'İş yerlerinde aşılama yaygılaştırılmalı'

İstanbul Tabip Odası, Çalışma Bakanlığı’nın işyerlerindeki tedbir kararlarıyla sorumluluğu işçilerin üzerine attığını belirterek, çözüm olarak aşılamanın yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın “İş Yerlerinde Covid-19 Tedbirleri”  kapsamında işyerlerinde aldığı kararların yol açtığı aşı-PCR karmaşasına dair Çağaloğlu’nda bulunan merkezlerinde basın toplantısı düzenledi. Salona “Çalışma Bakanlığı’nın iş yerlerinde yol açtığı aşı-PRC kaosuna son verilmelidir” pankartı asıldı. İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Nazmi Algan, bakanlığın kararının alanda karışıklığa yol açtığını belirterek, kararın çözümün olmadığını söyledi. Salgının kitlesel ölümlere yol açtığını belirten Algan, Sağlık Bakanlığı'nın salgın verilerinin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Hastalananların ve ölenlerin büyük çoğunluğunun isçilerden oluştuğunu kaydeden Algan, “Eksik, yanlış, tutarsız uygulamaların, beceriksiz, başarısız salgın politikasının bedelini insanlarımız, en çok da işçi sınıfımız ödüyor. Öte yandan, Sağlık Bakanı'nın her akşam verdiği müjdenin, çizmeye çalıştığı ‘mavi’ tablonun aksine toplam nüfusun yarısı bile tam doz aşılanmış durumda değil” dedi. 

Bakanlığın “İş Yerlerinde Covid-19 tedbirleri” adı altında iş yerlerine gönderdiği yazıyı eleştiren Algan, “Bu yazı açık, sarih bir düzenleme içermekte, işverenlere herhangi bir zorunluluk getirmemekte ve sorumluluğu işçilerin üzerine yıkmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gibi Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de aşının bir tercih olduğunu zannetmektedir. Bu yazı çözüm olmadığı gibi ciddi bir şekilde kaosa yol açmıştır” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bütün işçileri kendilerinin, ailelerinin ve işçi arkadaşlarının sağlığını korumak sorumluluğuyla aşı olmaya çağıran Algan, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

“* COVID-19 işyerinde tehlike ve risk açısından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenlik Yasası’ndan tanımlarına uymaktadır ve yasaya göre işverenler sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortam oluşturmakla, çalışanlar da alınan tedbirlere uymakla yükümlüdür.

* COVID-19 salgınına karşı halen en önemli koruyucu tedbir yaygın aşılamadır. Aşı tercih değil, salgını kontrol altına almak, ölümleri engellemek için zorunluluktur.

* Çalışma Bakanlığı'nı ise bu tür ‘genel yazı’ ile sorumluluğu üzerinden atmak yerine COVID-19 salgınına karşı işyerlerinde havalandırma ve mesafe gibi bütün önlemlerin eksiksiz olarak alınmasının ve bütün isçilerin aşılanmasının sağlanması için gerekli düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sağlık Haberleri

Doktorlar 5 gün iş bırakacak
6 kişide Batı Nil Virüsü tespit edildi
Dünya çapında acil durum!
Pleksi ve Kompozit Fiyatları: RDM Reklam Depo Market’te Uygun ve Kaliteli Çözümler
Personele rapor verilmedi