İngiltere'de Cambridge Sözlüğü, "Yılın Sözcüğü"nü seçti. Sözlük, 2023 yılının sözcüğünü "Halüsinasyon" (Hallucinate) olarak belirledi. "Halüsinasyon görmek" anlamına gelen sözcüğün seçilme nedeninin ise yapay zeka olduğu belirtildi.
Yapay zekâ ortaya çıkana kadar "halüsinasyon" sözcüğü, olmayan şeyleri duymak ya da görmek, sanrılar yaşamak, halüsinasyon görmek gibi anlamlarla kullanılıyordu. Bu yıl ise kelimenin anlamları arasına yeni bir tanım eklendi. Bu yeni tanım, "Bir yapay zekanın yanlış bilgi üretmesi" şeklinde sözlükteki yerini aldı.
'HALÜSİNASYON GÖREN KULLANICI DEĞİL, YAPAY ZEKA'
Cambridge Sözlüğü'nün yayın müdürü Wendalyn Nichols, sözlükte yapılan değişikliklerle ilgili açıklamasında, "Yapay zekanın ‘halüsinasyon’ görebilmesi gerçeği, insanların bu araçları kullanırken eleştirel düşünme becerilerini kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka ve etik alanında çalışmalar yapan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Henry Shevlin “Normalde insan ürünü olan halüsinasyon bundan böyle artık gerçeklikten kopukluk yaşayan yapay zeka aracını ima eden bir fiil. Elbette yanlış veya yanıltıcı bilgi; söylenti, propaganda ve yalan haber şekillerinde uzun bir süredir hayatımızın içinde. Ancak bu dilsel seçim, algıda ince ama derin bir değişimi de yansıtıyor. Zira halüsinasyon gören kullanıcı değil, yapay zeka" dedi.
Geçtiğimiz günlerde dava dilekçesinde ChatGPT'yi kullanan bir avukat, sohbet robotunun var olmayan davalar uydurarak bunlara atıfta bulunması nedeniyle işinden atıldı. Analistler bu tarz sorunların önümüzdeki birkaç yıl daha devam etmesini bekliyor.