İşten çıkartılan imamlar DİTİB'e dava açtı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği bünyesinde Almanya’da görev yapan ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında işten çıkartılan imamlar konuyu Köln İş Mahkemesi'ne taşıdı.

Deutsche Welle Türkçe'nin Welt am Sonntag gazetesinden aktardığına göre; iki imam sözleşmeye uygun işten çıkarılmadıkları gerekçesiyle DİTİB'e karşı dava açılması talebinde bulundu. Mahkemenin sözcüsü başvuruların yılsonunda yapıldığını ve ilk sözlü oturumun mart ayında yapılacağını kaydetti.

15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin ardından geçen sonbaharda DİTİB bünyesinde çalışan birçok imamın işine son verilmiş ve söz konusu imamlar Türkiye'ye geri çağırılmıştı.

Türkiye'deki imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirmesiyle 5 yıl süre için Almanya'ya gönderiliyor. Gazetenin haberine göre DİTİB avukatı Mehmet Günet 'davacılarla DİTİB arasında doğrudan bir iş sözleşmesi bulunmadığı" gerekçesiyle "Bu yüzden söz konusu davaların başarılı olma şansı yok' şeklinde konuştu.

DİTİB'E CASUSLUK SUÇLAMASI

Öte yandan Kuzey Ren-Vestfalya ve Aşağı Saksonya'da güvenlik birimleri, DİTİB'e bağlı imamların Türkiye'ye FETÖ sempatizanlarını bildirdiği iddiasını araştırıyor. DİTİB Dış İlişkiler Başkanı Zekeriya Altuğ hafta içinde imamlara yönelik casusluk suçlamalarıyla ilgili kendi içlerindeki soruşturmanın tamamlandığını belirtmiş, sonucun birkaç gün içinde açıklanacağını kaydetmişti. DİTİB'e bağlı imamların 10-15 vakada FETÖ'ye yakın kişileri Ankara'ya bildirdiğini söyleyen Altuğ, Almanya'da DİTİB'e bağlı 900 cemaatin olduğu göz önüne alındığında, bu rakamın düşük kaldığını söyleyen Altuğ DİTİB'in kurulduğu günden beri 'siyasi açıdan tarafsız' olduğunu savunmuştu.
Almanya'daki DİTİB'e bağlı 900 cemaatin çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışmalarını Başbakanlığa bağlı olarak yürütüyor. DİTİB'e ait camilerde görevli bazı imamların Gülen yapılanması hakkında Ankara'ya bilgi gönderdiğinin ortaya çıkması 'casusluk' suçlamalarına yol açmıştı.

DİTİB, Almanya'daki bazı imamlarının FETÖ yandaşları ile ilgili Ankara'daki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bilgi ilettiğini doğrulayarak, bu durumdan 'büyük üzüntü duyduğunu' belirtmişti. Federal Savcılık, DİTİB'deki söz konusu casusluk iddiaları ile ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında bu imamların söz konusu faaliyetleri için DİTİB'in sorumlu olup olmadığı ve eğer varsa sorumluluk derecesi araştırılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Dünya Haberleri

Mazlum Abdi ile bir araya geldi
İsrail HTŞ’yi vurdu!
Gazze'de ateşkes sağlandı
YPG Suriye'yi terk etmezse askeri operasyon yaparız
AB ülkelerine girişler zorlaşıyor