Savaşta son durum!

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair son gelişmeler...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'da şu an ateşkesin mümkün görünmediğini söyledi.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'da ateşkesin şu anda mümkün görünmediğini ancak sivillerin çatışma bölgelerinden tahliyesi için yapılabilecek şeyler olduğunu belirtti. Guterres, Rusya'ya ve Ukrayna'ya güvenli tahliyeler için bir mekanizma oluşturulmasını teklif ettiklerini kaydetti.

Guterres, AA muhabirinin Batı'nın Ukrayna'ya, Çin'in ise Rusya'ya desteği ile dünyanın yeni bir Soğuk Savaş'a mı girdiği ve bu savaşın uluslararası düzeni nasıl şekillendireceği sorusu üzerine "Şu an herkesin muhtaçlara destek için birlik olmasını istiyorum, uluslararası düzeni ise sonra konuşacağız. Şu an dünyanın birçok yerinde çaresiz, yardıma muhtaç insanlar var ve onlar çok taraflılığın geleceğiyle ilgilenmiyor, gıda ve enerji krizinde finansal destek istiyor." ifadesini kullandı.

BM: Ukrayna'da en az 1932 sivil öldü, 4 milyon 656 bin 509 kişi komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, Ukrayna'da en az 1932 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 589 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 656 bin 509 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-12 Nisan döneminde yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 4 milyon 656 bin 509 kişinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 669 bin 637), Romanya'ya (709 bin 249), Macaristan'a (434 bin 342), Rusya'ya (433 bin 83), Moldova'ya (415 bin 850), Slovakya'ya (323 bin 20) ve Belarus'a (21 bin 292) geçiş yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden de 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçtiği ifade edildi.

Moskova: Binden fazla Ukrayna askeri teslim oldu, Kiev: İddiaya ilişkin bilgi yok 

Rusya, günlerdir kuşatma altında tuttuğu Mariupol'de savaşan binden fazla Ukraynalı askerin teslim olduğunu açıkladı. Kiev tarafı ise böyle bir bilgilerinin olmadığını duyurdu. 

Rus kuvvetleri Ukrayna'nın doğusundaki liman kenti Mariupol'ü günler önce tam kuşatma altına almasına karşın henüz kontrolü sağlayamadı. 

Uzun süredir Rus ordusuna karşı direnen Ukraynalı askerlerin mühimmat ve gıda sıkıntısı çekmeye başladığı belirtilmişti. 

Rusya Savunma Bakanlığı, kentte bulunan 1026 Ukraynalı askerin teslim olduğunu duyurdu. Bakanlık, 'yapılan başarılı operasyon sonrası Ukrayna 36 Deniz Piyade Tugayı mensubu 1026 askerin gönüllü olarak teslim olduğunu' bildirdi. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise konuya dair bilgilerinin olmadığını söyledi. Rusya'nın iddiasının sorulduğu bakanlık sözcüsü, "İddiaya dair bilgi yok" yanıtını verdi.  

Zelenskiy: Medvedçuk'u Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişelim

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınan ve bugün gözaltına alınan ana muhalefet partisi lideri Viktor Medvedçuk'u, Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişmeyi önerdi.

Zelenskiy, savaşın 48. gününü değerlendirdiği video mesajında, ülkesine saldıran Rusya'nın büyük kayıplar verdiğini belirtti.

Rusların Ukrayna'yı birkaç gün içerisinde işgal etmeyi planladığını fakat 48 saatlik planlarının 48 güne uzandığını söyleyen Zelenskiy, "Rus ordusu bu 48 günde Çeçenistan'daki 2 savaşta, Sovyetler Birliğinin ise Afganistan'da 10 yılda kaybettiğinden daha fazla kayıp verdi." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna Güvenlik Servisinin (SBU) özel bir operasyonla gözaltına aldığı Viktor Medvedçuk'la ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Medvedçuk'un 48 gün saklanmayı başardığını ama sonunda yakalandığını ifade eden Zelenskiy, "Rusya Federasyonu'na Medvedçuk'u Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişmeyi öneriyorum. Kolluk kuvvetlerimiz ve ordumuz da bu olasılığı göz önünde bulundursun." diye konuştu.

Ukrayna'nın en büyük ikinci partisi olarak bilinen Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri olarak tanınan Medvedçuk, Mayıs 2021'de devlete ihanet şüphesiyle ev hapsi cezası almıştı.

Ülkedeki savaşın başlamasının ardından ev hapsinden kaçtığı iddia edilen Medvedçuk'un, aynı zamanda Putin'in kızının vaftiz babası olduğu da öne sürülüyor.

