Cinsiyetçi kodları yıkmak istiyor: Bateri, kas demek değildir

Genelde erkeklerle özdeşleştirilen enstrümanlardan biri olan bateri için ders alan ve belli bir yol da kat eden Zelal Suyu, bu alanda ilerleyerek algılardaki “güçlü ve kaslı” baterist algısını yıkmak istediğini söyledi. 

Cinsiyetçi kodlamaların en fazla hâkim olduğu alanların başında geliyor meslekler. “Yapamaz”, “edemez” denilerek erkeklere ait olarak tanımlanan alanlardaki tabuları ise kadınlar, varlıklarıyla yıkıyor. Biçilen rollere karşı çıkan kadınlar, egemen toplumun dışladığı alanları özellikle tercih ederek, cinsiyetçi bakış açısıyla mücadele ediyor. Bu kadınlardan biri de İstanbul'da yaşayan 23 yaşındaki Zelal Suyu.
 
Aslen Bitlisli olan Suyu, toplumda daha çok erkeklerle anılan ve güçlü kas gerektiren bateri alanında kendisini geliştiriyor. İlk olarak erbane ile çalgılı enstrümanlara olan ilgisini fark eden Suyu, yaklaşık bir yıldır sadece bateri üzerinden çalışıyor. Suyu, bateriye olan ilgisini ve kadınların bu alanda yer almamalarının nedenlerini anlattı. 
 
4 yıl önce kendisine hediye edilen erbane ile enstrümanlara olan ilgisini fark eden Suyu, hobi olarak dersler almaya başladı. O dönem özel bir şirkette çalışan Suyu, kendisini profesyonel düzeyde geliştirerek, kadın korolarında yer aldı. Erbane hocasının aynı zamanda bateri çaldığını da öğrenen Suyu, enstrümanlara olan ilgisini geliştirmeye karar verdi. Hem erbane hem de bateri eğitimini Mezopotamya Kültür Merkezi'nde (MKM) alan Suyu, bateri için daha yolun başında olduğunu söyledi. 

Bu alanda neden ısrarcı olduğunu Suyu, şöyle anlattı: “Gördüğüm en güçlü enstrüman. Buda doğal olarak ilgiyi artırıyor. Özelikle bedenimdeki tüm uzuvları kullanabiliyor olmam muhteşem bir duygu. Kollarımı ve bacaklarımı aynı anda ve farklı ritimlerde kullanabiliyor olmam beni heyecanlandırıyor, etkiliyor.” Bateride ısrarcı olmasının bir diğer nedenin ise büyük sahnelerde hep erkek baterist görmesinden kaynaklı olduğunu belirten Suyu, “Bateri sadece erkeklerin değil, kadınlarında çalabileceği bir enstrümandır. Buna inandığım için ısrarcıyım. Kendi inancımla çıktığım bu yolda bateri çalarken hem mutlu hem güçlü hissediyorum. Bazen bu kadar heyecanlı ve özgüvenli olduğum bir yer var mıdır, diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Bateri çalan çok az sayıda kadının olduğuna da dikkat çeken Suyu, nedenlerini şöyle sıraladı:  “Sebebi güç gerektiren ve sadece 'erkek bu güce sahip' ya da 'bateri çok kaba kadına yakışmaz, ancak güçlü erkekler çalabilir' algısından ötürü kadınların tercih etmediğini düşünüyorum. Fakat bu algı her zaman her yerde olacaktır. Önemli olan bizim hissettiklerimiz ve yapabileceğimize inancımızdır. Kaslı ve güçlü erkekleri büyük sahnelerde görmektense kendimi ve kadınları o sahnelerde görmek isterim. Her alanda kadınlar hep güçsüz gösteriliyor. Bugün sadece bateri de değil, dışarda her hangi bir alanda çalışsam da bu sorunu yaşayacağım. Ben kadınların güçlü olduğuna inanıyorum. Nasıl ki bateri de beyin 4’e bölünüyor. Kadında kendisini birçok alanda geliştirebilir. Her işi yapabilir. Biraz da bunu göstermek istiyorum. İsteyince başaramayacağımız hiçbir şey yok.” 
 
Bateri çaldığını henüz anne ve babasının dahi bilmediğini kaydeden Suyu, toplumda hala kadınların yer alamayacağı bir alan olarak görülüp yadırgandığını söyledi. Suyu, “Önce bu algıyı yıkmak, daha sonra benim gibi düşünen kadınlarla birlikte çalışmalar yapmak istiyorum. Birçok kadınla birlikte kendi hazırladığımız solo çalışmaları yapmak ve bunu sohbet eder gibi yaşamak isterim. Daha yolun başındayım ve eminim daha fazlasını yapmakta isteyeceğim. Çünkü buna inancım ve gücüm var. inandığım bir şeyi başarmak beni mutlu ediyor”  dedi. 
 
Bateriyi çalmak için verdiği mücadeleye değinen Suyu, "Şu noktada olmak beni aşırı mutlu ediyor. Ailemde karşı çıkan erkekler bile ‘bize de öğretsene, bizde çalmak öğrenmek istiyoruz' diyorlar. Başararak, algıları da beraberinde kırıyorum. Çünkü normalde bu alanlar için önce başvurulan kadınlar değil erkekler oluyordu. Ailemdeki gençler de bunu hobi olarak çalmak istediğimi, başaramayacağımı düşünüyordu. Kafalarında bir kadın, bateri çalamaz. Çalması için kaslı ve güçlü olması gerekiyor. Kaslı ve güçlü demekte erkek olarak algılanıyor. Bir kadın olarak çalıyorum ve özelikle erkeklerin benden yardım istemesi beni aşırı mutlu ediyor” diye konuştu. 
 
Çalışmaları hakkında da bilgi veren Suyu, “Şuanda MKM bünyesinde metot üzerinden çalışıyorum. Araya pandemi girmesine rağmen çalışma metronomla evde devam ettim. İlk etapta bilek gücümü kaybetmeden ilerlemem gerekiyordu. Şuan daha disiplinli ve yoğun çalışarak, belli bir seviyeye geldim. Henüz şu tür müzikler çalışıyorum,  ya da bu tarz ilerliyorum diyemem. Dediğim gibi daha çok yolun başındayım ve çok daha fazla öğrenmem gereken şey var” dedi. 
  
Belli bir seviyeye geldiğinde öncelikle çocuklara eğitim vermek istediğini söyleyen Suyu, şöyle dedi: “Çünkü ben bateriye başladığımda keşke çocuk yaşta başlasaydım diye düşündüm. Çocuk yaşta başlamanın daha verimli olacağını düşünüyorum. Onun için önce çocuklar sonra kadınlarla yol almak istiyorum.” 
 
Suyu, kadınların kendi gücünü keşfetmeleri üzerine ise şu mesajı paylaştı: “Bateri ile kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Baterinin sesim olabileceğine inanıyorum. Sonu yok, bana sonsuz bir mutluluk gibi geliyor. Ben kendi iç dünyama bir yolculuk yaptım. Bateri çalabileceğime inandım. Tüm kadınların da ilk olarak kendi iç dünyalarına bir yolculuk yapmasını ve yapabileceklerini keşfetmelerini istiyorum.”(MA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kültür-sanat Haberleri

3 ildeki konseri iptal edildi
Turistik Şehirlerde Mevsimlik İş Fırsatları
TandırEvini Müze"ye Dönüştürdü
Rewşen'nin Yeni Albüm Yayınladı
Hemşire Zuhal Sevli'nin İlk Kitabı 'Berfu' Çıktı