Biraz daha zorlarsak Dünyada ilk sıraya yerleşeceğiz.
Yok şaşırmayın, bu herhangi bir sanat veya spor alanında değil.
Kendimizi zehirlemede dünya birincisi olacağız.
Lakin Dünya sıralamasında 3. olduk.
Muhteşem bir doğaya sahip olan Hakkari'nin düştüğü acınası duruma bakın.
Dağları, vadileri, yüksek platoları ve buzulları ile eşsiz bir güzelliğe sahip Hakkari'nin hava kirliliğisıralamasında Avrupa'da üçüncü olması sizce bir tesadüf mü?
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yayınladığı rapora göre, Avrupa da havası kirli olan ilk üç kentten biri Hakkari'dir.
Evet Hakkari'nin bazı doğal dezavantajları var. Mesela Kent merkezi çevresi dağlarla kapalı olduğu için hava sirkülasyonunu azdır. Bu durumda kentin üzerinde biriken dumanların erken dağılmamasına neden oluyor. Doğal hali böyleyken bizlerde elimizden geldiğince bu küçük kenti yaşanılmaz hale getiriyoruz.
Sanayi kenti olmayan Hakkari'de bu denli hava kirliliğinin olmasının en büyük nedeni kente sokulan kalitesiz kömürlerdir. Katı yakıtın her türlüğü hava kirliliğine neden oluyor ama özelliklede kalitesiz kömürlerin yakılması, bu kömürlerin oluşturduğu hava kirliliği memleketi yaşanmaz hale getiriyor.
İlgili ve sorumlu kurumlar yılın belirli aylarında binalardaki bacaların filtrelenmesini denetleyebileceği gibi. Sonbahar aylarında kente getirilen kömürlerin kontrolden geçirilmesi ve belirli kriterlere uygun yakıtların kente alınmasını sağlayabilirler.
Ayrıca Hakkari ve ilçelerinde oluşan bu hava kirliliğini giderecek olan en büyük etken kente doğal gazın getirilmesidir. Çünkü hava kirliliğine neden olan asıl etken katı yakıttır. Doğal gazın gelmesi ile oluşan kirliliğin önemli bir kısmı giderilmiş olacak.
Hakkari'ye doğalgazın getirilmesi için ilk adım 2012 yılında atılıyor. Doğal gazın olmadığı son 9 ilin mühendislik çalışmaları başlatılıyor. Hakkari de bu listenin içerisinde yer alıyor. Hakkari'de çalışmalar 2014 yılının Aralık ayına kadar sürüyor ve sonuçlanıyor. Mühendislik çalışmalarını yapan yüklenici firma işin sonunda bütün raporlarını BOTAŞ'a ve Enerji Bakanlığına teslim ediyor. 2015 Yılında yapılması planlanan kazı ve dağıtım ihalesi bir türlü başlatılamadı.
Bu süre zarfında bizler dilimiz döndüğünce anlattık, yazdık, yaşanan felakete dikkat çekmek için ilgili makamlara taleplerimizi dile getirdik.
GEÇ OLSUN GÜÇ OLMASIN
Memleketin bu haklı talebini her seferinde doğrulayıp alan ilgili kurumların çalışmaları ile, sonunda 2017 yılının Şubat ayında Hakkari'nin doğal gaza ulaşması için yapım ve dağıtım ihalesi yapıldı. Bu durum halk arasında sevinçle karşılanırken. Bir başka konuda da düşündürmüyor değildi.
Engebeli araziye sahip ve çarpık kentleşme sonunda elbette kendin ancak bir bölümüne doğalgaz götürülebileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Doğa Derneklerinin sürekli yineledikleri talepleri aklımıza geliyor.
Yani katı yakıtın kente getirilmesinde ciddi bir denetim uygulanması olacaktır.