Ukraynalı müzakereci Arakhamia: Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlıdır

David Arakhamia, "Ukrayna tarafı, Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarının aksine İstanbul mutabakatına bağlıdır ve tutumunu değiştirmedi." ifadesini kullandı.

Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, İstanbul mutabakatına bağlı olduklarını, fakat bu mutabakatta yer almayan tüm ek hususları dikkate almamalarının müzakere sürecinin mevcut durumunun Rusya tarafından yanlış yorumlanmasına neden olabileceğini söyledi.

Rusya ile müzakerelerde Ukrayna heyetinin başkanlığını yürüten Arakhamia, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Rusya ile müzakerelerin çevrimiçi olarak devam ettiğini bildirdi.

Arakhamia, "Ukrayna tarafı, Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarının aksine İstanbul mutabakatına bağlıdır ve tutumunu değiştirmedi. Tek fark, Ukrayna tarafının İstanbul mutabakatında yer almayan tüm ek hususları dikkate almamasıdır. Belki de bu, müzakere sürecinin mevcut durumunun yanlış yorumlanmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna tarafının Rusya ile İstanbul'da yaptığı müzakereler sonucunda varılan anlaşmaları reddettiğini ve müzakerelerin çıkmaza girdiğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tarafının, müzakerelerde kendi tekliflerinden çekilmeye ve provokasyonlar yapmaya başladığını öne sürmüştü.

Putin, Ukrayna ile müzakerelerde yine çıkmaza girildiğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna tarafının Rusya ile İstanbul'da yaptığı müzakereler sonucunda varılan anlaşmaları reddettiğini belirterek "Yine hepimiz çıkmaza girdik." dedi.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Amur bölgesindeki Vostoçniy Üssü'nde görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuştu.

Ukrayna'daki "özel askeri operasyonun" seyrinin planlandığı gibi sürdüğünü belirten Putin, harekatı daha hızlı gerçekleştirmenin mümkün olduğunu, ancak bunun çatışmaların yoğunluğu ve kayıplarla bağlantılı olduğunu bildirdi.

Putin "Görevimiz, belirlenen tüm hedefleri yerine getirmek ve gerçekleştirmek, kayıpları en aza indirmek. Rusya Genelkurmay Başkanlığı tarafından önerilen plana göre ritmik, sakin şekilde hareket edeceğiz." şeklinde konuştu.

Ukrayna'daki savaşı "trajedi" şeklinde niteleyen Putin, "Seçenek kalmadı. Başka seçenek yoktu. Sorun sadece zamanla, ne zaman başlanacağı ile ilgiliydi." dedi.

Putin, görüşmelerde herkes tarafından kabul edilebilir anlaşmalara varılmaması halinde, başlangıçta belirlenen görevlerin yerine getirilmesine kadar özel operasyonun devam edeceğini dile getirdi.

"Ukrayna İstanbul'daki anlaşmalardan döndü"

Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da yapılan müzakerelerde belli bir seviyeye ulaşıldığını kaydeden Putin, "Bu müzakerelerde Ukrayna için belirli güvenlik garantileri vardı. Ukrayna tarafı, Kırım, Sivastopol ve Donbas için geçerli olmayacak şekilde kendileri için çok katı güvenlik garantileri ilan etti. Ardından sözleşme sürecinin devamı için koşullar yaratmaya yönelik eylemlerimiz gerçekleşti. Bunun yerine Buça'daki provokasyon ile karşılaştık. En önemlisi Ukrayna tarafı İstanbul'daki kendi anlaşmalarından çekildi." diye konuştu.

Ukrayna'nın şu anda güvenlik taleplerini ayırdığını, Kırım, Sivastopol ve Donbas ile ilişkilerin düzenlenmesinin ise bu anlaşmaların çerçevesinden çıkardığını kaydeden Putin, "Yani yine hepimiz için çıkmaza girdik." ifadesini kullandı.

Ukrayna tarafının yine anlaşmada bazı şeyleri değiştirdiğine ilişkin bilgi aldığını aktaran Putin, Rusya ile Ukrayna arasında temaslar için Belarus'un uygun platform olduğunu dile getirdi.

Ukrayna'nın, Batı için Ukrayna halkının çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan hedeflere ulaşmakta bir araç olduğunu ifade eden Putin, Ukrayna'da neler olduğu konusunda Rus toplumunda ve yurt dışındaki tartışmaları yakından takip ettiğini belirtti. Putin "Halktan bir şey saklamamalıyız ama bu çatışma işini objektif olarak anlatmalıyız." diye konuştu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kendisine Ukrayna'nın Buça şehrindeki "provokasyonu" ile ilgili bazı belgeler getirdiğini ifade eden Putin, bu belgelerde hangi araçlarla bölgeye gelindiği ve nasıl organize olunduğuna ilişkin bilgilerin yer aldığını aktardı.

Mevcut durumun Soğuk Savaş dönemindeki şartlardan bile zor olduğuna dikkati çeken Putin, "Bu zor dünyada tek bir ülkenin hegemonyasını koruması mümkün değil." dedi.

Putin, "ABD'nin tek bir Ukraynalı kalıncaya kadar savaşmaya hazır olduğunu" söyledi.

Avrupa'nın ABD ile ilişkilerine işaret eden Putin, "Avrupa devletlerinin bütün yöneticileri ABD ile ilişkilerinde kırılmış durumdalar ancak bunu söyleyemiyorlar, utanıyorlar." ifadesini kullandı.

Putin, Rus ekonomisine yönelik kapsamlı yaptırımları da değerlendirerek, Batılı ülkelerin yaptırımlarla hızlı sonuç alamadıklarını kaydetti.

Rus mali sisteminin ve sanayisinin çalışmalarını tempolu şekilde sürdürdüğünü anlatan Putin, "Rus ekonomisi ve finans sistemi sağlam şekilde ayakta duruyor. Elbette sorunlar var, olmasaydı Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 20'ye çıkarmazdı." dedi.

Putin, Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili tehlikelerin orta ve uzun vadede sürebileceğinin altını çizerek, "Batı'da (yaptırımlarla ilgili) sağduyunun hala geçerli olacağına gerçekten güveniyorum. Finans ve ulaşım sektörlerinde durum kötüleşirse, yaptırımları uygulayanlarda da durum kötüleşir. Yetersiz miktarda gıda veya fahiş fiyatlar, tüm bölgelerde açlığa yol açacaktır. Sonrasında da Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere yeni göç dalgaları ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.

Rus ekonomisinin yeni koşullara uyum sağlayacağını belirten Putin, "Eğer bir şeyi bir ülkeden alamıyorsak, başka bir ülkeden alırız. Biri ekonomideki hakimiyetini korumaya çalışıyor, ancak bunu yapmak mümkün olmayacak. Sadece son on yılda dünya ekonomisinin gelişimindeki eğilimlere bakmanız yeterli. Bu nedenle, mantıksız yaptırımlar uygulayanların fikirlerini değiştirmeleri ve dengeli kararlar vermeleri daha iyi olacaktır." dedi.

Yüksek teknoloji ithalatına bağımlılık

Rusya'nın yüksek teknolojilerin bulunduğu ülkelerle iş birliği yapmak istediğine işaret eden Putin, "Bu yabancı teknolojilere ve yüksek teknoloji ürünlere bağımlı hale geldik, belirli alanlarda yetkinliklerimizi ve mühendislik okullarımızı geliştirmeyi bıraktık." diye konuştu.

Söz konusu soruna örnek olarak Rusya'nın geliştirdiği MS-21 yolcu uçağını gösteren Putin, "Bu yüksek teknoloji ürünüyle ilgili ilerleme sağladığımız anda gereken kompozit malzemelerin sevkiyatını durdurdular." ifadesini kullandı.

Putin, yaptırımlar nedeniyle zorluklar yaşayacaklarını kaydederek, yeni koşullarda kendi yetkinliklerini geliştirmenin önemli olacağını sözlerine ekledi.

Lukaşenko: "Batı'ya hoşça kal diyoruz"

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da Batı'nın Moskova ve Minsk'e yönelik yaptırım kararlarını eleştirerek, "Onlara hoşça kal diyoruz. Kendi hayatımızı kendimiz kuracağız. Bunu yapabiliriz." dedi.

ABD'nin sadece Ukrayna değil, komşu ülke Polonya ve Baltık ülkelerini Belarus ile karşı karşıya getirmeye çalıştığını ifade eden Lukaşenko, "Rusya askeri harekatta biraz geç kalsaydı, o zaman Rusya topraklarına komşu bölgelerden, onların söyledikleri gibi ezici darbe vurmaya hazırlanıyorlardı." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın Buça şehrindeki olayları "Rusya'ya karşı provokasyon" olarak nitelendiren Lukaşenko, "Buça olayı İngilizlerin gerçekleştirdiği psikolojik bir operasyondur." dedi.

Ukrayna'dan Putin'e cevap: Geleneksel Rus taktiği

Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin'in 'tutarsız' olmakla itham ettiği Ukrayna tarafından cevap geldi.

Ukraynalı müzakerecilerden Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, görüşmelerin 'aşırı derecede zor' olduğunu söyledi. 

Rus Başkan Putin'in ardından açıklama yapan Podolyak, Kiev ile Moskova arasında yapılan görüşmelere dair bilgi verdi.

Müzakerelerin 'aşırı derecede zor' olduğunu vurgulayan Podolyak Rus tarafını suçladı. Podolyak, Rus tarafının yaptığı belli açıklamalarla müzakereler üzerinde baskı oluşturma geleneğini taktik olarak sürdürdüğünü söyledi.  

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna tarafının 'tutarsız' olmasının Kiev ile anlaşma yapılmasına engel olduğunu söylemişti.

BM: Ukrayna'da en az 1892 sivil öldü, 4 milyon 615 bin kişi komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın işgali nedeniyle Ukrayna'da en az 1892 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 558 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 615 bin 830 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-11 Nisan döneminde yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 4 milyon 615 bin 830 kişinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 645 bin 877), Romanya'ya (701 bin 741), Rusya'ya (433 bin 83), Macaristan'a (428 bin 954), Moldova'ya (413 bin 374), Slovakya'ya (320 bin 246) ve Belarus'a (21 bin 292) geçiş yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden de 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçtiği ifade edildi.

BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, AA muhabirine, bazı Ukraynalı mültecilerin komşu ülkeler arasında seyahat ettiği için genel rakamın yüksek çıktığını dile getirmişti.

Ukrayna'dan komşu ülkelere gidenlerden yüz binlercesinin buralardan da diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 7,1 milyon sivilin yerinden edildiğini açıklamıştı.

En az 1892 sivil hayatını kaybetti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada da Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Nisan'da en az 1892 sivilin yaşamını yitirdiği, 2 bin 558 sivilin yaralandığı bildirildi.

Sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Sivil kayıpların çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere, geniş etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Ülkesine dönen Ukraynalı sayısı 1 milyona yaklaştı

Rusya'nın 24 Şubat'ta başladığı Ukrayna işgali ile ülkelerini terk edenler evlerine dönmeye başladı. Ukrayna sınır güvenliği, ülkeye dönenlerin sayısının 870 bini geçtiğini duyurdu. 

Rus ve Ukrayna tarafının İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından Moskova askerlerini doğuya doğru çekmeye başladı. Rus ordusu Donbas bölgesinde yeniden pozisyon alırken, ülkesini terk edenler de evlerine dönmeye başladı.

Birleşmiş Milletler, Rus işgalinin başlamasının ardından yaklaşık 5 milyon Ukraynalının ülkesini terk ettiğini duyurmuştu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, 3 Nisan'da 500 bini geçen geriye dönen sayısının 870 bini aştığını duyurdu. 

Ukrayna'ya dönenler özellikle ülkenin batısının artık daha güvenli hale geldiğini söyledi.    

Putin: Kiev'in tutarsız olması anlaşmanın önünde engel 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna tarafının 'tutarsız' olmasının Kiev ile Moskova arasında anlaşma yapılmasına engel olduğunu söyledi.

Tsiolkovsky kenti yakınlarındaki bir roket fabrikasını ziyaret eden Putin, Ukrayna ile yapılan görüşmelerin henüz bir sonuca varmadığını açıkladı.

Ukrayna tarafını 'tutarsız' olmakla suçlayan Putin,  "Dün gece Ukrayna tarafının yine bir şeyleri değiştirdiği yolunda bilgilendirildi. Temel noktalardaki bu tür bir tutarlılık eksikliği zorluklar yaratıyor" dedi.

Başkan Putin, Buça'da öldürülen sivillerle ilgili soruya ise Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarına benzeterek 'yalan' dedi. 

Rus birliklerinin çekilmesinin ardından Buça sokaklarında çok sayıda sivil cesedi ve toplu mezarlar bulunmuştu. Rusya'nın Ukrayna tarafını suçlamasına karşın uydu görüntüleri cinayetlerin Rus ordusunun kenti aldığı sırada işlendiğini ortaya koymuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Dünya Haberleri

Şeybani'den Kürtlere çağrı
Görüşmesinin detaylarını anlattı
Tişrin'deki saldırıda hayatını kaybetti
Mazlum Abdi ile bir araya geldi
İsrail HTŞ’yi vurdu!