Macron ve Le Pen 2017'de de seçimin ikinci turunda karşı karşıya gelmişti. Macron, ikinci turda oyların yüzde 66'sını alarak Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Bu kez seçimin ikinci turunun daha çekişmeli geçmesi bekleniyor. IFOP-Fiducial şirketinin TF1 televizyonu için yaptığı kamuoyu araştırması, ikinci turda seçimin başa baş geçeceğini gösteriyor. Araştırmaya göre ikinci turda oyların Macron yüzde 51'ini, Le Pen ise yüzde 49'unu alacak.
Macron yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçilirse, ülkesinde 20 yıldır üst üste iki kez cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk siyasetçi olacak.
İlk turda solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin adayı Jean-Luc Mélenchon oyların yaklaşık yüzde 21,4'ünü alarak üçüncü sırada yer aldı. Diğer adayların oy oranları ise yüzde 8'in altında kaldı.
Bir diğer aşırı sağcı aday Eric Zemmour'un oy oranı yüzde 7'de kalırken, muhafazakar aday Valerie Pecresse oyların sadece yüzde 4,8'ini alabildi.
Sosyalist Parti'nin adayı Anne Hidalgo'nun oy oranı yüzde 1,7'de kaldı.
Yeşiller'in adayı Yannick Jadot ise beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek oyların yüzde 4,5'ini aldı.
Macron'dan seçmenlere aşırı sağı engelleme çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk turda kendisine oy veren seçmenlere ve ikinci turda kendisine destek verilmesi için çağrıda bulunan rakiplerine teşekkür etti.
Emmanuel Macron, seçmenlere, aşırı sağın iktidara gelmesini engellemek için ikinci turda kendisine oy vermeleri çağrısı yaptı.
Macron, "İlk turda bana oy vermeyenler de dahil herkese, bize destek verme çağrısı yapıyorum" dedi.
Kendisine oy vermeyenleri ikna etmeyi ve ikinci turda onların da oyunu almayı umduğunu vurgulayan Macron, "Daha hiçbir şey bitmedi. Popülist söyleme ve yabancı düşmanlığına teslimiyet...Bu, Fransa değil" diye konuştu.
Le Pen: Fransa'ya çekidüzen vereceğim
Marine Le Pen ise ilk tur sonuçlarının netleşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Macron'a oy vermeyen herkese, ikinci turda kendisine oy vermeleri çağrısı yaptı.
Seçilirse "Tüm Fransız halkının cumhurbaşkanı" olacağını vurgulayan Le Pen, "5 yıl içinde Fransa'ya çekidüzen vereceğini" söyledi.
Le Pen konuşurken, destekçileri de "Kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.
Mélenchon: İkinci turda Le Pen'e bir oy bile gitmemeli
İlk turda elenen Jean-Luc Mélenchon, Valerie Pecresse, Anne Hidalgo ve Yannick Jadot ile Komünist Parti'nin adayı Fabien Roussel, seçmenlerine ikinci turda Macron'a oy vermeleri çağrısı yaptı. Dört adayın toplam oy oranı yaklaşık yüzde 33.
Sonuçların Fransız halkının öfkesini yansıtmadığını belirten Mélenchon, "Hayal kırıklığına uğradım ama siyasi mücadelemi sürdüreceğim" dedi. Mélenchon, "İkinci turda Le Pen'e bir oy bile gitmemeli" diye konuştu.
Zemmour'dan Le Pen'e destek
Eric Zemmour ise beklendiği gibi seçmenlerine ikinci turda Le Pen'e oy vermeleri çağrısı yaptı.
Fransa'da seçimlere katılım oranı ise 2017'deki bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla daha azdı.
Katılım oranı yüzde 74 oldu.
Macron artık umudun ve değişimin adayı değil
Warwick Üniversitesi Fransa Çalışmaları Bölümü'nden Fahri Profesör James Shields'in analizi
Emmanuel Macron seçimin ilk turunu oyların yüzde 27'sini alarak kazandı. Ancak zor durumdaki bir cumhurbaşkanı olarak artık umudun ve değişimin adayı değil.
Macron çoğunluğu elde edecek şekilde merkezde iyi şekilde konuşlanmış durumda. Ancak sol seçmen, onun sağ eğilimi ve önyargısı nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. İkinci turda Macron için ne oranda sandığa gidecekleri belirsiz.
Aşırı sağcı adayların toplam oy oranı hiç bu kadar yüksek olmamıştı (% 33). Macron'un aşırı sağı zayıflatma sözü vermişti ama gelinen noktada bu hiç inandırıcı gelmiyor.
Marine Le Pen, 2017'de ilk turda oyların yüzde 21'ini almıştı. Bu kez ilk turda oyların yüzde 24'ünü aldı. Le Pen 5 yıl önce ikinci turda oyların yüzde 34'ünü almıştı. Bakalım bu kez ekstra hangi kesimlerden oy olabilecek?
Fransa'da geleneksel partiler tarihi ve küçük düşürücü bir yenilgi aldı (Yaklaşık Sosyalistler % 2; Cumhuriyetçiler % 5). İki parti de varoluşsal bir kriz içinde. Acaba bir zamanların egemen partileri yok mu olacaklar? Yoksa Haziran ayındaki parlamento seçimlerinde kendilerine gelebilecekler mi?
Bu arada seçmenlerin yüzde 26'sı sandık başına gitmedi. Bu da Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir rekor.
Ara seçimlerde katılım oranının düşük olmasının ardından, yine katılım oranının düşük düzeyde kalması, Fransa'da Macron'un cumhurbaşkanlığında siyasete ilginin azalmaya devam ettiğini gösteriyor.
Seçimlere katılım oranının az olması acaba ikinci turda ne kadar etkili olacak? Eğer bu oran az olursa, kazananın demokratik meşruiyeti üzerinde soru işaretleri oluşacak mı?
Öne çıkan konular neler?
Fransa'da anketlere göre Rusya-Ukrayna Savaşı dışında seçimi etkileyecek en önemli konular ekonomi, göç ve güvenlik.
Fransa, Ocak ayında son 50 yılın en yüksek yıllık büyümesini gerçekleştirerek Covid pandemisinin yaralarını sardı.
Fransa ekonomisinin büyümesi Macron'un elini güçlendiriyor. Ülkede işsizlik, Euro Bölgesi ortalamasının hemen üzerinde ve Macron'un iktidara geldiği yıl belirlediği hedefe yakın bir seviyeye, yüzde 7,4'e geriledi.
Resmi verilere göre 2020'de Fransa'da 6,8 milyon göçmen yaşıyordu. Bunların üçte biri Avrupa ülkelerindendi. En büyük göçmen grupları ise sırasıyla Cezayir, Fas ve Portekizliler.
Göç konusu özellikle aşırı sağcı adayların kampanyalarında öne çıkmıştı. Zemmour iktidara gelirse "sıfır göç" politikası izleyeceğini; her yıl Cezayir, Tunus ve Fas'a 100 bin göçmeni geri yollayacağını söylemişti.
Zemmour'un yaklaşımını eleştiren Le Pen ise iktidara gelince göçü büyük oranda azaltmayı hedefleyen bir referandum düzenleyeceğini belirtmişti.
Güvenlik konusunda ise Pécresse, Zemmour ve Le Pen'in yoğun eleştirilerine maruz kalan Macron, binlerce yeni polis istihdam etme sözü vermişti. Macron, iktidarında ülkede suç oranının azaldığını söylüyor.
Son yıllarda büyük saldırılara maruz kalan Fransa'da güvenlik, seçmenler için en önemli konulardan birine dönüşmüştü.