Hakkâri kabuğunu kırıyor. Gençlik şahlanıyor. Ülkenin en verimli tohumları konumunda olan Hakkâri gençleri toprakla, suyla, havayla buluşmaları durumunda nice güzel filizler, fidanlar; kalıcı uzun ömürlü verimli hasatlar vermeye üretmeye hazır kıtadır. Üretken, paylaşıcı KOCA müdürleriyle…
-Sayın Müdürüm öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
-1979 Hakkâri doğumluyum. İlkokulu Hakkâri’de orta ve lise eğitimimi Hakkâri Anadolu Lisesi fen bilimleri alanın da yaptım. 2005 yılında Matematik ve Bilgisayar çift lisans alanda yurt dışı öğrenimimi iyi derece ile tamamladım. Karabük Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans eğitimimi 2014 yılında tamamladım. Halen İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Siber Güvenlik alanında doktora eğitimimi devam etmekteyim.
Şu an devam ettirmekte olan Türkcell Tubitak işbirliği ile Türkcell’e bir yazılım geliştirmekteyiz. Bu yazılım Milli bir yazılım ve dünya çapında bir ilk olacak. 2007-2009 yıllarında Amasya üniversitesi, 2009’dan beri Hakkâri üniversitesinde yüksekokul ve meslek yüksekokul yönetimin kurullarında görev aldım. 2018 Mart ayında Hakkâri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünü yürütmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
-Sayın Müdürüm Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın geleceğe etkisi nedir?
- Bakanlığımızın yapılanmasında Ülkemizin Bilimine, Sanayisine ve Teknolojisine çok büyük ve verimli bir şekilde destek vermek için mevcutta TÜBİTAK ve KOSGEB birimleri ile yeni dönemde Kalkınma Bakanlığımızdan Kalkınma Ajanları (bölgemizde DAKA olarak bilinen), DAP, GAP, DOKAP, KOP ve yeni kurulan Uzay Araştırma Ajansını da bünyesine katarak Geleceğin Bakanlığı olma yolunda sağlam bir zemine kavuşmuştur.
-Hakkâri’mize kazandırılan DENEYAP PROJESİNİN baş mimarı kim?
-Hakkâri ayağı Sayın Valimiz İdris AKBIYIK ve İl müdürlüğümüzün girişimleriyle Sayın Bakanımız Mustafa VARANK beyin takdirleri ile bu Dene Yap Projesini Hakkâri’yi kazandırdık. Bu proje Hakkâri’ye verilmesi için çok yoğun bir çalışma yapıldı. Ayrıca projenin ilk pilot uygulama olarak ilimizde uygulanması bölgede tek ve ilk olma özelliği taşımaktadır. Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Van gibi büyükşehirler ilk pilot uygulamada yok.
- Türkiye’nin 81 ili içinde nasıl oldu da ilimiz pilot 12 il kategorisinde yer aldı?
-Açıkçası Hakkâri valimizin desteğiyle bu işi yapacağımıza bakanlığa izah ettik. Hakkâri gençlerinin bu işi yapacağına inandık ve bunu da inandırdık Bakanlık yetkilerine. Gençlerimizin teknolojik alanlarda biraz desteklenmeleriyle önleri açılması halinde çok güzel yerlerde çok önemli projelere imza atacaklarına inancım tamdır.
- Dene Yap Projesinin amacı nedir?
-Bakanlık olarak öncülüğünü yaptığımız bir proje ile ilgili bilgilendirmek istiyorum: Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planlarında yer verilen 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile yapılan Protokol ile bu projeyi başlatmış olduk. Deneyap Teknoloji Atölyeleri illerde Gençlik Spor Bakanlığının Gençlik Merkezlerinde yer alacak. Yaklaşık 3 yıllık bir eğitim programı ile öğrencilere hizmet edecek.
-Hangi iller bu projeye dâhildir?
- Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkâri, İzmir, Konya, Manisa Muğla ve Trabzon illerimizdir.
-Kimler nasıl, nerelerde, ne zaman ve hangi şartlarda katılacak?
-Burada bizim iki grubumuz var. Biri ortaöğretimde 4 ve 5 sınıflar, biri de lise dönemi 8, 9 ve bir de lise hazırlık sınıfları olacak. Sınav Hakkâri Anadolu Üniversitesi tarafından yapılacak. Sınava son başvuru 10 Şubat, başvuru şekli Anadolu üniversitesi https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/ linkinden kayıt ve başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu tarihi kaçıranlar için bir daha telafi şansımız olmayacak. Sınav 17 Mart’ta olacak. Başarılı olanlar Nisan ayında uygulamaya girecek, Yazılı sınavın ardından, başarı gösteren öğrenciler Nisan 2019'da uygulama sınavına dâhil edilecek.
- Kazananlara ne tür eğitimler veya kaç dalda eğitim verilecek?
- Dokuz dalda eğitim verilecek Bunlar:
1- Tasarım ve Üretim
2- Robotik Kodlama
3- Elektronik Programlama
4- Yazılım Teknolojileri (nesnelerin interneti)
5- Yazılım Teknolojileri (mobil uygulama ve programlama)
6- Siber güvenlik
7- Enerji Teknolojileri
8- Havacılık Teknolojileri
9- Yapay Zekâ
Devamın da buluşmak dileğiyle…
Selam ve dua ile…