Mısır üreticisi kara kara düşünüyor

Bozova’da ikinci ürün olarak mısır yetiştiren çiftçi Mehmet Durmaz, artan girdi maliyetlerinden yakınarak, “Tüccarlar bizden daha çok kazanıyor” dedi.

Her gün zamlanıp fiyatı artan tarım girdileri mazot, gübre, su, ilaç ve tohum fiyatları, çiftçiliği bitirme noktasına getirdi. Bozova ilçesine bağlı Karacaören köyünde ikinci ürün olarak ekilen mısırlarının hasadını yapan çiftçi Mehmet Durmaz, çiftçilere pazarlama imkanının sunulması gerektiğini belirtti. 

Buğday hasadından sonra ikinci ürün olan mısırın hasadına başladıklarını söyleyen Durmaz, 3 aylık zamanda sulama, ilaçlama ve gübreleme sonrası ürünü topladıklarını söyledi. Mısırda verimin bu sene normal olduğunu belirten Durmaz, "Ama fiyat konusunda pazarlama imkanımız olmadığından sıkıntı yaşıyoruz. Emek veriyor ve masraf ediyoruz ama fiyatı düşürüyorlar. Tüccarlar bizden daha çok kazanıyor. Pazarlama imkanı olsaydı, biz çiftçiler bu kadar mağdur olmazdık. Gelen zamlar, artan enflasyon karşısında çiftçi perişan olup, mağdur oluyor. İnsan emeğinin karşılığını alarak bu işi keyifle yapmak istiyor. Çiftçiler olarak bu işe devam etmek istiyoruz" dedi. 

Toplanan mısırların yem ve un için kullanıldığını belirten Durmaz, çiftçi olarak kazanmak istediklerini söyledi. Mısırı ektiklerinde gübrenin kilogramının 5,5 TL, şimdi ise 10 TL olduğunu belirten Durmaz, "Su fiyatı arttı. İlaç ve tohumlar çok arttı. Eğer verim iyi olmazsa kimse masrafını çıkaramaz. Verim yüksek olursa, ancak kendini kurtarabiliyor. Gübre, mazot, tohum, ilaç arttığından şimdi sıkıntılar var. Bu seneden sonra asıl sıkıntılar başlayacak. Nasıl ekip ürün yeşerteceğiz diye şimdiden kara kara düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Ürünleri ektiklerinde mısır ve şekerpancarı döneminde kendilerine günlerce su verilmediğini belirten Durmaz, su kesintilerinin hasadın verimini düşürdüğünü söyledi. "Zamanında su olsaydı daha farklı olurdu ürünlerimizin tonajı" diyen Durmaz, şunları söyledi: "Tam sulama döneminde keyfi olarak sular kesilip para isteniyordu. Ameliyatta olan doktorun yarıda bırakarak paramı verin demesi gibi durumlar yaşadık. Gerek DEDAŞ, gerek sulama birliği çiftçiyi mağdur etmemelidir. Yasal olarak hakkı varsa almaları normaldir ama işimizi baltalayarak olmaz bu iş.”

Çiftçiler olarak taleplerinin desteğin artırılması, pazarlama imkanı sağlanması olduğunu belirten Durmaz, "Tüccar 1’e 4, 1’e 6 kar etmesin. Biz 4 TL’ye bir ürünü veriyorsak tüccar 12 TL’ye veriyor. Tüccar mısırda, pamukta kat kat fazla kazanıyor.  Bu sene mısır bizim için 2 TL 20 kuruşa da gitse iyidir.  Zaten bu 2.20 TL’nin 2 TL’si ancak masrafa gidiyor. Kar az kalıyor. Bu işi iyi yapmak için çiftçinin emeğinin karşılığını alması gerekiyor” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Ekonomi Haberleri

Aşan seviyelerde işlem görüyor
Enflasyon rakamlarını açıklandı
Açlık sınırı 20 bin TL’ye yükseldi
7 Kasım'a dikkat
Yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu