İstanbul'un Maltepe ilçesinde mahkeme kararıyla tahliye edilen Süreyyapaşa Çarşısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) şirketi Boğaziçi Yönetim A.Ş.'ye tahsis edildi.
Süreyyapaşa Çarşısı, 1954 yılında Süreyya İlmen'in eşi Adalet İlmen tarafından kurulan Süreyya Vakfı'na ait. Vakıf senedine göre, vakfın başkanlığını, Maltepe Belediye Başkanı seçilen kişi yürütüyor.
Önceki dönem Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, aday gösterilmeyeceği kesinleştikten sonra çarşıyı işleten Park Ticaret A.Ş. ile sözleşme yenilemişti. Şirkete indirim yapıldığı ve 23 dükkandan oluşan alanın sadece 1 dükkan kirasına işletildiği ortaya çıkmıştı. 31 Mart'ta Esin Köymen'in belediye başkanı seçilmesinin ardından mahkeme kararıyla Süreyyapaşa Çarşısı tahliye edildi.
Süreyyapaşa Çarşısı tesis yönetiminin Boğaziçi Yönetim A.Ş.'ye devrilmesi için bugün imza töreni düzenlendi. Törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, İBB Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt, Boğaziçi Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Merve Öztopaloğlu da katıldı.
KÖYMEN: GELİRLER DOĞRUDAN VAKFA GİDECEK
Törende konuşan Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, "Kent hakkı Maltepe halkı için diyerek çıktığımız bu yolculukta Adalet İlmen tarafından Maltepelilere hizmet amacıyla vakfedilmiş ve gelirleri Maltepeliler için eğitim ve sağlık hizmetlerinde kullanılması gereken bu alanı, amacına uygun olarak kullanılmak üzere komşularımıza kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu doğrultuda kamusal alanların, kamu yararına ve kent sakinlerinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması mücadelesini vermeye devam edeceğiz" dedi.
"Göreve gelir gelmez bu alan ile ilgili gerekli adımları atarak, bu alanı hukuken ve fiilen teslim aldık" diyen Köymen, "Alanın daha şeffaf ve daha güvenli bir biçimde yönetilebilmesi için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Boğaziçi Yönetim A.Ş. ile bir iş birliği süreci başlattık. Bu iş birliği kapsamında Süreyya Paşa Çarşısı’nın yönetimi Boğaziçi Yönetim A.Ş. tarafından yürütülecek, kira gelirleri doğrudan Süreyya Paşa Vakfı’na gelecek" ifadelerini kullandı.
'BURS VERECEĞİZ VE KIZ ÖĞRENCİ YURDU YAPACAĞIZ'
Esin Köymen, vakfa aktarılacak gelirlerle burs vermeye başladıklarını ve 1 yıl içinde aynı gelirlerle kız öğrenci yurdunun yapımına başlayacaklarını aktardı.
Çarşıda etüt merkezi ve kütüphane de olacağını belirten Köymen, şöyle devam etti:
"Bu alan sadece ticari bir alan olarak kullanılmayacak, alana kamusal fonksiyonlar da kazandırılacak. İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından bir Gençlik Merkezi ve onunla bağlantılı olarak belediyemiz tarafından da bir kütüphane ve etüt merkezi yapılacaktır. Ayrıca tesis içerisine bir kültür-sanat alanı eklemek konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu düşüncelerle Maltepe halkının hakkına el uzatılmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Maltepelilerin olanı tamamıyla Maltepelilere kazandırana kadar durmayacağız. Kent hakkı için verdiğimiz bu mücadelede Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ve halkımızın her zaman yanımızda olduğunu da unutmayacağız. İlçemizde bir markaya dönüşecek ve kamusal fonksiyonlara da sahip bir kentsel mekan haline gelecek olan Süreyya Paşa Çarşısı’ndaki bu iş birliğimiz hepimize hayırlı uğurlu olsun."
İMAMOĞLU: KÖYMEN'İN ÇABASINI YÜREKTEN ALKIŞLIYORUM
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İBB ve CHP’li ilçe belediyelerinin, kamuya ait yerleri halkın lehine kullanmak için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.
