HAKKARİ OBJEKTİF HABER
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hakkari Şubesi 2021-2022 eğitim yılına ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunu duyurdu.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 18 Milyon öğrencinin Hakkari'de ise yaklaşık 72 bin öğrencinin karne heyecanı yaşadığı hatırlatıldı.
Açıklamada 2 yıl devam eden Kovid-19 salgını koşullarının eğitim öğretime olumsuz etkileri geçtiğimiz eğitim öğretim yılında yaşanan sorunları daha da ağırlaştırdığı ifade edildi.
Okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri ile kalabalık sınıflar sorununun devam ettiği kaydedilen açıklamada “Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak; bu yıla da damgasını vurdu" ifadeleri kullanıldı.
Mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının devam ettiği belirtilen açıklamada ataması yapılmayan öğretmenlerin temel problemlerin başında geldiği vurgulandı.
Anadillerinde eğitim alamayan öğrencilerin okullarda başarısız olduklarını ve eğitim dışına itildiği belirtilen açıklamada, "Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir.. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat seçmeli ders olarak kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.
Eğitim-Sen'in yıl sonu raporunda Hakkari ve ilçelerinde eğitim alanında yaşanan sorunlar şu şekilde sıralandı
* Köylerde çalışan ve barınma imkânı olmayan yerlerde öğretmenlerin ulaşım sorunu ve ek ulaşım ücretleri
* Okullarda kalorifercinin olamayışı ve bu ihtiyacı Okullarda temizlik personeli ,yardımcı hizmet personeli ve kalorifercinin olmayışı bu ihtiyacın bir çok yerde okul idareleri öğretmenlerden toplanan ücretlerle veya köy korucuları alınarak karşılamaya çalışması.
* Öğretmenlerin barınma sorunu.
* Yardımcı hizmet personeli ve memurların giyim yardımı bedelinin güncel olmayan düşük rakamlarla ödenmesi.
* Öğretmen evlerinin yapısı ve işleyişi ve ücretlerinin yüksek olması.
* Taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda servislerin denetim sorunu ve burada öğrencilere verilen yemeğin nitelik sorunları.
* Taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda öğle araları kısa tutulmakta bu yüzden burada çalışan öğretmenlerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması sorunu.
* Telafi eğitim programlarının uygulanmaması.
* Ek derslerin zamanında yatırılmaması
* Okullarda derslik sorunu ve sınıfların kalabalık olması.
* Yönetici atamalarındaki mülakat ve keyfi yaklaşımlardan dolayı mağduriyetlerin oluşması.
* Birçok okulda akıllı tahta ve donanım malzemelerinin bulunmaması.
* Zorunlu hizmet bölgelerindeki çalışanlara zorunlu hizmet tazminatının verilmesi
* Ücretli öğretmenlerin başta ekonomik olmak üzere yaşadığı sorunlar
* Yüksekova Büyük çiftlik ÇPAL okul binasının olmayışı
* Yüksekova 15 Temmuz Şehitleri Anadolu lisesi ile Kız İmam Hatip Liselerinin iç içe olmasından kaynaklı yaşanan sorunlar.
* Yüksekova Dilektaşı ilk ve ortaokulunun yol sorunu.
* Yüksekova Vezirli köyü ilk ve ortaokulunun üst geçidinin olmayışı ve tehlike oluşturması.
* Yüksekova Armut düzü köyü ilk ve ortaokulunun tamamının ücretli öğretmenlerden oluşması.
* Derecik Umurlu köyü ilk ve ortaokulu köy yolunun stabilize olmasından kaynaklı ulaşım sorunu.
* Çukurca Cumhuriyet ilkokulunun binasının eski olması ve yeni bina ihtiyacı