İran, Birleşmiş Milletler’e (BM) ödemek zorunda olduğu finansal katkıyı geciktirdiği için kaybettiği oy kullanma hakkını, borcunu ödedikten sonra yeniden kazandı. BM Şartı’nın 19’uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son iki yılda yaptığı ödemeden fazlaysa, o ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.
AA’nın aktardığı habere göre, BM’ye 65 milyon dolardan fazla aidat borcu bulunan İran’ın, BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkını yeniden kazanması için gereken 16 milyon dolarlık minimum ödemeyi yaptığı kaydedildi. İran’ın, Washington’dan gelen iznin ardından ABD’nin tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle Güney Kore’de dondurulmuş olan mal varlığını kullanarak ödeme yaptığı aktarıldı.
ABD yaptırımları nedeniyle ülkesinin BM’ye aidatını ödeyemediğini söyleyen İran’ın BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanchi, “ABD’nin yasa dışı yaptırımları sadece halkımızı ilaçlardan mahrum bırakmadı, aynı zamanda İran’ın BM’ye olan aidatını ödemesini de engelledi. Altı aydır üzerinde çalışıyoruz ve BM, bugün ödemeyi aldığını duyurdu. İnsanlık dışı tüm yaptırımların hemen kaldırılması gerek” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Güney Kore’de hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamada, İran’ın ABD yaptırımları nedeniyle bu ülkede tutulan mali varlığının bir kısmıyla BM’ye borcunu ödeyebilmesi için Washington yönetimiyle yürütülen görüşmelerde önemli ilerleme sağlandığı belirtilmişti.