"İstanbul’un muhafızı" kavramını önemsediğini belirten çizen İmamoğlu, "Muhafızlık, kelime anlamı itibariyle, böyle sıradan bir yere oturabilir. Ama muhafız deyince bizim kültürümüzde, tarihimizde, hatta inancımızda başka bir boyutu vardır. Bunun izahı kolay değildir, hissedilir. O hissiyatla bu şehrin her noktasını, her insanını, duygusunu, maneviyatını, hiç kimseyi birbirinden ayırmadan, her insanımızın hayatında ve değer verdiği her şeyi, geleneklerini, göreneklerini, yaşam biçimini korumak, kollamak ve hatta gelişmesine katkı sunmak vazgeçilmez prensibimiz ve görevimizdir" dedi.
"İşte bu bütüncül duygunun vücut bulduğu kelimenin adı da muhafızlık" diyen İmamoğlu, "İstanbul’un muhafızlığı. Bugün de Esin Köymen başkanımız gerçekten süresi dolmuş ama farklı arayışlarda olunan bir alanda özenli bir çabayla burayı tümüyle kamunun işletmesi haline getirme konusundaki gayretini ben yürekten alkışlıyorum ve ona yürekten teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
'ALLAH, BU MİLLETİ BEN BİLİRİMCİLİKTEN KORUSUN'
İsim vermeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İmralı Cezaevi'ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili "Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın" sözlerine yanıt veren İmamoğlu, şunları söyledi:
"Şimdi tam da buradan; bu memleketin hiçbir konusu, bu memleketin hele hele kaderini etkileyecek hiçbir mevzusu, asla ve asla, öyle bir kişinin iki dudağı arasında durmaz. Bu memleketin bu büyük meseleleri veya bu memlekete ait her konu; samimiyetle, içtenlikle, her insanını koruyan bir anlayışla müzakereyle, ortak akılla, milli bir bakışla, her insanın o milli çatının altında toplayacak bir duruşla derleyip, toparlamayı gerektirir. Bu bağlamda yürünecek her yol, söylenecek her doğru söz, ortaya konacak her doğru tutum ve tavır, bizde saygı görür. Ama bu tüm kamusal işler, kamunun, toplumun, milletin geleceğini ilgilendiren önemli hususlarda iş birliğini, birlikte düşünmeyi, birlikte hareket etmeyi ortaya koymadığınız takdirde, o zaman bu milletin başına başka belalar açarsınız. Allah, bu milleti belalardan, 'ben bilirimcilikten' korusun."
'6 AY SONRA DENETLEYECEĞİM'
Tesisi 6 ay sonra denetleyeceğini söyleyen Ekrem İmamoğlu, "Onlarca yıldır bu şekilde yönetilen ve bu şekilde yönetilmesi öngörülen bu alanda, bundan sonra az önce bahsettiğim o kavramları da içine alan, 'birilerine ne fayda sağlar' değil, 'Maltepe'ye, İstanbul'a ne sağlar' anlayışıyla hareket edeceklerine yürekten inanıyorum. Arkadaşlarım çok çalışıyor, çalışacak. Bu bir lütuf değil. Çok çalışmayacaksan, ne işin var burada? Kamuda görev yapmak ve yönetici olmak böyle bir şey" ifadelerini kullandı.
Vakfın kaynaklarının sağlık ve eğitim alanları dışında kullanılmadığını dile getiren İmamoğlu, "Öyle güzel tasarlanmış ki Süreyya Paşa Vakfı; sağlık ve eğitim dışında hiçbir yere kaynak aktarılamıyor. Sadece sağlık ve eğitim. İşte o boyutta paralar, oraya harcanacak. Ve paralarınız emin ellerde. Esin Köymen ve arkadaşları, her kuruşuna gözü gibi bakacak. Hiç kuşkunuz olmasın. İşte biz, buradan istiyor ve diliyoruz ki, insanlarımız şahıslara değil, kurumlara güvensin. İnsanlarımız, bir millet oluşturduğu kurumlara güvenini kaybederse, kendine güvenini de kaybeder" dedi.