Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO), “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” adıyla başlattığı “10 Tarihi Mekan 10 Eşsiz Konser” etkinlikleri sürüyor. Ma Müzik ve konuk sanatçılarının sahne aldığı konserlerin ilki, Silvan ilçesindeki Hasuni Mağaraları’nda; ikincisi, Roma döneminden kalma Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde; üçüncüsü ise inanç ve kültür değerleri ile bilinen antik kent Eğil'de; dördüncüsü ise Sur ilçesinde 16'ıncı yüzyılda inşa edilen Dêra Mor Petyun Katolik Ermeni Kilisesi'nde gerçekleştirildi. DTSO’nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve yoğun ilgi gören Geçmişin Sesi Amida Konserleri'nin beşincisinde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın teması işlenecek. M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait tarımın ilk yapıldığı ve insanların yerleşik hayata geçtiği belirtilen Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları’nda düzenlenecek konserde, kadın ezgileri yankılanacak.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dikkat çekmek amacıyla Ma Music kadın grubu ve Kardeş Türküler’den 3 solistin oluşturduğu grup, tarihi Hilar Mağaraları’nda Kürtçe’nin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerin yanı sıra Türkçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Süryanice ve Fransızca stranları seslendirdi. Çekimlerin bir gün sürdüğü konserde kadınlar sabahın ilk ışıklarında alanda hazır bulunurken, yaklaşık iki saat prova yaptı. Kadınlar ardından yöresel elbiselerini giyerek, konser alanına kadar zılgıtlarıyla ve stranlar eşliğinde yürüdü. “Çelê Berçelan” stranıyla başlayan konser, Fransız kadın marşı ve ateş etrafında seslendirilen "Meşkê" parçasıyla sonlandırdı. Hazırlanan konser görüntüleri, 7 Mart Pazar günü saat 20.00'de DTSO’nun sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
Büyük beğeni toplanması beklenen konseri DTSO Genel Sekreter Yardımcı Meryem Özdemir Ok, Ma Müzik Kadın Grubu'ndan Hêlîn Kılıçarslan ve Kardeş Türküler üyesi Burcu Yankın ile konuştuk.
Geçmiş aylarda 4 tane konser düzenlediklerini hatırlatan Özdemir Ok, 5’nci konser de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladıklarını söyledi. Her bir konser de özellikle Kürtçe’nin farklı lehçelerine yer verdiklerini vurgulayan Özdemir Ok, “Her konserde farklı enstrümanlar ve sanatçılar yer aldılar. Ma Müzik bu süreci bizimle beraber organize etti. Bu konserlerin tek temel amacımız şuydu; hem kentin tarihi turistlik mekanlarını tanıtımı, geçmişte bugüne kadar gelen müzik kültürün tanıtmaktı. Öte yandan pandemi döneminde insanlara biraz moral vermek amacıyla dijital ortamda paylaşabileceğimiz bir etkinlik organize etmektir. Çok iyi ve olumlu tepkiler aldık. Konserler ilgiyle izleniyor. Hem yerelden, hem de ulusal ve uluslararası çok etkin bir şekilde takip ediliyor” dedi.
Özellikle Hilar (Çayönü) Mağaraları’nda kadın konseri hazırlamak kendileri için çok anlamlı ve değerli olduğunu ifade eden Özdemir Ok, şunları söyledi: “Çayönü buğdayın ilk yetiştiği, yerleşik hayata geçildiği ve neolitik dönemin izlerini taşıyan bir yer. Dolayısıyla kadınların burada konserin vermesi çok anlamlıdır. Mart’ta denk gelen konseri özellikle 8 Mart’la birleştirmek istedik. Dolayısıyla Ma Müzik Kadın Grubu ve Kardeş Türküler’in kadın solistleri bir araya getirdik. Onlar farklı dillerde ezgiler seslendirecekler. Konserin içinde Kürtçenin lehçeleri ve Arapça, Türkçe, Laz ve Fransızca gibi diller yer alacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara hitaben bu konseri düzenliyoruz. Bu konseri tüm kadınlara armağan etmek istiyoruz.”
Gelecek aylarda da Diyarbakır’ın farklı ve tarihi mekanlarında konserleri organize edeceklerini belirten Özdemir Ok, 2021’in Newroz kutlaması için de konser tarzında değil farklı bir konseptle ve çerçevede bir program hazırlıklarına başladıklarını ifade etti.
Ma Kadın Müzik Grubu'ndan Hêlîn Kılıçarslan da konserlerin büyük coşkuyla sürdüğünü söyledi. Kılıçarslan, "Hesûnê Mağaraları'ndaki açılış konserine halkın nasıl ilgi göstereceğini çok merak ettik. Konserler büyük bir ilgiyle izlendi ve dinlendi. Buda bize daha çok moral oldu ve enerji verdi” diye belirtti.Kılıçarslan, 8 Mart gibi bu anlamlı gün için kadın sanatçılar olarak ezgilerini seslendirmek istediklerini dile getirerek,“Kadın sanatçıların enerjisini ve gücünü göstermek istedik. 13 kişilik bir konser hazırladık. Çoğunlukla folklorik şarkılar söylüyoruz. Farklı kültürlerin sanatını yansıtmaya çalışıyoruz. Bu konserde de duyulmamış ve dinlenmemiş şarkıları öne çıkartmak istedik” dedi.
Kardeş Türküler üyesi Burcu Yankın ise Ma Müzik’in davetlisi olarak gelip bu konsere eşlik ettiklerini söyledi. Kadınların özgür ve güçlü bir şekilde, hayatta var olması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Yankın, “Bu yönlü mücadele veriyoruz. Her zaman kadın çalışmaları yaptık. Kendi repertuvarlarımıza kadın ağırlıklı şarkılar ekledik. Hem düşünsel arka plan itibariyle hem de sanatsal kültürel alanda asında güçlü kadınlar olarak var olabilmek istiyoruz. Bu proje de asında buna çok güzel cevap oldu. Burada kadınlar olarak bir araya geldik ve deneyimlerimiz paylaştık. Kültürlerimizi paylaştık. Bundan sonrası için bir takım plan yapma şansımız oldu. Asında kadınları daha da güçlendirecek kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir takım mecraları yaratmamız gerekiyor. Jin Ma ile beraber kurduğumuz bu ortaklık çok güzel bir adım oldu. O nedenle bu tür projelerin devam etmesini istiyoruz. 8 Mart bizlerine özgürlüğü ve mücadelesi için çok önemli ve 8 Martlarda hep aktif olarak var olmaya çalıştık” dedi.
Farklı kültürlerde, etnisitelerde ve coğrafyalarda yaşayan kadınlar olsalar da aynı sorunları yaşadıklarını ifade eden Yankın, “Kadın kimliğimizde bir ortaklık söz konusu. Çalışmalarımızda çok kültürlülüğe, dilliliğe ve renkliliğe önem veriyoruz. Hazırladığımız konserde de çok dilli bir repertuvar seçtik. Var oluş mücadelemiz sürecek” diyerek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.(MA)