Hakkari de “Spor Şurası” düzenleniyor, spor alanında emek veren kişiler ve kulüplerin haberi olmadan.
“Spor Şurası” yapılırken ülke dereceleri olan takım,dernek,kulüp veya kişiler haberdar edilmiyor!
Bu durum da ilimizde sporun içerisinde olanların spora ve sporcuya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bir avuç dağların arasına sıkışmış kentimizin en önemli sosyal aktivitelerin başında çeşitli branşlarda spor geliyor.
Sporu özetleyecek olursak.
Toplumların en önemli sosyal alanlarından biridir spor. Kişisel veya toplu oyunlar halinde yapılan ve genellikle yarışmalara yol açan sosyal bir aktivitedir.
Bir çok alanda kentlerin kimliklerini oluşturan önemli etkenlerdendir. Şehirlerde dönem dönem bazı spor dalları öne çıksa da dünyada ve ülkemizde genel olarak futbol daha çok ilgi çeken spor dalı olmuştur.
Dağların kenti olan ilimizde yıllardır takım sporlarında mücadeleler sürer. Zaman zaman küçük başarılar elde edilmiş olsa bile genel olarak ülke geneli pekte ciddi başarılar elde edilmemiştir.
Özellikle de futbolda. Hakkari tarihinde kadın futbol takımının birinci lige yükselmesi bu güne kadar ki en büyük başarıdır.
Ancak Hakkari gibi yüksek rakımda ve çetin şartlarda yaşayan insanları bireysel sporlarda başarıları oldukça fazladır. Bunun en son örneği, son günlerde muay thai Türkiye şampiyonu Gizemnur Tatlı’dır ve buradan bir çok örnek sayabilirim.
Bir diğeri ise Hakkari de ilk defa yapılan rafting sporunda iki aylık bir çalışma ile Türkiye üçüncüsü olan Cilo Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneğinin Rafting takımlarıdır.
Gelelim ilimizde yapılan ve ikincisi olduğunu duyduğum her ne hikmetse hiç davet edilmediğimiz “Spor Şurası”na
İlimizde spor şurası yapan kurumlar, STK’lar ve kişilere soruyorum.
- Hakkari de spor sadece futboldan mı ibaretttir?
- Hakkari de doğa sporları alanında başarılar her geçen gün artıyorken neden ısrarla emek veren kişi ve kurumlar görmezden geliniyor.
- Spor her ne kadar siyasallaştırılsa bile, siyaset üstü bir aktivitedir. Bütün siyasi görüşlere sahip kişiler aynı takımda veya kulüpte mücadele edebiliyorken hangi düşünce sporda ötekileştimeyi oluşturabiliyor.
- Hakkari tarihinde ilk defa rafting takımı oluşturup iki günlük eğitim ile Türkiye Şampiyonasında Türkiye üçüncüsü olan Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği neden davet edilmiyor.
- İran da uluslararası dağcılık festivaline, Dünya dağcılık federasyonu tarafından davet edilen ve Türkiyeyi temsilen katılan ilimiz dağcılık kulüpleri Cilo Dağcılık ve Zirve Dağcılık neden muhattap alınmıyor.
Aslında söylenecek o kadar çok şey varken sadece birkaç futbol kulübü ve iki ayrı branştan spor kulübü davet ediliyor olması ilimizde spora olan bakış açısını ortaya koyuyor.
Geçen hafta ilimizde yapılan spor şurası toplantısında ne ilginçtir ki Cilo Dağcılık Kulübünün takımı olan Cilo Rafting takımının ülke geneli başarısının üzerine birileri kendilerine pay çıkarmaya çalışması!
Tunceli de yapılan Türkiye Rafting şampiyonasında ilimizi temsilen Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Çukurca ilçemizden bir takım dışında herhangi bir takım orada faaliyet göstermemiştir.
Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, ilimizde yeni kurulan bir doğa sporları derneğinin bazı yöneticileri bizim desteğimiz ile Cilo Dağcılık çatısı altında katılımları olmuş ve bu alanda her hangi bir başarıları söz konusu olmamıştır. Türkiye derecesi alan takım Tamamıyla Cilo Rafting takımıdır.
Hakkari, spor yatırımları ve alt yapı alanında son yıllarda en şanslı dönemini yaşıyor. İlimizde yapılan spor tesisleri, sporcu ve takımlara yapılan destekler umut vericidir. İlimiz valisi Sayın Cüneyt Orhan TORAK’ın sporculara verdiği destek ve ilimiz sporunun gelişiminde verdikleri üstün emek hepimizce bilinmektedir.
Ayrıca Çukurca ilçemizde yapılan spor altyapısının oluşturulmasında Kaymakam Sayın Temel AYÇA’nın üstün geyretleri var.
Böylesi bir dönemde, spora ve sporcuya teşvik alanında yapılan çalışmalar sürerken bazı kulüp, dernek ve sporcuların bu tür çalışmalara davet edilmemeleri manidardır…