HAKKARİ OBJEKTİF HABER
Sağlık Emekçileri Sendikası Hakkari Şubesi Ebeler Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
'Pandemi Gölgesinde Ebeler Günü' başlığı ile yapılan açıklamada, ebelik mesleğinin insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğu kaydedildi.
Ebelerin tarihin her döneminde yaşamı yeniden üretmek için görev aldıkları belirtilen açıklamada, günümüzde izlenen sağlık politikaları ebeliğin özerk ve özgün yapısı yok edilmeye, değersizleştirilmeye ve meslek olarak görünmez kılınmaya çalışıldığı ileri sürüldü.
Açıklamada kadın mesleği olarak algılanan ebelik mesleğinin sorunlarının çözümü, emek mücadelesi ve kadın özgürlük mücadelesini birlikte yürütmekle mümkün olduğu ifade edildi.
İktidarın ebelik üzerindeki politikalarının eleştirildiği açıklamada, "Ebelik mesleğini ‘’Aile sağlığı elemanı’’ olarak tanımlamıştır Sağlıkta dönüşüm programı ile sağlığı alınır satılır hale getiren anlayış emeğimize dönük sömürüyü de kat be kat arttırmıştır. ASM, TSM özel ve kamu hastanelerinde emek veren biz ebeler, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, performans sistemi, toplam kalite yönetimi anlayışı, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin hastane yöneticilerinin insafına bırakılması sorunları ile boğuşuyoruz" ifadelerine yer verildi.
Bu yıl ebeler haftasını salgının yarattığı olumsuzlukların gölgesinde kutlandığı anımsatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Eksik, yanlış, tutarsız politikalar, başarısız salgın yönetimi neticesinde kontrol altına alınamayan COVID-19 pandemisi üçüncü ve en büyük pikini yaşamaktadır. Salgının kontrolden çıkması ile birlikte biz ebeler de salgını yönetemeyen yöneticilerimizin yol açtığı sonuçların diyetini ödüyoruz. Binlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisi Covid-19 hastalığına yakalanmış ve yüzlercesi hayatını kaybetmiştir. Pandemide artan iş yükü ve çalışma koşullarının düzeltilmemesi yıpranmışlık ve tükenmişlik problemlerimizi kat be kat arttırmıştır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin çalışma koşullarını, sosyal, ekonomik ve psikolojik durumlarının güçlendirilmesi, işyerlerinde korunması, gözetilmesi ve güvenliklerinin sağlanması gerekiyor.
Başka bir dünya mümkün diyerek başladığımız emek, barış ve demokrasi mücadelesinde ve emeğimizin hoyratça yağmalandığı her süreçte mücadele etmeyi başarabildik. Son genelgede dönüşümlü çalışma (esnek çalışma) ve idari izinler tüm kamu çalışanları için geçerli olduğu gibi bizler için de geçerli olmalıdır. Bizler bu haklardan muaf olmak istemiyor, aynı haklardan yararlanmak istiyoruz ki; bunu en çok biz hak ediyoruz. Pandeminin yükünü çeken biz, ailemizden, çocuklarımızdan uzak kalan biz, ölen yine biz. Bugün genelgeler bizim taleplerimizi karşılayacak şekilde çıkarılmalıydı. Hani bizi alkışladınız ya, hani bizi kahraman ilan ettiniz ya; biz ne alkış ne de kahraman olmak istemiyoruz, biz taleplerimiz karşılansın istiyoruz"
Açıklamanın devamında Ebelerin talepleri şu şekilde sıralandı:
1) Performansa dayalı ücretlendirme değil, artan enflasyon göz önünde bulundurularak temel ücretin en az yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli,
2) Ebelik mesleğinin görev alanları netleşmeli, Mesleki Tanımlamalar Yasası derhal çıkarılarak, mesleki bağımsızlıkları geri verilmeli,
3) Her iş yerinde 7/24 saat açık, nitelikli, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti verilmeli,
4) Pandemide sağlığımızı korumak için uygun sayıda, nitelikte ve kadın emekçiler için uygun kişisel koruyucu ekipman temin edilmeli,
5) Doğum izinleri 24 ay ücretli olarak yeniden düzenlenmeli,