Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda uçuşunun iptaline CHP ve HDP’den ilk değerlendirme geldi.
Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; CHP’nin dış politikadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir döneminde bir bakana böyle muamele yapılmadığını belirterek, “Utanılacak bir olay” dedi. Yaşananları “Danışıklı dövüş” diye nitelendiren HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise yaptırım için 16 Nisan sonrasının işaret edilmesi hakkında “Hükümet, 16 Nisan’a kadar bunun tadını çıkarma konusunda hükümet ısrarlı” yorumunda bulundu.
‘İÇERİDE DE KENDİLERİ BASKI YAPIYOR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, parti olarak genel yaklaşımlarının, Avrupa Birliği ülkelerinin toplanma ve ifade hürriyetine herkesten daha fazla saygı göstermesi gerektiği noktasında olduğunu, bu çerçevede konulan yasakları doğru bulmadıklarını söyledi. Ancak Yılmaz’ın hükümete de eleştirileri de var. Hükümetin de ‘ikiyüzlülük’ içinde olduğunu savunan Öztürk Yılmaz şunları söyledi:
“Dışarıda hak-hukuk için yasaklarla mücadele ediyormuş gibi bir görüntü veriyor ama içeride “Hayır” kampanyası yürütenlere büyük bir yasak ve baskı var. Bunlar Avrupa’yla yaşananların arkasına gizleniyor. Bu da yanlış. Türkiye’nin dışarıda büyük bir imaj ve prestij kaybına uğraması bu hükümetin uygulamalarıyla ilgili. Venedik Komisyonu bir ülkenin yaptığı anayasa değişikliğiyle ilgili belki de tarihinin en ağır raporunu yayınlıyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nde Türkiye’nin yeniden denetime alınması gündemde. ABD ile sorunlar var. Rusya ile tek taraflı bir süreç işliyor. Sadece Rusya’nın dedikleri oluyor. Dost, stratejik ortak olarak gördüğümüz Rusya PYD-YPG’yi terör örgütü olarak görmüyor. Hükümet Türkiye’yi yalnızlaştırdı. Dışişleri Bakanına böyle bir muamele bizi üzüyor ama hükümetin dönüp bir aynaya bakması lazım. Artık AKP Türkiye’yi yönetemediğini görmeli. Referandumun Türkiye’nin önünü açacağını düşünüyorum.”
‘DANIŞIKLI DÖVÜŞ YAPILIYOR’
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün Avrupa ülkeleriyle artan gerilimle ilgili ilk yorumuysa, “Avrupa’nın sağcıları ile Türkiye’nin sağcıları kendi arkalarındaki muhafazakâr tahkimatı sağlamlaştırmak için bu referandum sürecini manipülatif şekilde değerlendiriyor” oldu. ‘AKP’nin Türkiye’de bulamadığı kutuplaşmayı Avrupa’da ithal etmeyi başardığını’ söyleyen Kürkçü, ‘danışıklı bir dövüş yapıldığını, yaşananların her iki tarafın stratejik değil taktik çıkarlarıyla ilgili olduğunu’ söyledi.
’16 NİSAN’A KADAR TADINI ÇIKARMAK İSTİYORLAR’
Hollanda’nın kararı sonrası Cumhurbaşkanı’nın ilk değerlendirmesinde 16 Nisan sonrasını işaret etmesini de ‘eğlenceli’ bulduğunu söyleyen Kürkçü şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanının topa girip 16 Nisan sonrası için yaptırım vaat etmesini çok eğlenceli buldum. Devlet kendinin rencide edildiğine dair bir düşünceye sahipse pekâla bunun gereklerini yerine getirebilir. 16 Nisan’a kadar bunun tadını çıkarma konusunda hükümet ısrarlıdır. Karşılıklı olarak iki taraf iç politikası için faydalanmaya çalışacaktır.”
‘SEÇMEN ÜZERİNDE ETKİSİ SINIRLI OLUR’
Kürkçü, bu durumun seçmen üzerinde nasıl etkisi olabileceğiyle ilgili de şunları söyledi: “Bu Türkiye’deki seçmen davranışını kökten veya kayda değer şekilde değiştirmeyecek bir gerilim. Bir miktar milli gurur gibi kavramlarla hareket eden seçmenin kararını pekiştirebilir ama kararsız seçmen üzerinde etkisi olmaz. Referanduma kadar suni dış gerilimler, güvenlikle ilgisi olmayan zorbalık fotoğraflarıyla yüzde 40’larda seyreden evet oylarından yüzde 50 sonuç çıkartmaya dönük çabalamaya devam edecektir. Avrupada olan biteni referandumdan iç gerilimlerden ve hükümetin tıkanmışlığından ayrı düşünemeyiz. Değeri de bu kadardır. Yurttaşları birinci derece ilgilendiren milli bir meseleyle karşı karşıya değiliz.”