,6 milyon icra dosyası var. Neredeyse çalışma çağındaki herkese 1 icra dosyası düşüyor. Ankara’da 2 milyon, Antalya’da 1 milyona yakın dosya var. İcra daireleri tarihin en yoğun günlerini yaşıyor.

Türkiye icralık oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 28,3 milyar lira düzeyinde. Yani milletimiz eskiden borca batmış durumdaydı, şimdi borcunu da ödeyemiyor. Bu tablo yıl sonuna doğru daha da kötüleşecek.

Halkın bankalara 854 milyar lira bireysel kredi (konut, otomobil, ihtiyaç, 242 milyar lira da kredi kartlarından kaynaklanan borcu var. Artan enflasyon vatandaşların harcama yapısını değiştiriyor. Konut, gıda ve ulaşım giderleri çıkınca milletin borç ödemeye bile parası kalmıyor. Artan fiyatlar borç ödeme gücünü de düşürüyor. Dolayısıyla yıl sonunda çok daha fazla insan hacizle karşılaşacak, icra dosyaları da patlayacak.

2002 yılında sadece 8 milyon icra dosyası vardı. 24 milyon dosya 3 kat artış demek. AKP gelecekte milleti icra dairesine düşüren parti diye anılacak. Halk nefes alamaz bir hale geldi. Şimdiden uyarıyorum yıl sonunda farklı bir tablo çıkmasın istiyorlarsa artık ucube ekonomi politikalarından vazgeçsinler, millete daha fazla bedel ödetmesinler.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Ekonomi Haberleri

Aşan seviyelerde işlem görüyor
Enflasyon rakamlarını açıklandı
Açlık sınırı 20 bin TL’ye yükseldi
7 Kasım'a dikkat
Yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu