İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında dün gece 80 kişinin öldüğü açıklandı.
İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş ateşkes çağrılarına karşın sürerken sivil can kayıpları artıyor.
Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın sağlık yetkilileri, dün gece İsrail'in yaptığı bombardımanda 80 kişinin öldüğünü açıkladı.
Dün de 704 sivilin öldürüldüğü Gazze'de toplam can kaybının 5 bin 791'e yükseldiği duyurulmuştu.
Guterres: 'Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının bilincinde olmalıyız'
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de açıkça şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum." dedi.
Guterres, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete tanık oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."
Söz konusu durumun da Hamas'ın saldırılarını meşru kılamayacağına işaret eden Guterres, "(Hamas'ın) Korkunç saldırıları da Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşru kılamaz. Savaşların bile kuralları vardır." ifadelerini kullandı.
İsrail'den tepki: "Gerçeklikten kopuk"
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres'in sözlerine "şoke edici, korkunç ve bölgemizin gerçeğinden tamamen kopuk" ifadeleriyle tepki verdi.
"(Guterres'in) Yorumları terörizm ve cinayetleri haklı göstermeye zemin hazırlıyor" diye Erdan, "Holokost sonrası inşa edilen bu kurumun başında bu fikirlere sahip birinin olması üzüntü verici" diye karşılık verdi.
Erdan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda Guterres'e "ivedilikle istifa etmesi çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.
Hamas'ın serbest bıraktığı rehine: Haklarını teslim etmem lazım bize çok iyi davrandılar
Hamas'ın serbest bıraktığı İsrailli 85 yaşındaki rehine Yocheved Lifshitz, Hamas üyeleriyle ilgili açıklamasında, "Haklarını teslim etmem lazım. Her ihtiyacımızla ilgilendiler, çok naziklerdi. Kendi yedikleri yemeklerin aynısını bize de yedirdiler." diye konuştu.
Yaşananlardan İsrail yönetimini, orduyu ve iç istihbarat servisi "Şin-Bet"i sorumlu tutan 85 yaşındaki kadın rehine, "Biz hükümetin günah keçisiydik. Kendi başımızın çaresine bakmak zorunda bırakıldık." sözleriyle Binyamin Netanyahu hükümetine tepki gösterdi.
Yocheved Lifshitz isimli rehine, 23 Ekim pazartesi günü geç saatlerde serbest bırakılan iki rehine kadından biri.
Erdoğan: 'BMGK'nin tek taraflı tavrıyla krizi derinleştirdiğini görüyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BMGK'nin akan kanı durdurmak, ateşkesi sağlamak, sivil kayıpların önüne geçecek adımlar atmak yerine tek taraflı tavrıyla krizi derinleştirdiğini görüyoruz." ifadesinde bulundu.
Erdoğan, "Gazze halkının topyekun cezalandırılmasını seyreden bir yapının insanlığa umut olması, küresel barış ve istikrarı sağlaması elbette mümkün değildir." dedi.
Cumhurbaşkanı, "BM’ye bağlı kurumlar, bizzat BM Güvenlik Konseyi tarafından işlevsizleştirilmektedir. BM'nin itibarına en büyük zararı, yine bir başka BM kurumu vermektedir." ifadelerini kullandı.
ABD, İsrail'e danışmanlık için üst düzey askeri yetkili görevlendirdi
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın operasyonlara danışmanlık yapmaları için birkaç üst düzey askeri yetkiliyi İsrail'e göndereceği iddialarını doğruladı.
Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın elindeki tüm rehineler serbest kaldıktan sonra İsrail-Filistin çatışması için ateşkesi görüşebileceklerini söyledi.
Biden ayrıca gün içinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.
"Son 24 saatte 700 kişi daha hayatını kaybetti, 12 hastane hizmet dışı kaldı"
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre İsrail'in saldırılarında 700 Filistinli daha hayatını kaybetti, 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısı 5 bin 791'e yükseldi. Açıklamada hayatını kaybedenlerin 2 bin 360'ının çocuk olduğu belirtildi.
Bakanlık ayrıca 12 hastane ile 32 sağlık merkezinin saldırılardan ve yakıtın tükenmesinden dolayı tamamen hizmet dışı kaldığını duyurdu.
Açıklamada, "Hastane kapılarının açık olması bu kurumların yaralı akınına hizmet verebildiği anlamına gelmiyor" denildi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail-Hamas savaşı sürecinde kendi ülkesinde yalnızlaştı mı?
Analistlere göre Filistinlilerin çoğu, halihazırda siyasi görüşüne bakmaksızın sosyal medya üzerinden Hamas'ı destekliyor. Filistin Devlet Başkanı Madmud Abbas ise, "Hamas'ın politika ve eylemleri Filistin halkını temsil etmiyor" diyor. Uzmanlar, Abbas'ın yalnızlaştığı görüşünde.
Ramallah merkezli düşünce kuruluşu olan Bisan Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nden Ubai el Aboudi, "Abbas, İsrail'i işgal altındaki topraklardan çekilmeye ve Filistinlilere bir devlet vermeye zorlayacağına inandığı uluslararası topluma güvendi." diyor.
Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi tarafından eylül ayında yayınlanan bir ankete göre, Filistinlilerin yüzde 78'i Abbas'ın istifasını istiyor.
İsrail Gazze'de el ilanı dağıttı, 'ödül karşılığında bilgi' istedi
İsrail ordusu Gazze'de havadan broşürler dağıtarak Filistinlileri "Hamas'ın elindeki rehineler hakkında ödül karşılığında bilgi vermeye" çağırdı.
İlanda şu ifadeler yer aldı:
"Eğer barış içinde yaşamak ve çocuklarınız için daha iyi bir gelecek istiyorsanız, insanı olanı yapın ve bölgenizde tutulan rehineler hakkında teyitli ve güvenilir bilgileri bizimle paylaşın. İsrail ordusunun sizin ve evinizin güvenliğini korumak için azami çabayı göstereceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca para ödülü de verilecektir. Gizliliğinizin korunacağının da garantisini veriyoruz".
Reuters'ın haberine göre Han Yunus'a atılan ilanlar Filistinlilerce toplanıp yırtıldı.
Bir Filistinli, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya seslenerek "Ne yaparsan yap, umrumuzda değil. Hepimiz burada, Gazze'de direniyoruz. Burayı terk etmeyeceğiz" dedi.
Macron: IŞİD için oluşturulan uluslararası koalisyon Hamas'a karşı da mücadele etsin
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ziyareti sırasında terör örgütleriyle mücadele etmek için bölgesel ve uluslararası koalisyon kurulması çağrısında bulundu.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Macron, Filistinlilerle barış sürecinin “kararlı bir şekilde yeniden başlatılması” konusunda ilerleme sağlanmasını umut ettiğini bildirdi.
İsrail'le dayanışma içinde olduğunu dile getiren Macron, terör örgütleriyle mücadele etmek için bölgesel ve uluslararası bir koalisyon kurulması çağrısı yaptı.
Obama: İsrail’in askeri stratejisi sonunda geri tepebilir
ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, İsrail’in Hamas’a karşı savaşında Gazze’ye yönelik su ve gıda kesintisi gibi eylemlerinin “Filistinlilerin nesiller boyu sürecek davranışlarını sertleştirebileceği” ve “uluslararası kamuoyunun desteğini zayıflatabileceği” uyarısında bulundu.
Dış politikada yaşanan krizlerle ilgili genelde çok fazla açıklamalarda bulunmayan Obama, "insan yaşamını göz ardı eden İsrail’in askeri stratejisinin sonunda geri tepebileceğini" söyledi.