Dubai'de yer alan Muhammed bin Raşid Küresel İnisiyatifi, bir fark yaratmak ve hayat değiştirmek için kararlı bir şekilde, Dijital Okul'u hayata geçirdi. Dijital okul projesi, önümüzdeki 5 yıl içinde, 1 milyon mülteci ve sosyal haklardan mahrum çocuğu okulla buluşturmayı planlıyor.
Dijital Okul'un pilot aşaması 2020'de başladı. Resmi olarak ilk aşaması ise bu yıl Mısır, Ürdün, Irak, Moritanya ve Kolombiya olmak üzere 5 ülkede başlatıldı. Dijital Okul'a 20 binden fazla öğrencinin kayıt olması bekleniyor. Ayrıca, ilk yılda 500 öğretmen eğitilecek. Önümüzdeki 5 yıl içindeyse 1 milyon öğrenciye ulaşılması öngörülüyor.
Aynı zamanda Dijital Okul Yönetim Kurulu Başkanı da olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapay zeka, dijital ekonomi ve uzaktan çalışma uygulamalarından sorumlu Devlet Bakanı Ömer Bin Sultan El Olama, Euronews'e yaptığı açıklamada, "Altyapı temeli olan yerleri seçiyoruz. Dolayısıyla elektriği ve geniş bant bağlantısı olan yerler kullanılıyor. Bu olanaklar çok iyi olmasa bile en azından erişim ve hizmet verebiliyoruz. İçeriği bu tabletlere indiriyoruz ve tabletlere eğitim müfredatı sağlıyoruz." ifadelerini kullanıyor.
Gelecek için iş birliği
Dijital Okul, UNESCO, UNICEF, Harvard ve Arizona Üniversiteleri gibi 35'ten fazla uluslararası kuruluşla iş birliği yapıyor.
Dijital Okul Genel Sekreteri Dr. Walid el Ali, "İş birliğine inanıyoruz ve bu nedenle amacımız dijital öğrenimin geleceği için birlik oluşturmak, yöntemimiz ise eğitim, teknoloji, akademi, siyaset gibi farklı sektörlerden ortakları bir araya getirmek. Bunu her bölgede dijital okul için daha kapsamlı bir modelimiz olmasını sağlamak için yapıyoruz." şeklinde konuşuyor.
İnisiyatif aynı zamanda Dubai Cares, Emirlikler Kızılayı gibi Dubai merkezli yetkililerle de iş birliği halinde. Bu kuruluşlar birlikte, mülteci kampları ya da kırsal alanlarda eğitim merkezleri kuruyor.
Hükümetlerle yapılan anlaşmalar, bağlantı ve ücretsiz internet erişimi sağlayan yerel telekom sağlayıcıları gibi imkanlarla, çeşitli zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı oldu.
Değişim için eğitim
Dijital Okul her ülkenin ihtiyaçlarına ve ulusal müfredatına uygun hale getiriliyor. Öğretmen ya da yardımcıların rehberliğinde dijital eğitim materyali yükleniyor ve öğrenim kendi kendine ilerliyor.
Dijital Okul'un eğitim müdürü Dr. Lesley Snowball yaklaşımlarının, öğrencilere zorlu koşulların en iyi şekilde üstesinden gelmek için gerekli esneklik ve uyum sağlama becerisini kazanmada yardımcı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu onlara yakın ve uzun vadeli gelecekleri için temel bilgi ve becerileri kazandırıyor. Onları, eğitim sistemi içinde tutuyor. Dijital becerilerle öğrenciler daha geniş bir topluluğa aidiyet hissedecek ve dünyanın aslında onları ve potansiyellerini önemsediğini fark edecek."
Dr Walid el Ali, öğretmenlerin, öğrencilerin ve yardımcıların öğrenim hızının onları şaşkına çevirdiğini söylüyor. El Ali, "Yetersiz hizmet aldıkları ve daha az şanslı oldukları için daha yavaş öğreneceklerini düşünüyorlar. Ancak çok akıllılar. Bunun tadını aldılar ve daha fazlası için daha da açlar."
Suriyeli mülteciler için Emirlik Ürdün mülteci kampı, pilot aşamanın bir parçasıydı. 2 yıl önce ilk başladığında 60 öğrencisi vardı, bugün ise 750'den fazla kayıtlı öğrenci var.
Kendisi de bir mülteci olan Fatima El Gabawy, okulda yardımcı olmak için 6 aylık bir eğitim programına katıldı. Deneyiminin ona sorumluluk ve inisiyatif ruhu kazandırdığını söyleyen Fatima, Euronews'e şöyle konuştu: "Dijital okul bir aşamadan diğerine geçişlerinde çalışmalarına yardımcı oluyor ve onları güçlendiriyor. Ayrıca Dijital Okul tarafından verilen ve dünyaca tanınan sertifikalar da var. Bu sertifikalar öğrencilere gelecekte üniversitelere veya kolejlere girebilmek için nitelik kazandırıyor."
Eğitim ve öğretime erişim hayat kurtarabilir. Bu alanda bir ilk olan Dijital Okul inisiyatifi ve potansiyel sonuçları, bu çocukların geleceğine ve ait oldukları toplumun gelişimine dair büyük bir umut kazandırdı.