'Özel operasyon' olarak adlandırdığı Ukrayna işgalinin başka alternatifinin olmadığını belirten Putin, "Rusya, bir anlamda kısa vadeli ekonomik kazanç için egemenliğinden taviz vermeyi kabul edebilecek bir ülke değil." dedi.
Putin, hükümet yetkilileriyle video konferans yöntemiyle Rusya’daki ekonomik duruma ilişkin değerlendirmede bulunduğu ve televizyondan canlı yayınlanan bir toplantıda, "Bu yaptırımlar her halükarda uygulanacaktı. Bazı problemler, sorunlar ve zorluklar var ama geçmişte bunları aştık, şimdi de aşacağız." diye konuştu.
Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'da sivillerin Rusya'ya tahliyesi için her gün sabah 10:00'dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacaklarını duyurdu.
Ukrayna'dan Rusya yönüne olan insani koridorların Kiev'le koordine edilmeden açılacağını söyleyen Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, diğer yönlere dönük koridorlar için Kiev'in mutabakatının alınacağını kaydetti
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Avrupalı müttefikleriyle birlikte Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar getirebileceklerini söyledi.
Washington Post'a konuşan Yellen, "Ukrayna'da sivillere karşı katliamlar gittikçe artıyor, bu yüzden ortaklarımızla yeni yaptırımlar üzerinde çalışmamız normal." dedi.
Rusya'ya yönelik yaptırımların Rus ekonomisini 'mahfettiğini' söyleyen Yellen, "Rusya'yı finansal açıdan izole ettik. Ruble son hızla değer kaybediyor, Rus borsası hala kapalı. Rusya uluslararası finansal sistemden dışlandı." diye konuştu.
Rusya'nın 650 milyar dolarlık rezervinin de 'kullanılamaz' duruma getirildiğini belirten Yellen, Çin'deki finansal kurumların da dolar ve euro ile iş yaptığını, bu yüzden Pekin'in yaptırımların etkisinde kalma endişesi nedeniyle Rusya'ya yardım eli uzatmayacağına inandığını söyledi.
Yellen, Çin'in Rusya ile iş yapma konusunda 'gönülsüz' olduğunu ve şu ana kadar da yaptırımların boşa çıkartacak ciddi bir işbirliği içinde olmadığını dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetin önerdiği, ülkeden ayrılma kararı alan yabancı şirketlere devlet tarafından yönetim atanmasına yönelik teklife destek verdi.
Hükümet yetkilileriyle video konferans yöntemiyle Rusya'daki ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin, Rusya'dan ayrılmayan yabancı şirketlere destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Kapatma kararı alan yabancı şirketlere yönelik ise kararlı bir şekilde adım atılmalı ve dışarıdan yönetim atanmalı." dedi.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, toplantıda yaptığı konuşmada, "Yabancılar bir şirketi makul olmayan bir şekilde kapatırsa, bu gibi durumlarda hükümet dışarıdan yönetim atayacak. Şirket sahibinin kararı, işletmenin kaderini belirleyecek. Bu durumda ana hedef şirketi ve çalışanlarını korumaktır." ifadelerini kullandı.
İktidardaki Birleşik Rusya partisi genel sekreteri, hafta başında Rusya'ya boykot kararı alan yabancı şirketlerin ülkedeki üretim tesislerinin kamulaştırılmasını istemişti.
Rus hükümeti, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının ihracatını yasakladı.
Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, 200’den fazla ürünün ihracatının 2022’nin sonuna kadar geçici olarak yasaklandığı bildirildi.
Açıklamada, söz konusu ürünler arasında teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının yer aldığı belirtildi.
Demir yolu taşımacılığı ekipmanları, konteyner, türbinler, metal ve taş işleme makinelerinin de yasak kapsamına girdiğine işaret edilen açıklamada, monitörler, projektörler, konsol ve panellerin de ihracatının durdurulduğu kaydedildi.
İhracat yasağının Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri dışında kalan tüm ülkeleri kapsadığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya’ya “dostane olmayan” adımlar atılan ülkelere kereste ihracatının da geçici olarak durdurulduğu belirtildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart’ta, hükümetin belirleyeceği bazı ürün ve ham maddelerin ihracatının yasaklanması talimatını vermişti.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Donetsk’te bombardımandan kaçırılan ve 2,5 gün süren yolculuğun ardından Lviv’e getirilen 85 yetim, Mriya Yetimhanesi’ne yerleştirildi. Aralarında ebeveynlerini savaşta kaybedenlerin de bulunduğu çocukların yaşları 6 ila 17 arasında değişiyor.
Donetsk’teki yetimhaneden Lviv’e nakledilen çocuklardan 10 yaşındaki Anatoly, uzun bir yolculuk geçirdiklerini ve çok yorulduklarını söyledi.
Zor günler geçiren çocukları Lviv’de ağırlamaya başladıklarını belirten Mriya Yetimhanesi sorumlusu Halyna Pyrch, çocukların psikolojilerini toparlayabilmeleri için uzman pedagoglar eşliğinde tedaviye başladıklarını anlattı.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da doğum hastanesini bombalamasını "çirkin bir savaş suçu" olarak niteledi. Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol kentinin abluka altında olduğunu belirtti.
AB Temsilcisi, "Rusya'nın doğum hastanesini bombalaması çirkin bir savaş suçudur. Rus güçlerinin havadan yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları ve yardım konvoylarına erişimleri engellemeleri derhal durdurulmalıdır. Şimdi güvenli geçiş gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Polonya'nın başkenti Varşova'da temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, NATO'nun son dönemde 'daha da güçlendiği' belirterek, Rusya'nın ise Ukrayna'daki işgali sonrası 'zayıfladığını' söyledi.
Harris, "NATO ittifakı daha güçlü, Rusya ise Putin'in yaptıkları sonrası daha zayıf. Bu bizim için çok açık." dedi.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise Ukrayna'daki Rus askerlerinin varlığını 'barbarlık' olarak nitelendirdiği ve bunun bir 'soykırım' olduğunu söyledi.
Ukrayna'da son olarak bir doğum hastanesi vurulmuş, Rusya, hastaneyi kendilerinin vurduğu iddialarını reddetmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısında, Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesinin de gündeme geldiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısı) Tüm zorluklara rağmen medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Ukrayna tarafının Türkiye'den garantör olma talebini yinelediğini söyledi.
Savaş halindeki Rus ve Ukrayna dışişleri bakanlarını Antalya'da bir araya getiren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3'lü görüşme sonrası sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
'Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi' ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, 'Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz' dedi.