Diyarbakır'da valilik ile büyükşehir belediyesi arasındaki 'Kürtçe' krizi sürüyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaya geçitleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelerde yazdığı Kürtçe uyarı yazılarının valilik kararıyla silinmesinin ardından belediye aynı yazıları tekrar yazdı.
ANKA'nın aktardığına göre valilik yazıları bugün bir kez daha sildirdi.
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ise farklı dillerde kamusal hizmete erişim sağlanmasının Türkiye’deki yapısal ve anayasal mevzuat açısından problem teşkil etmediğini söyledi. Kürtçe trafik yazılarının 15 yıldır kullanıldığını aktaran Özdemir, şunları söyledi: “5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 13’üncü maddesinde esasen belediyelerin hangi amaçla hangi görevle sorumluluklarla çalışacağı belirtilmiştir. Bu çalışmaları yürütürken de Kürtçe veya farklı bir dilde hizmet götüremeyeceğine dair yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Kaldı ki 15 yıla yakın bir süredir Kürtçe uyarı işaretleri Diyarbakır ve bölge kentlerinde kullanılıyordu..."
Kürtçe yazıların silinmesine, İçişleri Bakanlığı’nın 26 Temmuz’da yayımladığı genelgenin dayanak gösterildiğini ifade eden Özdemir şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığı'nın her ne kadar yayımladığı genelgeyle belli standartlarla uyulmadığı belirtilmişse de Kürtçe trafik yer işaretlerinin nicelik, nitelik, ebat kapsamında daha önce var olan Kürtçe trafik yer işaretleriyle aynı nitelikteler. Standart dışı olarak kabul ettiği hususun da esasında Kürtçe dilinin kullanımı olduğunu görmekteyiz. Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün, kendi içinde Kürdün inkarını, Kürtçenin yok sayılmasını veya kamusal alanda kullanmasını engellemek noktasında belediyelere sorunlar yaratmaktadır.
Diyarbakır Barosu olarak, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin iptali için Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Dosyanın incelemesi devam ediyor. Yakın bir zamanda buna ilişkin bir karar çıkmasını bekliyoruz.
Yazılıp, silinip, tekrar yazılması merkezde alınan bir kararın yerelde uygulanmasının hadisedir. Merkezi alanda alanın karar kendi içerisinde Kürtçeye yönelik bir tahammülsüzlük var. Bu tahammülsüzlük ya politik mecra içinde giderilecek ya da hukuki açısında İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi iptal edilerek, valiliklerin silme işleminin yapılmasına engel olacak.”