Milli Eğitim Bakanlığı’nın koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla uzaktan eğitim için hayata geçirdiği Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) erişimde öğrenciler ciddi sorunlar yaşıyor. Yüzbinlerce öğrenci, teknik altyapı ve imkansızlıklardan kaynaklı EBA’ya erişemiyor. Özellikle bölge kentlerinde hem internet altyapısının olmayışı hem de telefon şebekelerinin çekmemesi EBA’ya erişimi daha da zorlu kılıyor.
ZAP’A KADAR YÜRÜYÜŞ
Hakkari merkeze bağlı Geçimli (Rintkê) köyünün Gelinli (Mêbok) ve Marmaris (Çemê Mendo) mezraları da EBA’ya erişimin olmadığı yerler arasında. Mezralardaki öğrenciler, sabah saatlerinde bir araya gelerek, EBA’ya ulaşım için her gün Zap Vadisi’nde şebeke çeken bir yer arıyor. Dakikalarca süren yolculuktan sonra Zap nehri kıyısına ulaşan öğrenciler, bir süre de operatörün EBA’ya bağlanmasını bekliyor.
ŞEBEKE, ŞARJ, ARAÇ VE SU GÜRÜLTÜSÜ…
Öğrenciler, şebekenin çektiği yerde de farklı bir sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Yoğun araç trafiği ve Zap suyunun sesi nedeniyle öğrenciler birçok kez derste öğretmenlerinin anlattıklarını duyamıyor. Buna bir de zayıf çeken şebeke ve telefon şarjının bitmesi sorunu eklenince öğrencilerin EBA’ya erişimi eziyete dönüşüyor. Yaşanan aksaklıklardan kaynaklı öğrenciler birçok kez de EBA’ya hiç erişemeden evlerinin yolunu tutuyor.
ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Yaşadıkları yerlerde yıllardır internet olmadığını ve şebekelerin çekmediğini belirten öğrenci velilerinden Faruk Ertuş, buna dair yaptıkları başvuruların ise cevapsız kaldığını ifade etti. Ertuş, “Çocuklarımızın okumasını istiyoruz ama bunun imkanı yok. İnternet ve şebekeden dolayı çok mağduruz. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çocuklarımız eğitimden geri kalmamalı” dedi.
7 ÖĞRENCİ BİR TELEFON
Velilerden İdris Çiftçi, 7 çocuğunun öğrenci olduğunu ve tek bir telefonla EBA’ya erişmeye çalıştıklarını aktardı. Çoğu zaman iş için evden ayrıldığında, öğrencilerin EBA’ya bağlanamadığını belirten Çiftçi, “Evde olduğum zaman bir iki öğrencim derse katılabiliyor ama ben işe gittiğimde çocuklar derse giremiyor. Bazen iş nedeniyle günlerce eve gelemiyorum haliyle çocuklarım da mağdur oluyor” dedi.
Çiftçi’nin oğlu Halit Çiftçi, “Evde bilgisayar ya da tabletimiz yok. Babam evde iken sırayla eğitime katılıyoruz. O da önemli bulduğumuz tek bir derse katılıyoruz. Babam evden gidince hepimiz öylece bekliyoruz. Sadece kitaplarımızı okuyarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz” sözleriyle yaşadıkları zorluklara değindi.
BİR TARAFTA ZAP BİR TARAFTA ANAYOL
Zap nehri kenarında öğrencilere eşlik eden Hayrettin Ertuş, öğrencilerin güvenliği olmayan bir yerde derslere katıldığını söyledi. Bu nedenle endişeli olduklarını kaydeden Ertuş, “Her gün bir velimiz çocuklarla buraya geliyor. Hava güzel olduğu için eğlenerek gelip gidiyoruz. Ama yağmur yağar, havalar soğursa bu çocuklar buraya gelemez ve eğitim de alamaz. Bir taraftan Zap suyu bir taraftan yol. Bu şekilde çocuklardan nasıl bir başarı bekleniyor ki? Benim şu anki telefon faturam 60 lira ve 8 GB internetim var. Çocuklara yetmediği için her seferinde ek paketler alıyoruz. Bu durumun altından kalkamıyoruz. Çocuğumun eğitimi için evde mi bekliyeyim yoksa ailemi geçindirmek için işe mi gideyim bilmiyorum” şeklinde konuştu.
ABİSİ EVDE OLURSA DERSE KATILIYOR
Hakkari merkezde okul okuyan Bilal Ertuş ise, “Köyde telefon şebekesi olmadığı için ders zamanlarında köyün dışına gelerek derslerimizi takip ediyoruz. Benim telefonum yok. Bu yüzden abimin telefonunu kullanıyorum. O evden gittiğinde canlı derslere katılamıyorum” dedi.
HAVA SOĞUYUNCA NE YAPACAĞIZ?
Hakkari Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde okuyan Kenan Ertuş da, “Yılın bu mevsimi hava güzel olduğu için pek bir sıkıntı çekmiyoruz. Ama önümüzdeki günlerde hava soğuduğunda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Şuan babamın telefonunu kullanıyorum. Babamın işi çıktığında mecburen ders işleyemiyorum. Ayrıca babamın internet kotası sınırlı. Araçlar ve yüksek su sesi derslere konsantre olmamızı engelliyor. Çoğu zaman gürültüden dolayı öğretmenimizi duyamıyoruz. Bu sorunu çözmelerini istiyoruz” diye seslendi.