Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) öngörüsüne göre 47 Afrika ülkesindeki yaklaşık bir milyarlık nüfusun dörtte biri gelecek yıl içinde koronavirüs kapabilir. Ama ağır vaka sayısının ve ölümlerin ABD ile Avrupa’ya kıyasla daha az olacağı öngörülüyor. Bunun sebebinin de nüfusun daha genç olmasından ve diğer yaşam tarzı etkenlerinden kaynaklanabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika’dan sorumlu biriminin yayımladığı modelde virüsün bulaşma oranının dünyanın geri kalanına kıyasla daha düşük, bulaşma hızının da daha yavaş olabileceği, toplam kıta genelinde de ölümlerin 190.000’e çıkabileceği ifade ediliyor.
Araştırmacılar, hastaneye yatırılanların ve bakıma muhtaç olanların sayısının artmasının ise sağlık hizmetleri üzerinde büyük baskı oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
Modele göre Afrika ülkelerindeki bir milyarlık nüfusun %22’si salgının başlamasından sonraki bir yıl içinde virüsü kapabilecek. Ama salgının tamamen sona ermesi ise yıllar alabilir.
Modeli hazırlayan araştırmacılar kıtadaki genç nüfusun diğer ülkelere daha fazla olmasının virüsün bulaşma oranlarını düşük tutan sebepler arasında olduğunu söylüyor. Ayrıca, ABD ve diğer ülkelere kıyasla obezite oranlarının Afrika’da daha düşük olması da salgının yayılma hızı ve oranını düşük tutan etkenler arasında.
Guardian’ın haberine göre veri analisti Humphrey Karamagi “En büyük faktör yaş. Ayrıca obez olanların sayısı her ne kadar artış gösterse de yine de burada çok az. ABD’deki seviyelerle kıyaslanamaz” diyor.